PSD bagatelizeaza semnalele americanilor in privinta sanselor de aderare in NATO

vineri, 24 august 2001, 23:00
3 MIN
 PSD bagatelizeaza semnalele americanilor in privinta sanselor de aderare in NATO

Cele mai promte reactii a venit din partea ministrului Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, si a premierului Adrian Nastase, care i-au cerut lui Basescu sa faca publice documentele pe care spune ca le poseda. In acelasi timp, PSD s-a straduit sa plaseze in derizoriu documentele folosite de americani. Astfel, secretarul de stat in MApN Sorin Encutescu a confirmat, ieri, la Scoala de vara a PSD, ca unul dintre documentele "expertilor americani" privind indeplinirea criteriilor de aderare la NATO a Romaniei, prezentat de presedintele PD, Traian Basescu, este publicat de organizatia neguvernamentala de pe linga fortele aeriene americane, Rand Corporation. Documentul ar fi fost elaborat in februarie 2001, iar datele – spune Encutescu – care au stat la baza lucrarii se axeaza pe "realizarile" fostei guvernari. Encutescu a afimat ca stia de existenta documentului din iunie 2001, atunci cind a efectuat o vizita la sediul organizatiei Rand Corporation de la Washington. Secretarul de stat a mai spus ca cel de-al doilea material prezentat de Traian Basescu poate fi gasit pe Internet si este intocmit de presedintele Comitetului Statelor Unite pentru extinderea NATO, Bruce Jackson, avind la baza un articol din "The Economist". In opinia sa, analizele efectuate sint nerealiste, intrucit se axeaza pe date depasite de timp, iar responsabilul american a avut "cuvinte de apreciere la adresa actualului guvern". Secretarul de stat a mai spus ca actuala guvernare a realizat revigorarea candidaturii la NATO, intrucit intre anii 1997 si 2000 Romania a pierdut locul doi de pe lista candidatilor si astfel a fost devansata de alte state. El a apreciat ca intr-un "NATO cu 21 de tari", Romania si Polonia ar ocupa, din punct de vedere militar, locurile 5 si 6 pentru eficienta trupelor armate si pentru calitatea armamentului. De aceea, spune Encutescu, Romania ar avea acum sanse "cu adevarat" sa realizeze integrarea in NATO, intrucit "Guvernul a alocat Ministerului Apararii, pentru prima oara in ultimii ani, un buget de 2,57% din PIB".
Si Roman ii da replica lui Basescu
In discordanta cu presedintele PD, Traian Basescu, senatorul Petre Roman, fostul lider al democratilor, considera, in calitate de raportor special al Adunarii Parlamentare a Adunarii Atlanticului de Nord, ca propunerea premierului Adrian Nastase privind realizarea unui armistitiu politic pina la summit-ul NATO de la Praga "este in sine fireasca" si nu crede ca aceasta implica "o anulare sau o slabire a opozitiei". "Nu comentez termenul de armistitiu si nici nu vad de ce o asemenea actiune comuna a tuturor partidelor democratice din Romania ar implica o anulare sau o slabire a opozitiei. Dimpotriva, toti liderii politici se refera adesea la necesitatea sustinerii intereselor nationale", a spus Roman in replica la afirmatia lui Basescu, dupa care un armistitiu al fortelor politice privind integrarea in NATO ar fi menita sa "vindece" complexele PSD fata de NATO.
Basescu a facut public raportul expertilor americani
Traian Basescu a aratat, intr-o conferinta de presa, partial raportul expertilor americani. Pe coperta era scris, in limba engleza, "Agenda euro-atlantica si viitorul summit de la Praga". Potrivit lui Basescu, raportul ar fi opera lui Bruce Jackson, copresedintele Comitetului american pentru extinderea NATO, o structura foarte importanta pentru sustinerea punctelor de vedere ale administratiei americane in privinta extinderii NATO. Liderul PD a afirmat ca raportul este o fotografie a tarilor care se vor prezenta la summitul din 2002 de la Praga si este intocmit in iulie 2001, deci se refera la situatia Romaniei, atit cea care a fost inainte de instalarea guvernului PSD, dar si dupa. Dupa spusele lui Basescu, Guvernul roman ar fi luat cunostinta de acest raport pe data de 27-28 iulie la Bucuresti, cind Bruce Jackson l-ar fi inminat personal, si atrage atentia in special asupra recrudescentei nationalismului. (M.C.)

Comentarii