Nastase si-a asumat raspunderea pentru o lege necontroversata

marți, 19 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Nastase si-a asumat raspunderea pentru o lege necontroversata

Premierul Adrian Nastase si-a asumat raspunderea pentru legea investitiilor directe, fata de care nici o formatiune politica nu avea rezerve si intr-o situatie in care PDSR controleaza Parlamentul. In conditiile in care lipseste orice miza, "curajul" Executivului se pare ca ramine un simplu exercitiu de imagine.
Prima asumare a raspunderii guvernamentale pentru o lege a fost un eveniment indelung calculat de PDSR, astfel incit sa se termine totul cu bine. In pledoaria sa, premierul Adrian Nastase a declarat, ieri, la asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pentru legea investitiilor directe, ca asteapta de la aceasta lege sa aiba cu impact semnificativ in economie. Legea raspunde cerintelor Planului de actiune inaintat UE si instituie "un cadru juridic stabil, echilibrat, nediscriminatoriu pentru investitorii romani si straini, nebirocratic si eficient", a afirmat premierul, precizind ca acesta asigura garantarea stabilitatii si coerentei cadrului legislativ, stimularea investitorilor romani si atragerea celor straini, aplicarea uniforma a legislatiei economice, precum si garantarea investitiei si inviolabilitatea acesteia. De asemenea, prin acest text legislativ sint aplicate efectiv conventiile internationale in domeniu si se accelereaza indeplinirea criteriilor economice de aderare la UE si in structurile euro-atlantice, a mai spus seful Executivului.
Premierul a aratat ca, prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului pe aceasta lege, Guvernul respecta angajamentul luat la investitura de a se prezenta in fata Legislativului in primele sase luni, prin unul din mijloacele constitutionale. Care ar fi motivatiile premierului Nastase pentru angajarea raspunderii Guvernului? Acesta a spus ca Romania se confrunta cu o stare precara a infrastructurii si a serviciilor publice, o industrie inca energofaga, lipsita de flexibilitate si "in buna masura" configurata nerational in raport cu resursele interne, o structura nefavorabila de proprietate, cu o slaba dotare tehnologica a agriculturii, cu o asistenta sanitara slaba, cu o retea insuficienta a cailor de transport si de comunicatii, la care se asociaza un consum disproportionat de resurse fata de valoarea nou creata. Nastase a mai afirmat ca pe piata externa de capital "exista un semnal clar de incredere" in procesul economic din Romania, acest fapt fiind dovedit de cele 1,2 miliarde de dolari obtinute de tara noastra in urma emisiunilor de obligatiuni din acest an. Potrivit lui Nastase, aceasta demonstreaza ca Romania are conditii foarte bune de a da un semnal de credibilitate "balansat, pe de o parte, din punct de vedere al cresterii economice si, pe de alta parte, al cadrului juridic general". Premierul a adaugat, in acest sens, ca legea investitiilor directe "va da un semnal clar pentru diverse operatiuni economice, nu numai pentru investitii".
Conform Constitutiei, daca in termen de trei zile nici un partid nu initiaza o motiune de cenzura impotriva unei legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, legea va fi trecuta prin Parlament, fara a mai fi supuse la vot articolele. Daca este initiata o motiune, care va fi aprobata de Parlament, Guvernul se poate considera demis.
Opozitia nu va depune o motiune de cenzura
PNL nu va depune o motiune de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pe legea investitiilor directe, insa va propune perfectionarea acestei legi, a declarat ieri presedintele PNL, Valeriu Stoica. Stoica a spus ca legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament nu "este o lege controversata", ci "priveste un domeniu pentru care exista de foarte multa vreme consens". La rindul sau, deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu a aratat ca premierul ar fi dat dovada de curaj politic daca Guvernul pe care-l conduce si-ar fi asumat raspunderea pe o lege "care risca controverse", cum ar fi modificarile la Legea 1/2000 privind retrocedarea terenurilor agricole si padurilor (Legea Lupu). El nu crede ca legea investitiilor directe va avea efecte economice deosebite, aratind ca prevederile acesteia sint "extrem de palide", cuprind "criterii confuze de departajare" si introduc "o discriminare grava, care afecteaza investitorii autohtoni".
PRM considera asumarea rassunderii un exercitiu de imagine. Liderul grupului parlamentar PRM din Camera Deputatilor, Augustin Bolcas, a apreciat ca Executivul si-a asumat raspunderea pe o lege proasta si ca, astfel, acesta a facut doar "un exercitiu de imagine". Bolcas a spus ca "legea este prost construita juridic si nu se poate depune o motiune de cenzura".
(M.C.)

Comentarii