Muncitorii resiteni calca pe urmele minerilor

marți, 26 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Muncitorii resiteni calca pe urmele minerilor

In acelasi timp, in fata Prefecturii din Resita, inconjurati de un numar mare de jandarmi din Timis si Arad, alaturi de cei din Caras Severin, aproape 300 de muncitori continuau greva foamei, inceputa cu o luna in urma. Dintre acestia, trei au fost spitalizati ieri.
Situatia de la Resita era incordata la maxim. Sindicalistii resiteni nu mai doreau sa negocieze in nici un fel cu patronii americani, dupa ce au respins propunerea Guvernului de a accepta un somaj tehnic, pina in luna august, cind ar putea fi rediscutat contractul de privatizare. De altfel, patronii americani nici nu mai pot intra in combinat, portile au fost legate cu lanturi si intrarile sint pichetate de grupuri de sindicalisti. Iancu Muhu, liderul de sindicat al combinatului, a anuntat ca in zilele urmatoare sindicalistii vor gasi alte forme de presiune asupra Guvernului, printre care oprirea alimentarii cu apa a orasului Resita. In Piata Prefecturii din Resita au sosit alti lideri de sindicat din alte centre siderurgice din tara: Slatina, Hunedoara, Bistrita, Bacau, Focsani si Aiud. Muncitorii cereau plecarea americanilor, rezilierea contractului de privatizare si plata salariilor restante, dar si, din ce in ce mai mult, demisia guvernului Nastase.
Cei aproximativ 2000 de siderurgisti resiteni protesteau in fata sediului Prefecturii Caras-Severin, in timp ce liderii sindicali din combinat au discutat cu prefectul judetului. Alaturi de liderii sindicatului Vatra din cadrul Combinatul Siderurgic Resita, la discutiile cu prefectul Gheorghe Pavel Balan participa si Aurel Radi, presedintele Federatiei National Sindicale Metarom (la care este afiliat sindicatul Vatra din CSR).
Musetescu: "Nu am reusit sa gasim nici o solutie valabila pe care sa o prezentam sindicatelor"
Conflictul de la Combinatul Resita a atins o faza extrem de serioasa, ceea ce a stirnit o reactie promta in mediul politic. Situatia de la Resita risca sa degenereze, iar premierul Nastase a declarat ca nu intervine in medierea conflictului, in timp ce patronii americani negociaza la Bucuresti cu avocatii APAPS.
Autoritatea pentru Privatizare va prezenta, astazi, Guvernului datele actualizate privind situatia economica a combinatului de la Resita si motivele deteriorarii acesteia, prima masura care ar putea fi luata de Executiv pentru deblocarea conflictului fiind cea a asistentei de somaj, a declarat, marti, ministrul Privatizarii Ovidiu Musetescu.
"Atit patronatul cit si sindicatele de la Resita asteapta din partea statului roman solutii miraculoase. Acestea sint putine si de lunga durata pentru ca aplicarea deciziilor poate dura saptamini sau chiar luni", a precizat Musetescu.
Ministrul Privatizarii a adaugat ca discutiile cu reprezentantii patronatului de la combinatul siderurugic vor continua la Bucuresti, pentru a evita starea de conflict din Resita, chiar daca dialogul dintre cele doua parti este in continuare "blocat".
"Nu am reusit sa gasim nici o solutie valabila pe care sa o prezentam sindicatelor. Exista posibilitatea ca BCR sa acorde firmei americane un credit intre 30 si 32 miliarde lei, dar si aceasta ca si propunerea asistentei de somaj este o solutie de avarie", a mai spus Musetescu.
In acest an, sindicalistii de la CSR au declansat proteste incepind cu jumatatea lunii ianuarie, ca urmare a intirzierii platii salariilor si a incertitudinii privind reinceperea productiei. Protestele lor s-au desfasurat, de cele mai multe ori, in fata Prefecturii, insa, in citeva cazuri, sindicalistii au blocat circulatia rutiera. Ei au cerut fie plata salariilor restante si reluarea productiei, fie prezenta premierului la Resita sau chiar anularea contractului de privatizare. Consilierul directorului general, John Michael McNutt, a fost agresat de muncitori in timpul protestelor din data de 30 martie si 5 iunie, ultima data fiind sechestrat de muncitori, timp de cinci ore, in cantina combinatului.
Stolojan:"Daca ai bagat un deget la Resita, se duce si altul"
Cabinetul actual reia o serie din practicile guvernarii din 1993-1996, un exemplu fiind inducerea "in mintea sindicatelor" a ideii ca exista fonduri cu dobinda redusa care sa fie acordate intreprinderilor cu probleme, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului National al PNL, Theodor Stolojan. Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca o serie de oficiali din cadrul Guvernului, al MIR sau al APAPS isi exprima parerea asupra viabilitatii combinatului si a sustinut ca, daca acestia ar avea dreptate, atunci ar trebui sa fie platiti cu "mii de dolari pe luna" de catre bancile straine, care au programe complete de determinare a rentabilitatii unor societati. Referindu-se la interventia guvernului in rezolvarea situatiei de la Resita, Stolojan a opinat ca "aici, daca ai bagat un deget, se duce si altul".
(M.C.)

Comentarii