Ultimul summit UE al mileniului

joi, 07 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Ultimul summit UE al mileniului

In vreme ce, in urma cu un an, Romania era invitata la negocierile de aderare la UE, impreuna cu celelalte candidate, in acest an Bucurestiul nu are de primit nici o veste buna. Summitul trebuie sa reglementeze chestiunea reformelor institutiilor UE, pentru a permite extinderea Uniunii de la 15 membri, citi are in prezent, la, eventual, 28 de membri.
Summit-ul de la Nisa pleaca de la concluziile puse la punct de ministrii de Externe ai celor cincisprezece state membre ale Uniunii Europene (UE), care s-au reunit luni la Bruxelles.
Aceste concluzii au fost prezentate de ministrul francez al Afacerilor Externe, Hubert Vedrine, pentru ca Franta asigura, pina la sfirsitul lunii decembrie, presedintia prin rotatie a Uniunii Europene. "Avem cu totii aceeasi parere in ce priveste ansamblul negocierilor, precum si modul in care acestea pot fi duse la bun sfirsit la cele mai bune termene, lucru care, pentru unii dintre candidati, poate merge destul de repede. In ultimele luni au fost realizate progrese remarcabile", a afirmat ministrul francez de Externe.
In concluziile prezentate, Consiliul de ministri al UE "apreciaza ca au fost intrunite toate elementele necesare pentru continuarea si ducerea la bun sfirsit a negocierilor de aderare si isi reafirma angajamentul politic, precum si totala sa hotarire in aceasta privinta".
Pe de alta parte, ministrii si-au exprimat satisfactia cu privire la calendarul pe care Comisia Europeana l-a propus tarilor candidate pe data de 8 noiembrie. Aceasta esalonare a programului de negocieri pina in iunie 2002 – "va putea fi ajustata in functie de progresele realizate de fiecare candidat si va permite, totodata, candidatilor mai bine plasati sa progreseze in procesul de negociere", se arata in textul concluziilor.
In document se reitereaza "principiul diferentierii, intemeiat pe meritele fiecarei tari candidate" si care "constituie elementul esential pentru continuarea si ducerea la bun sfirsit a negocierilor de aderare; acest principiu acorda, de asemenea, sansa de recuperare a decalajului" pentru tarile mai putin avansate in negocierile de aderare.
Din totalul celor 13 tari candidate la UE, sase state care alcatuiesc asa-numitul "prim val" au inceput discutiile cu UE din 1998, iar alte sase, "al doilea val", au demarat aceste negocieri la inceputul anului 2000. Cea de-a treisprezecea tara care a primit statutul de candidat la aderare este Turcia.
Responsabilii europeni au dat in permanenta asigurari ca statele din "al doilea val" le-ar putea ajunge din urma pe primele. Ministrii europeni au reafirmat ca obiectivul UE este acela de "a fi in masura sa le primeasca in rindurile sale, incepind de la sfirsitul anului 2002, pe acele tari candidate care vor fi pregatite pentru acest lucru".
Constantinescu va prezenta pozitia Romaniei asupra reformei institutiilor europene
Presedintele Emil Constantinescu va prezenta, joi, la summitul UE de la Nisa, pozitia Romaniei asupra reformei institutiilor europene, se arata intr-un comunicat.
La reuniune participa sefi de stat si de guvern ai tarilor membre UE si ai statelor candidate la aderare. Seful statului roman participa la reuniune, potrivit comunicatului, la invitatia lui Jacques Chirac, presedintele Frantei, tara care detine presedintia Uniunii Europene.
Potrivit comunicatului, reuniunea de la Nisa va prilejui dezbateri referitoare la Conferinta interguvernamentala asupra institutiilor comunitare. Scopul principal al Conferintei interguvernamentale este pregatirea institutionala in vederea largirii Uniunii Europene.
Presedintia franceza a UE spera sa obtina la Nisa un acord asupra modului in care va functiona o Uniune extinsa la peste 20 de membri, precizeaza comunicatul Presedintiei Romaniei.
Constantinescu a plecat, miercuri dimineata, la Nisa, fiind insotit de o delegatie oficiala din care fac parte consilierul prezidential Zoe Petre, negociatorul-sef al Romaniei in relatia cu UE, Aurel Ciobanu Dordea, si presedintele Comisiei de Integrare Europeana a Parlamentului Romaniei.
Hildegard Puwak, vicepresedinte PDSR, care va ocupa in cabinetul Nastase functia de ministru pentru integrare europeana, participa la summitul UE de la Nisa in delegatia condusa de presedintele Constantinescu, au declarat surse diplomatice. Potrivit surselor, Hildegard Puwak face parte din delegatie in calitate de viitor responsabil al guvernului de la Bucuresti pentru chestiuni legate de relatia Romaniei cu UE.
Pe lista delegatiei romane la summit, in dreptul numelui vicepresedintelui PDSR scrie "deputat", Hildegard Puwak fiind prezentata, la intilnirile cu delegatiile straine, drept persoana care va gestiona relatia cu UE. In ministerul Integrarii, al carei titular va fi Hildegard Puwak, va exista si functia de negociator-sef cu UE.
La reuniune vor fi prezenti, de asemenea, ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Alexandru Herlea, si ambasadorul Romaniei la Paris, Dumitru Ciausu.
(Dan POPA)

Comentarii