Scandal in invatamintul privat

luni, 01 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Scandal in invatamintul privat

Intentia Guvernului de a acredita si infiinta, prin ordonanta de urgenta, opt universitati particulare genereaza controverse in mediul univeristar, unele autoritati din domeniu apreciind ca un astfel de act normativ ar contraveni legislatiei si nu ar reprezenta o proritate in invatamintul superior. Conflictul ajunge si in domeniul politic, interesul multor parlamentari aratind ca, la mijloc, este vorba de bani multi.
Proiectul ordonantei, aflat inca in dezbaterea Executivului, prevede acreditarea a doar opt din cele 20 universitati particulare aflate, de citiva ani, in atentia Parlamentului. Astfel, ar urma sa primeasca acreditare urmatoarele institutii: Universitatea "Nicolae Titulescu", Universitatea "Titu Maiorescu", Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" si Institutul Teologic Romano-Catolic, toate din Bucuresti, precum si Universitatea "George Bacovia" din Bacau, Universitatea "Constantin Brincoveanu" din Pitesti, Universitatea "Emanuel" din Oradea si Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad.
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, aduce mai multe argumente in sprijinul deciziei privind acreditarea si infiintarea prin ordonanta de urgenta a celor opt universitati particulare. Astfel, potrivit ministrului, au fost indeplinite criteriile si standardele de calitate prevazute de legislatia in domeniu, fiind parcurse toate etapele legale (dosarele universitatilor se afla in analiza la Comisia de Invatamint a Camerei Deputatilor). Pe de alta parte, trebuie impulsionata dezbaterea parlamentara pe tema proiectelor de legi privind acreditarea si infiintarea universitatilor particulare, sustine ministrul. Nu in ultimul rind, statutul universitatilor particulare trebuie clarificat – mai ales ca anul academic trebuie sa inceapa – iar cele mai performante astfel de institutii trebuie incluse in sistemul national de invatamint, ca dovada a deschiderii autoritatilor spre acesta alternativa.
Depasiri de cifre de scolarizare cu 530%
Ministrul Andronescu subliniaza faptul ca au trecut doi ani de la declansarea procesului de acreditare, timp in care Ministerul Educatiei a verificat respectarea, de catre cele 20 de universitati particulare, a criteriilor prevazute de lege. Controalele au relevat o acoperite insuficienta cu personal a activitatilor didactice (mai multe catedre acoperite de aceeasi persoana), existenta unor structuri academice de conducere ilegal constituite, precum si depasirea – in scopuri exclusiv financiare – a capacitatii de scolarizare a unor universitati (Universitatea "Spiru Haret" cu 530 la suta, Universitatea Romano-Americana cu 133 la suta).
De asemenea, MEC a constatat cresteri ale numarului de studenti necorelate cu posibilitatile de scolarizare, raportari false privind numarul de studenti, cazuri de scolarizare ilegala (inmatriculari ale unor studenti straini fara diplome echivalate, promovarea anului in alte conditii decit cele legale), infiintarea unor specializari de institutori fara baza legala, precum si lipsa – aproape cu desavirsire – a cercetarii stiintifice.
Rezultatele acestor verificari derulate de MEC au determinat Guvernul sa dispuna, cu aproape doua saptamini in urma, retragerea autorizatiei de functionare a cinci institutii particulare de invatamint superior: Fundatia "Irecson" din Bucuresti, Fundatia Romana pentru Tineret "Decebal" din Baile-Herculane, Pro-Humanitas, Academia Romana de Management si Universitatea Europa Ecor-Us din Capitala, mai precizeaza ministurl.
"Prea multe interese politice"
In opinia profesorului Andrei Marga, ministru al Educatiei in legislatura precedenta, infiintarea universitatilor particulare nu reprezinta o urgenta. Marga a declarat ca, in locul acestei decizii, ar fi necesara, mai degraba, continuarea reformei invatamintului superior. "Cred ca, in Romania, prea multe interese politice se concentreaza in jurul universitatilor, creindu-se platforme politice pe seama acestor institutii. Este nevoie de o reorganizare a invatamintului superior si nu este necesar ca, in fiecare judet, sa existe cite o universitate. Ar fi fost rezonabil ca, pentru infiintarea universitatilor, sa fie respectata legislatia, pentru ca Romania nu are nevoie sa creeze cit mai multe universitati de tip sovietic, ci ii trebuie un invatamint performant, in concordanta cu legislatia europeana", a mai afirmat Marga.
La rindul sau, deputatul Anghel Stanciu, presedintele Comisiei de invatamint a Camerei Deputatilor, s-a aratat surprins de intentia MEC si a Executivului de a "impulsiona procesul de dezbatere parlamentara a proiectelor de legi privind acreditarea si infiintarea institutiilor de invatamint superior", in conditiile in care Guvernul a cerut Parlamentului sa verifice situatia materiala si financiara a celor 20 de universitati propuse pentru acreditare. "Acest proces tocmai s-a incheiat", a mai spus deputatul Stanciu.
Parlamentul va lua decizia finala
Proiectul ordonantei de urgenta privind acreditarea a opt universitati particulare va fi dezbatut si de Parlament, care va lua decizia finala, a declarat ieri Ioan Mihailescu, rector al Universitatii Bucuresti si presedinte al CNEAA. Institutiile la care face referire proiectul de act normativ figureaza pe lista celor 20 de universitati a caror activitate a fost verificata de cei 150 de experti ai Consiliului, a spus Mihailescu. "Un numar de 30 de universitati sint inca in control. Acest control din punct de vedere academic a fost programat din vara", a mai spus Ioan Mihailescu. Mihailescu a refuzat sa comenteze posibilitatea ca Ministerul Educatiei sa aiba alt punct de vedere.
Iliescu critica "invazia" universitatilor particulare
Aflat saptamina trecuta la Timisoara, presedintele Ion Iliescu a propus elaborarea unei strategii nationale pentru adaptarea invatamintului romanesc la cerintele pietei. Iliescu a spus ca invatamintul superior autohton a avut de suferit in ultimii ani din cauza unor "idei utopice", respectiv raportarea numarului de studenti din Romania la numarul celor din tarile europene dezvoltate."Sa mai renuntam la apetenta umflarii artificiale a numarului de locuri din universitati ", a afirmat Iliescu. El a apreciat ca aceste "cifre umflate artificial" au dus la o invazie a universitatilor particulare. "O universitate nu se construieste cu usurinta. Nu se creaza un profesionist batind din palme", a spus presedintele. De asemenea, seful statului crede ca potentialul stiintific al universitatilor romanesti ar putea fi mai bine folosit, pentru a deveni o sursa de venit pentru invatamint. (M.P.)

Comentarii