Goji, fructele vietii

vineri, 02 martie 2012, 19:29
2 MIN
 Goji, fructele vietii

Importat in Europa din China goji este un fruct utilizat de medicina traditionala chineza din cele mai vechi timpuri in tratamentul diferitelor afectiuni. Dieta unui bolnav continea in trecut, fara restrictii, fructe de goji. Prima datare documentara a acestor fructe este din anul 475 i.Hr, iar scrierile vechi spun ca goji era considerat un remediu eficient pentru rinichi, ochi si ficat, inima si sistem osos. De asemenea, era un si medicament pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, ajuta vederea si intarea muschii.

Astazi, cercetatorii au descoperit ca fructele de goji au cea mai mare concentratie de antioxidanti, consumul zilnic a numai 20 de grame asigurind necesarul de antioxidanti din corp. Este o sursa importanta de vitamina C avind o cantitate de 500 de ori mai mare decit al citricelor. Este plin de vitamina A si are intreaga gama de carotenoide, inclusiv beta-caroten cu rol important in sanatatea ochilor, avind mai mult carotenoide decit orice alt aliment cunoscut. Contine de asemenea vitamina E, prezenta numai in griu si seminte.

Avind antioxidanti necesari organismului opreste procesul de imbatrinire intarind inima si sistemul imunitar.

Fructul goji contine fitosteroli care un rol in mentinerea colesterolului la nivel mic. De asemenea, este utilizat in curele de slabire si impotriva celulitei.

Fructele de goji sint utilizate si in anemii, stimulind producerea de celule ale singelui precum si in vindecare si regenerarea ranilor.

Are un continut ridicat de geranium ceea ce da corpului abilitatea de a produce interferon si seleniu, elemente importante din organism in lupta cu bolile degenerative grave precum cancerul.

In general, fructele de goji sint o sursa importanta de energie pentru corp iar consumul pe termen lung al lor ajuta la cresterea longevitatii.

Fructele sint consumate sub forma de sucuri, in mincaruri sau ca si fructe uscate. In China si in Tibet fructele au diverse intrebuintari in bucataria localnicilor fiind un ingredient apreciat atit in mincare cit si in dulciuri sau sucuri. (M.A.)

Comentarii