Razboi cu elicopterele pe scena politica

luni, 17 august 1998, 23:00
3 MIN
 Razboi cu elicopterele pe scena politica

In schimbul aparatelor, Bell Helicopters se obliga la a prelua pachetul majoritar de actiuni al IAR Ghimbav, cotat la aproximativ 250 milioane de dolari.
Scindarea aparuta in rindul politicienilor se datoreaza nu atit prezentei firmei americane pe piata de armament din Romania, cit oportunitatii indatorarii Romanei cu inca doua miliarde de dolari si a utilitatii elicopterelor.
Reactiile oamenilor politici romani nu au fost polarizate in sistemul putere-opozitie. Opinii pro si contra au aparut atit din interiorul coalitiei guvernamentale, cit si a opozitiei.
Probabil pentru a mai tempera valul de declaratii contra, premierul a incercat gasirea unei solutii alternative, mai avantajoase contractului cu Bell. Astfel, Radu Vasile a adresat presedintelui SUA, la inceputul lunii iulie, o scrisoare prin care solicita achizitionarea a 50-60 de elicoptere Cobra si a 6-8 avioane F/A 18, deja folosite. Solutia propusa de primul ministru este, insa, criticata de ministrul Apararii, Babiuc, care a etichetat-o drept "o cirpeala". Totodata, pentru a face posibila intretinerea sau modernizarea acestora, industria aeronautica din Romania ar trebui sa beneficieze de licente, de documentatii si de un program de scolarizare din partea Bell Helicopter, au declarat surse din industria aeronautica. "In acest moment, industria aeronautica nu poate asigura modernizarea sau intretinerea acestor aparate, ar insemna piraterie, chiar daca te pricepi la asa ceva. Legal, este necesara o licenta, documentatie si scolarizare", au precizat sursele citate.
PNL, de acord cu "cirpeala"
Paul Pacuraru, vicepresedinte PNL considera "mai mult decit binevenita" ideea lansata de premierul Radu Vasile privind achizitionarea de la armata americana a unui numar de 6-8 avioane F/A 18 si a 50 pina la 60 elicoptere Cobra deja folosite. "In conditiile in care exista acest disponibil de echipament militar, pe care il poate furniza SUA, propunerea este mai mult decit binevenita", a declarat, ieri, Paul Pacuraru.
PDSR : Inzestrarea armatei a ajuns pe mina unor nepriceputi
Senatorul PDSR Radu Timofte, vicepresedintele Comisiei de aparare din Senat, a declarat, ieri, ca inzestrarea armatei romane a ajuns pe "mina unor nepriceputi", care nu au o viziune si o strategie a aliantelor de securitate. Insa, Adrian Nastase, prim-vicepresedinte PDSR, a declarat "extrem de inteleapta" solicitarea premierului Radu Vasile. "Primul ministru Radu Vasile a procedat foarte bine, incercind astfel sa gaseasca mai multe variante pentru dotarea armatei", a declarat, ieri, liderul PDSR.
PD: unul hais, altul cea
Victor Babiuc si Radu Berceanu, doi dintre ministrii PD in guvernul Vasile, se situeaza pe pozitii diametral opuse in ceea ce priveste contractul IAR-Bell. Daca Babiuc este cel mai fervent sustinator al afacerii, Berceanu se declara adversar al acestuia. Intre cei doi a intervenit Petre roman, presedintele PD, care a transat conflictul dintre cei doi in favoarea lui Babiuc, declarindu-se pentru semnarea contractului.
PNTCD: nici pentru, dar nici impotriva
PNTCD nu a adoptat, pina acum, o pozitie transanta in ceea ce priveste cazul Bell. Incercind sa scape nesifonati din conflictul politic pe tema elicopterelor, taranistii au promovat unele solutii alternativa, precum obtinerea unor aparate de zbor scoase din uz de armata americana.
PRM, categoric impotriva
Inca de la inceput, partidul lui Cornelui Vadim Tudor s-a declarat impotriva afacerii. Chiar daca nu au o reprezentare parlamentara care sa ii transforme intr-o adevarata forta politica, cei din PRM s-au remarcat prin virulenta cu care au combatut ideea achizitionaarii celor 96 de elicoptere.
PUNR sprijina contractul
Presedintele PUNR, Valeriu Tabara, a declarat acest contract ca fiind "o prioritate absoluta a momentului", intrucit Romania este permanent intr-un real pericol national in aceasta zona a Europei.
PAR cere aminarea cu doi ani
Presedintele PAR, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, ca o solutie mai buna in legatura cu contractul cu Bell Helicopters ar fi aminarea unei decizii cu inca doi ani. El a declarat ca nu intelege de ce exista "atita graba" pentru achizitionarea acestor elicoptere, in conditile in care armata nu are bani pentru a scoate niste tunuri din vama, iar pilotii nu pot sa efectueze antrenamentele necesare, din lipsa de combustibil. (Dan POPA)

Comentarii