Piedestalul imunitatii incepe sa piriie

vineri, 12 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Piedestalul imunitatii incepe sa piriie

Romania tinde, prin aceste decizii, sa intre in rind cu lumea: imunitatea parlamentara este, in mai toate statele occidentale, un instrument juridic prin care membrii Legislativului sint ocrotiti doar pentru opiniile politice exprimate in timpul mandatului. De asemenea, in majoritatea democratiilor consacrate, suspendarea imunitatii se face prin votul majoritatii parlamentarilor.
Comisia juridica din Senat a aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, dar in absenta reprezentantilor opozitiei, propunerea senatorului PNTCD Coneliu Turianu de modificare a Regulamentului Senatului, astfel incit imunitatea parlamentara sa fie ridicata cu votul a majoritatii absolute a senatorilor, si nu cu aprobarea a doua treimi din membrii Senatului, dupa cum prevede forma actuala a Regulamentului acestei Camere. Comisia juridica a mai hotarit ca cererile de ridicare a imunitatii parlamentare se inscriu cu prioritate pe ordinea de zi a plenului Senatului. Propunerea lui Turianu simplifica procedura de ridicare a imunitatii parlamentare a senatorilor. Astfel, cererea de autorizare a trimiterii in judecata, penala sau contraventionala, este adresata presedintelui Senatului de catre instanta competenta, solicitarea de retinere, arestare sau perchezitie a senatorului urmind sa fie facuta de Ministerul Justitiei. Presedintele Senatului sesizeaza public Comisia juridica de numiri, disciplina, imunitati si validari, care adopta decizia prin votul secret al majoritatii membrilor sai. Biroul Permanent al Senatului supune dezbaterii si aprobarii plenului, in termen de 15 zile, raportul intocmit de Comisia juridica. Senatul trebuie sa aprobe raportul privind ridicarea imunitatii parlamentare cu votul secret al majoritatii absolute a senatorilor. Deoarece numarul total de senatori este 143, ridicarea imunitatii parlamentare se poate face cu aprobarea a 72 de senatori. Forma actuala a Regulamentului prevede ca imunitatea parlamentara sa fie ridicata cu aprobarea a doua treimi din numarul total de senatori, adica prin votul a 95 de membri ai acestei Camere.
Comisia juridica a hotarit sa senatorul nu poate fi trimis in judecata pentru opinii sau voturi exprimate in timpul mandatului. Nici un senator nu poate fi retinut, arestat sau trimis in judecata fara incuviintarea prealabila a plenului acestei Camere, fara a fi audiat de catre colegii sai. Toate articolele din acest proiect au fost aprobate cu unanimitate de voturi, reprezentantii opozitiei lipsind insa de la lucrarile comisiei juridice.
Si la Camera Deputatilor, Regulamentul a suferit o modificare similara in privinta procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare, Comisia de specialitate acceptind initiativa legislativa a deputatului PNTCD Vasile Lupu. La comisia din Camera au lipsit reprezentantii PRM, PUNR, PSDR si PD. (A. CIOFLANCA)

Comentarii