Schisma in PNTCD

sâmbătă, 29 ianuarie 2000, 00:00
5 MIN
 Schisma in PNTCD

Prima zi a lucrarilor Delegatiei Permanente a PNTCD a fost dominata de Radu Vasile, desi fostul premier nu s-a aflat in sala. Membrii grupului de la Brasov au incercat o lovitura de forta in partid cerind discutarea cazului Radu Vasile si acuzind conducerea taranista de comportament dictatorial. Dupa ce au provocat haos in sala de sedinta au parasit partidul anuntind, impreuna cu Radu Vasile, formarea unui nou partid. Din cauza scandalului, candidatii la functiile de conducere din PNTCD si-au construit discursurile pe tema unitatii partidului. Persoanele alese – Ioan Muresan ca prim-vicepresedinte si Remus Opris ca secretar general – sint cele care garanteaza pastrarea unitatii si disciplinei in partid.
Radu Vasile a lasat PNTCD fara zece parlamentari
Fostul premier intentioneaza sa formeze, impreuna cu grupul de la Brasov, Partidul Popular Crestin-Democrat
Intrunirea celor 321 de delegati alesi de drept din Delegatia Permanenta a inceput, linistit, cu intonarea Imnului de stat. In aer plutea insa starea de tensiune. Scandalul a izbucnit imdiat, membrii grupului de la Brasov incercind sa impuna schimbarea ordinii de zi si discutarea cazului Radu Vasile. Pentru ca nu au reusit, i-a revenit vicepresedintelui Sorin Lepsa misiunea de a ataca la baioaneta conducerea taranista. In discursul sau, Lepsa a cerut "o discutie pe fata" asupra celor trei ani de guvernare, afirmind ca, in aceasta perioada, PNTCD a fost afectat de "secretomanie, tactica misterelor si coruptie majora". Lepsa a apreciat ca intolerabila "comportarea totalitara" a unor personalitati din conducerea partidului care, in opinia sa, "au riscat sa destabilizeze o tara pentru a se rafui cu un singur om".
Discursul lui Lepsa a adus anarhia in sala de sedinta. Intre sustinatorii lui Radu Vasile si ceilalti membri de partid s-au iscat dispute aprinse, carora le-a pus cu greu capat Ion Diaconescu. Presedintele PNTCD a remarcat ca este incorect ca Sorin Lepsa sa candideze ca vicepresedinte intr-un partid pe care il considera imoral.
Un nou partid
Lepsa a parasit nervos sala de sedinte si peste doua ore anunta impreuna cu Radu Vasile formarea unei noi formatiuni politice: Partidul Popular Crestin-Democrat. Zece parlamentari ai PNTCD si-au anuntat demisiile din partid si au format grupul de initiativa pentru constituirea grupului parlamentar Popular Crestin-Democrat. Cei 10 parlamentari sint: Gheorghe Cristea, Mihaita Calimete, Bogdan Ionescu, Sorin Lepsa, Florin Tudose, Manole Odisei, Dorin Dirstaru, Romeo Nanu, Silviu Petrescu,Paul Alecu (ultimul declarind cu putin timp in urma ca nu pleaca "nici mort" din partid). Acestora nu li s-au inlaturat insa alti membri faimosi ai grupului de la Brasov precum Ionut Gherasim, Alexandru Popescu, Petrisor Peiu si Laurentiu Dumitrascu. Sorin Lepsa pretinde ca grupul de initiativa a primit deja semnale de adeziune din teritoriu din judetele Cluj, Dolj, Brasov, Arad, Suceava, Dimbovita.
Intr-un comunicat dat publicitatii, cei 10 parlamentari se arata "profund dezamagiti de evolutia politica a PNTCD, care s-ar fi transformat intr-un partid clientelar, cu lideri prefabricati, impusi, sustinuti sau promovati de interese de grup, personale si strict materiale". Grupul parlamentar Popular Crestin-Democrat din Parlament va avea ca obiective politice majore respectarea Constitutiei, stabilizarea sistemului legislativ, stabilirea unui sistem fiscal realist, reducerea birocratiei. Radu Vasile a precizat ca viitorul partid se va baza pe doctrina crestin-sociala si se va revendica din familia partidelor europene, precum Partidul Popular spaniol, Partidul Conservator din Marea Britanie, Partidul Liberal-Democrat japonez. Partidul va actiona pentru formarea unui Comitet Monetar, al carui rol va fi de a stopa inflatia si cresterea preturilor, a declarat Radu Vasile.
Diaconescu este nemultumit de Opris
Presedintele Ion Diaconescu nu a acordat nici o declaratie dupa conferinta de presa a celor 10 demisionari, dar surse din partid sustin ca liderul taranist este ingrijorat de turnura pe care au luat-o evenimentele si este nemultumit de intransigenta de care a dat dovada Remus Opris. Acesta din urma considera insa ca infiintarea grupului parlamentar Popular dovedeste "duplicitate dusa la extrem", caci o parte din acestia si-au depus candidatura pentru functiile de conducere in PNTCD si apoi au parasit partidul. Vicepresedintele PNTCD Vasile Lupu a declarat ca "persoanele care parasesc partidul in momente grele nu sint cele care au crezut in adevarata cauza a PNTCD", aratind ca a incercat sa ii convinga pe cei zece parlamentari demisionari sa nu plece din partid. Vicepresedintele PNTCD a spus ca nu intentioneaza sa paraseasca partidul, desi "va veni vremea" cind va trebui "sa se retraga la vatra".
Mai multa disciplina
Discursurile liderilo PNTCD au fost dominate de tema disciplinei. Candidati la functiile de conducere precum Remus Opris, Ioan Muresan, Radu Sirbu si Vasile Lupu au vorbit despre necesitatea pastrarii unitatii partidului si a disciplinei in interiorul PNTCD. Ion Diaconescu a recomandat promovarea in functii de conducere a celor care sint vechi in partid.
Liderul taranist Ion Diaconescu a declarat, in Raportul politic prezentat Delegatiei Permanente, ca dificultatile pe plan guvernamental si parlamentar si schimbarea premierilor taranisti au creat in cele din urma tensiuni si convulsii si in interiorul PNTCD, ducind la abateri de la disciplina de partid. Diaconescu a amintit de "criza Victor Ciorbea" si a precizat ca episodul parasirii PNTCD de catre acesta a aratat cit este de important ca membrilor taranisti sa le fie impus un stagiu de citiva ani inainte de a fi promovati in "demnitati inalte". Liderul taranist nu a evitat sa se refere pe larg si la momentul Radu Vasile. Despre acesta presedintele PNTCD a afirmat ca "si-a dovedit neputinta" in rezolvarea grelelor probleme impuse de procesul de reforma si de colaborarea din coalitie. "Indeosebi prestatia premierului s-a dovedit total ineficienta, acesta cedind majoritatea atributiilor catre unii membri din guvern, creindu-se astfel o totala lipsa de colaborare in cadrul Executivului", a declarat Diaconescu, remarcind ca, in loc sa se ocupe de Guvern, Radu Vasile a manifestat o preocupare majora pentru preluarea conducerii partidului si pentru a initia si incuraja actiuni care tindeau catre o scindare a PNTCD. Ion Diaconescu a avertizat ca formele de indisciplina nu vor mai fi tolerate, urmind ca pe viitor prevederile statutare sa fie aplicate "strict", deoarece este de preferat separarea de membrii indisciplinati decit mentinerea focarelor de permanenta agitatie.
Ioan Muresan devine seful lui Remus Opris
Noul prim-vicepresedinte al PNTCD este Ioan Muresan, iar noul secretar general al partidului este Remus Opris, care au intrunit majoritatea voturilor membrilor Delegatiei Permanente a PNTCD. Ioan Muresan a obtinut 198 de voturi "pentru", in timp ce contracandidatul sau Radu Sirbu doar 84. Alegerea lui Muresan a fost recomandata chiar de conducerea taranista pe motiv ca Sirbu nu este indeajuns de vechi in partid. Pentru postul de secretar general Remus Opris a inregistrat 180 de voturi "pentru", iar contracandidatul sau Constantin Dudu Ionescu 113. Toti candidatii au fost propusi de presedintele PNTCD Ion Diaconescu, aceasta atributie revenindu-i conform statutului partidului. Ioan Muresan isi propune imbunatatirea imaginii PNTCD, iar Remus Opris reorganizarea partidului. Opris a anuntat ca PNTCD ia in calcul incheierea unor aliante preelectorale cu UDMR, UFD sau orice alt partid de centru-dreapta si reluarea cooperarii cu formatiunile civice.(Adrian CIOFLANCA, Irinel RADULESC )

Comentarii