Retragerea lui Nastase nu impresioneaza pe nimeni

vineri, 29 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Retragerea lui Nastase nu impresioneaza pe nimeni

PNL: Nastase ar putea avea unele semnale "de bine" de la NATO
Dupa o lunga perioada de vreme, Nastase primeste, din nou, laude liberale. Senatorul PNL Paul Pacuraru a afirmat, ieri, ca anuntul premierului pe tema unei posibile retrageri reprezinta o dovada de "curaj", sugerind ca bravura lui Nastase consta in faptul ca, desi pina la summitul de la Praga mai este ceva timp, premierul se bazeaza pe afirmatiile oficialilor NATO referitoare la extinderea Aliantei de la Marea Baltica la Marea Neagra. "Este pozitiv faptul ca Adrian Nastase accepta ideea responsabilizarii Guvernului pentru un obiectiv politic major al Romaniei, legat de intrarea in NATO", a spus Pacuraru. El a oferit, totusi, si o nuanta de mister declaratiilor lui Nastase: "Cred ca declaratiile premierului au fost in anumite circumstante si ma refer la anumite informatii pe care le-ar putea avea primul-ministru in privinta extinderii Aliantei".
PD banuieste ca Nastase se bazeaza pe un cec in alb
La rindul sau, senatorul PD Petre Roman a pus afirmatiile lui Nastase pe seama faptului ca "premierul probabil ca se gandeste ca avem intrarea in NATO ca si asigurata". De fapt, Roman nu a contrazis aceasta supozitie, afirmind ca "au crescut foarte mult sansele Romaniei de a fi acceptata in NATO, deoarece interesul strategic pentru zona Marii Negre a devenit o realitate". In opinia lui Roman, problemele care ar putea frina, totusi, sprintul Romaniei catre finish-ul de la Praga tin de chestiunea coruptiei, asigurarea protectiei informatiilor secrete, precum si reforma in armata. Pe de alta parte, vicepresedintele democrat, Emil Boc, a readus problema demisiei Guvernului pe terenul coruptiei. El i-a sugerat lui Nastase sa-si dea demisia in cazul in care nu rezolva problema coruptiei "prin masuri legislative si pragmatice ferme", pina la summitul de la Praga. Boc a fost de parere ca "integrarea Romaniei in NATO este o chestiune deja decisa, in conceptia noastra, in proportie de 99%".
UDMR si PRM, in aceeasi oala
Presedintele UDMR, Marko Bela, a caracterizat declaratia lui Nastase drept "fireasca". "Eu sper ca nu se va ajunge intr-o astfel de situatie, si nu de dragul Guvernului spun acest lucru, ci pentru ca aderarea la NATO este foarte importanta", a spus Marko Bela.
Galeria "saluturilor" primite, ieri, de Nastase din partea partidelor pe care le-a satisfacut prin declaratia sa a fost incheiata de PRM. Prim- vicepresedintele peremist Corneliu Ciontu a fost de parere ca "declaratia premierului este o chestiune de comportament normal, de onoare si de demnitate politica". Ciontu a facut uitat, de data aceasta, trocul "Basarabia contra NATO", propus, nu de mult, de seful sau direct pe linie de partid, Corneliu Vadim Tudor. Mai mult, liderul peremist a adaugat ca si partidul sau doreste ca Romania sa fie invitata, la toamna, sa adere la Alianta Nord-Atlantica.
"Le Figaro": "La Praga vor fi sapte, inclusiv Romania"
Ipoteza care crediteaza Romania printre statele invitate, in toamna, sa adere la NATO este din ce in ce mai prezenta si in presa straina. Cotidianul francez "Le Figaro" sustine, transant, in editia de ieri, ca la Praga "vor fi sapte". Trimisul special al ziarului la summitul "Primavara noilor aliati", incheiat, recent, la Bucuresti, afirma ca, dupa reuniunea la nivel de prim-ministri a grupului de la Vilnius, "nu incape indoiala ca, daca nu se va inregistra vreun seism politic intr-una dintre capitalele statelor candidate, sapte noi tari vor fi invitate la summitul NATO sa se alature Aliantei". "Le Figaro" considera ca, la Praga, "nu vor ramine in sala de asteptare decit Albania si Macedonia, in timp ce Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia vor primi invitatii formale".
(Oana Dobre)

Comentarii