Tehnocratii nu-si gasesc locul in guvernul lui Ciorbea

joi, 19 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Tehnocratii nu-si gasesc locul in guvernul lui Ciorbea

Tehnocratii se vad in situatia de a nu fi realizat mai nimic din ceea ce au promis in decembrie 1997, cind au fost numiti in functie si ii fac vinovati pentru aceasta pe politicieni. Situatia in coalitie a fost cit de cit linistita, dar protocolul semnat intre membrii coalitiei nu precizeaza care este statutul independentilor din Guvern si nici modul in care acestia pot lua hotariri fara a fi sicanati politic. Tehnocratii sustin ca incertitudinea politica a provocat o grava paralizie decizionala si avertizeaza ca in procesul de reforma lipseste strategia, coordonarea si vointa politica.
Daianu se simte nebagat in seama
Semnalalul cel mai explicit de nemultumire l-a dat Daniel Daianu, ministrul Finantelor, care pare a fi portdrapelul independentilor din Executiv. El a declarat ca nu doreste sa se compromita intr-un Guvern care nu face nimic coerent si, la ceva mai mult de doua luni de cind a fost numit in functie, a amenintat cu demisia. Ministrul de Finante a dezvaluit ca este supus unor presiuni suparatoare, din partea partidelor sau sindicatelor, pentru modificarea bugetului. Ministrul nu impartaseste optimismul superiorului sau, premierului Victor Ciorbea. Inca de la numirea in functie, Daianu se indoia ca deficitul de 2,5% din PIB, prevazut in memorandumul cu FMI, va putea fi respectat. El dorea, in decembrie 1997, ca politica fiscala sa-si schimbe centrul de greutate prin trecerea de la impozitele directe la cele indirecte. Practic, in acest moment toata energia ministerului condus de Daianu este canalizata spre alcatuirea proectului de buget. Munca deficila deoarece in fiecare moment intervin propuneri din partea partidelor din CDR care necesita refacerea calculelor.
Serbanescu: "Sprijinul meu politic este incert"
Ministrul Reformei, Ilie Serbanescu, impartaseste viziunea pesimista a lui Daniel Daianu. El a declarat, ieri, ca si Daianu, in urma cu doua zile, ca "pericolul bulgarizarii Rom?niei este sigur". "Daca din punct de vedere politic anul 1998 va continua asa cum a debutat, din punct de vedere economic pentru 1998 nu va fi problema ?daca?, ci doar ?cind? anume Rom?nia va trece prin ceea ce a trecut Bulgaria anul trecut", observa Serbanescu. El a adaugat ca, in prezent, "este un climat in care este greu de luat decizii majore privind reforma". "Pentru aceste decizii trebuie sustinere politica, sustinere care, in momentul de fata, a devenit din ce in ce mai incerta", a mai spus Serbanescu. Lipsit de pirghii de putere care sa influenteze in mod direct actul de reforma, Serbanescu constata neputincios ca nu a realizat nimic din ceea ce a promis in decembrie 1997.
Marga si Ionescu inca tin drapelul sus
Singurii independenti care au reusit sa faca mici pasi reformatori au fost Valentin Ionescu, ministrul Privatizarii, si Andrei Marga, ministrul Educatiei Nationale. De remarcat, insa, ca propunerile lor nu aveau nevoie de sprijin bugetar. Ionescu a avut noroc de criza politica pentru a-si promova legea Privatizarii, al carei principal autor este. Ideile lui Andrei Marga, privind admiterea in invatamintul superior – care sa depinda de rezultatele de la bacalaureat – au prins in mediile universitare. Este, asadar, incerta si situatia lor, in momentul in care propunerile ce le vor face vor avea nevoie si de bani. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii