Premiera in Romania: magistratul cu catuse

marți, 23 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Premiera in Romania: magistratul cu catuse

La sfirsitul anului trecut, fostul comandant al Penitenciarului Gherla, colonelul Vasile Muresan a fost arestat sub acuzatia de trafic de influenta, la numai o zi dupa arestarea lui Floricel Vitan, ofiter in cadrul Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) din cadrul Ministerului de Justitie. Aceasta era prima arestare a unui ofiter superior, in ultimii 11 ani. Al treilea ofiter arestat in acest caz a fost maiorul Ion Morar, instructor in cadrul Penitenciarului Gherla, care este acuzat ca a primit bani de la detinutul Gabor Lajos in vederea acordarii unor facilitati. Potrivit declaratiilor date de reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, in data de 21 decembrie a anului trecut, fostul comandant al Penitenciarului a primit, in perioada 1999 – 2000, 32.000 de marci de la Gabor Lajos, condamnat la inchisoare pentru contrabanda. Conform acelorasi declaratii, fostul comandant al Penitenciarului Gherla a lasat sa se inteleaga ca, prin relatiile pe care le detine (prietenia cu Burzo), poate facilita eliberarea lui Gabor. Colonelul Vasile Muresan (58 de ani) s-a aflat la conducerea Penitenciarului pina in luna octombrie 1997.
Floricel Vitan (44 de ani), angajat SIPA de cinci ani, a fost surprins in timp ce primea de la Gabor Lajos suma de 4.500 de dolari.
Flagrantul a fost organizat de Parchetul Militar din Cluj-Napoca, in colaborare cu Gabor, care ii daduse anterior lui Vitan aproximativ 10.000 de marci germane pentru a-i facilita intreruperea, pe motive de sanatate, a executarii unei pedepse cu inchisoarea. Gabor a fost eliberat din inchisoarea Gherla, in data de 31 octombrie, dupa ce a efectuat o pedeapsa de doi ani pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta. El l-a contactat pe Vitan si l-a convins sa il ajute in niste afaceri, pentru care i-a dat cei 4.500 de dolari. Banii erau marcati cu data si cu inscriptia "trafic de influenta".

Conducerea Curtii de Apel Cluj a cerut eliberarea din functie a lui Burzo
Conducerea Curtii de Apel Cluj a propus, luni, Ministerului Justitiei eliberarea din functie a sefului Sectiei de cercetari penale a Curtii de Apel, Viorel Burzo, arestat cu doua zile in urma sub acuzatia de trafic de influenta.
De asemenea, conducerea aceleiasi institutii a propus incetarea delegatiei sotiei celui acuzat, Mihaela Burzo, pentru functia de presedinte al Tribunalului Cluj, la cererea acesteia.
Conducerea Curtii de Apel Cluj arata, intr-un comunicat remis, luni, ca a fost "surprinsa" de arestarea lui Viorel Burzo, deoarece "anterior nu a fost informata despre existenta unor dovezi care sa justifice o asemenea masura".
Seful Sectiei de cercetari penale a Curtii de Apel Cluj, Viorel Burzo, a fost arestat, simbata, sub acuzatia de luare de mita. Surse din cadrul Politiei Cluj au declarat ca Burzo a fost arestat in urma unei anchete interne a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Cluj, care a inceput in urma cu mai multe luni. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Daniel Moraru. Potrivit acelorasi surse, printre acuzatiile care i se aduc lui Burzo se afla si implicarea in stramutarea, de la Cluj la Oradea, a dosarului lui Marius Florin David, zis "Gore", arestat in luna iunie 2000 pentru tulburarea linistii publice si ultraj contra bunelor moravuri.
Viorel Burzo a fost seful Sectiei de cercetari penale a Curtii de Apel Cluj din anul 1998. Sotia sa, Mihaela Burzo, presedintele Tribunalului Cluj, a fost numita prin delegatie de catre fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.
(M. PASCU)

Comentarii