Renuntati la atitudinile rigide, sa scapati de reumatism

vineri, 09 ianuarie 2009, 17:18
2 MIN
 Renuntati la atitudinile rigide, sa scapati de reumatism

Afectiunile reumatismale sint afectiuni dureroase acute sau cronice care afecteaza fiziologia aparatului locomotor. Pot fi de natura infectioasa, inflamatorie sau degenerativa.

Substratul mental si afectiv al afectiunilor reumatismale este considerat a fi generat de o atitudine rigida fata de schimbarile necesare evolutiei, ca o masura de protectie a ego-ului. Atitudinile rigide sint generate de inertie (apa si pamint), orgoliu (foc), teama, neincredere (aer), favorizind aparitia artrozelor (pamint), artritelor (apa, foc), gutei (pamint – cristale de acid uric, apa – tumefactie, inflamatie, foc – inflamatie). Remediile cu efect diuretic, depurativ, pot elimina reziduurile emotionale care au rezonanta apei si a pamintului.

Plante medicinale pentru reumatism

Frunzele de mesteacan si tarhon sint indicate pentru proprietatea de a favoriza eliminarea a tot ceea ce este inert, stagnant, cind inertia din plan psihic se reflecta la nivelul fizic.

Pentru bai generale sau partiale se pot folosi amestecuri de cel putin 3 plante dintre:

* flori si frunze de cretusca

* frunze de rostopasca

* coaja de salcie

* rizomi de pir

* frunze si flori de levantica

* frunze de brusture

* frunze de coada-soricelului

* frunze de sovirf.

Venin de albine si uleiuri esentiale

Veninul de albine este folosit in reumatismul inflamator, artrita reumatoida, scleroza multipla, permitind reducerea dozei de medicamente antiinflamatoare.

Uleiurile esentiale aplicate pe piele pot favoriza eliminarea toxinelor rezultate din procesele metabolice, activarea circulatiei periferice, calmarea durerii. Pentru masaj, bai, aplicatii locale se pot folosi uleiuri esentiale de angelica, mesteacan alb, camfor, eucalipt si ienupar. De asemenea pot fi utilizate si aromele de levantica, lamiie, piper negru, pin, salvie, coada soricelului sau rozmarin.

Ardei iute: cataplasme cu tinctura din 20 g ardei iute, macerat 8 zile, in 100 ml alcool de 70 grade.

Dieta reumaticilor

Fructele si legumele se pot consuma crude, in adevarate cure, sub forma de suc sau infuzie si decoct:

Agrise – crude: suc in cantitate de 100-300 ml/ zi.

Catina – crude: infuzie in cantitate de 1-2 lingurite la o cana; 2-3 cani/ zi.

Cirese si visine – crude, in cure de o zi pe saptamina.

Coacaz negru – crude: suc; infuzie din fructe, 1-2 lingurite la cana, 2-3 cani/ zi; infuzie din frunze, 2 lingurite la cana, 3 cani/ zi.

Mere, pere – crude, pina la 1 kg/ zi sau fructe uscate, decoct; 3-4 cani/ zi.

Struguri – cruzi, cure de o zi/ saptamina, must sau cataplasme pe locurile dureroase cu struguri zdrobiti.

Hrean: in uzul intern cite 2 linguri de hrean ras, macerat o ora in 0,5 l lapte fierbinte, se bea dimineata, dupa micul dejun.

In uzul extern sub forma de bai, faina de hrean, o lingura la 1 l apa calda sau sub forma de cataplasme cu tinctura din 20 g hrean ras, macerat 2 saptamini in 100 ml alcool de 70 grade.

Comentarii