Negocierile cu FMI se reiau luna viitoare

vineri, 26 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Negocierile cu FMI se reiau luna viitoare

Din ultima saptamina, putem aduna o multime de declaratii optmiste din partea autoritatilor. De pilda, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost chemat la palatul Victoria ca sa declare de acolo ca "luna aceasta s-ar putea ajunge la o intelegere cu FMI". Isarescu a recunoscut insa ca acordul nu va fi semnat in aceasta luna asa cum se anticipa, ci cel mai devreme in luna martie. Guvernatorul BNR a spus ca discutii urmeaza a se mai purta pe tema veniturilor bugetare si a situatiei pierderilor din economie. La rindul sau, premierul Radu Vasile a spus de doua ori in aceasta saptamina ca negocierile merg bine, "cu progrese", si ca este optimist in privinta semnarii acordului. Dar tot premierul a anuntat ca pentru faza finala a negocierilor in vederea incheierii acordului stand-by echipa FMI va sosi din nou la Bucuresti, la sfirsitul lunii martie-inceputul lunii aprilie. "Parerea mea este, fara sa exagerez, ca vom semna acordul cu FMI", a declarat Radu Vasile, in cadrul vizitei efectuate, ieri, la Bacau, la uzinele Aerostar.
Dar care sa fie cauza ezitarilor negociatorilor FMI? O spune chiar Radu Vasile: problema este Bancorex, simptomatica pentru criza sistemului bancar romanesc. De altfel, ultimele discutii din aceasta saptamina dintre Ministerul Finantelor si expertii FMI s-au concentrat pe situatia Bancorex dupa ce planul de restructurare al bancii a fost respins de Banca Mondiala, iar conducerea bancii si-a dat demisia. Desi premierul spune ca problemele sint "sub aspect tehnic al problemei si nu al principiilor" este clar ca FMI este nemultumit de stadiul restructurarii sistemului bancar. Executivul se angajase anul trecut sa se ocupe de capitalizarea bancilor si de curatarea lor de portofoliile putrede. Dar, nimic nu s-a intimplat intre timp. Guvernul nu a infiintat agentia pe care o promisese pentru recuperarea creditelor neperformante. Autoritatile ezita sa restructureze sectorul bancar pentru ca nu ar mai fi cine sa finanteze intreprinderile de stat neperformante. Se stie ca peste 50% din creditele acordate de bancile romanesti sint ingropate in sectorul public neperformant. Pentru a acoperi gaurile din economie, bancile se indatoreaza din ce in ce mai mult, iar presiunea se va rasfringe in cele din urma asupra populatiei. Iar pentru recapitalizare este nevoie de un efort bugetar imens.
Prin urmare, circumspectia FMI este indreptatita. Problema este ca Guvernul miza sa beneficieze de banii Fondului acum, astfel incit sa poata face fata virfului de plata la datoria externa din luna aprilie. Chiar daca acordul va fi semnat la sfirsitul lunii martie, banii vor veni mai tirziu, peste inca o luna-doua. Banii vor fi eliberati de Consiliul Director al FMI in urma analizarii raportului intocmit de negociatorul sef al FMI in Romania, Emanuel Zervoudakis. In scenariul cel mai optimist, banii ar putea veni in lunile mai-iunie. Eliberarea urmatoarelor transe se va face dupa analizarea modului in care Executivul roman si-a respectat angajamentul fata de Fond. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii