Radu Vasile isi scoate credibilitatea la bataie

joi, 25 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Radu Vasile isi scoate credibilitatea la bataie

Ideea angajarii raspunderii Guvernului a fost formulata de Radu Vasile alaltaieri pe postul public de televiziune. Premierul intentioneaza sa vina in Parlament cu o noua lege a privatizarii, cu legea functionarului public si cu o lege care reglementeaza regimul proprietatii. Motivele pentru care Radu Vasile se expune riscului ca Guvernul sau sa fie doborit de o motiune de cenzura sint trei la numar. In primul rind, el doreste sa capete o noua declaratie de sprijin din partea liderilor coalitiei. El a solicitat si a primit in mod regulat astfel de declaratii. Pozitia lui Radu Vasile, dupa transarea problemei minerilor, a aparut intarita si de buna seama ca premierul vrea sa capete din partea coalitiei sanctiunea simbolica a acestei ascensiuni. Apoi, printr-o noua relansare a reformei, Radu Vasile vrea sa faca uitata nerespectarea termenelor reformei fixate in programul de guvernare. In al treilea rind, Radu Vasile vrea sa arate ca tine la programul PNTCD, partid pentru care regimul proprietatii si statutul functionarului public sint probleme fundamentale ale reformei. Premierul profita de un context favorabil: in ultima vreme, PD si chiar PDSR au anuntat ca vor cauta in sfirsit sa contribuie la rezolvarea regimului proprietatii in acord cu propunerile PNTCD.
In urma cu trei luni, PNTCD era "pentru", iar PD "contra"
In decembrie 1998, BCCC al PNTCD recomanda Guvernului sa ceara votul de incredere al Parlamentului pentru programul anticriza si pentru legile privind retrocedarea proprietatilor. Surprinzator, insa, Radu Vasile a refuzat, declarind ca prioritara este doar asanarea economiei. O declaratie asemanatoare au facut PD si UDMR. Vicepresedintele PD Cristian Dumitrescu declara chiar ca angajarea raspunderii Guvernului pentru legile proprietatii ar determina blocarea activitatii coalitiei.
Acum, PNTCD – "contra", PD – pentru"
Interesant este ca pozitia PNTCD de acum este exact pe dos fata de decembrie 1998. Presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, s-a aratat rezervat fata de ideea lansata de premier, pentru ca acest fapt limiteaza posibilitatea depunerii de amendamente din partea partenerilor de coalitie. In schimb, presedintele PD, Petre Roman, a declarat, ieri, ca, potrivit Constitutiei, primul-ministru nu-si poate asuma raspunderea in fata Parlamentului decit pentru o singura lege si i-a sugerat ca aceasta lege sa fie cea privind imobilele nationalizate si protectia chiriasilor.
Angajarea raspunderii poate duce la demisia Guvernului
Conform Constitutiei (art113), Guvernul isi poate asuma raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului este votata de Parlament. Daca o astfel de motiune nu depusa sau nu este votata se considera automat ca programul Guvernului este adoptat. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii