Abe Ravelstein

joi, 15 mai 2008, 19:58
2 MIN
 Abe Ravelstein

Saul Bellow a fost un permanent critic al americanilor si a vorbit in cartile sale despre problemele minoritatii evreiesti din America. Ultimul roman al lui Bellow, considerat cel mai important scriitor in viata al Americii, este povestea unui profesor universitar evreu, pe nume Ravelstein. Naratorul intervine adesea in text si se descrie pe sine insusi, devenind astfel unul dintre personajele principale ale povestii, care capata, incet-incet, forma unui dialog. Tema romanului, o tema care l-a obsedat pe Bellow toata viata, este relatia conflictuala dintre stat si individ. Abe Ravelstein este un renumit profesor de stiinte politice de la universitatea din Chicago: "Ravelstein, cu capul lui plesuv, puternic, agrea declaratiile ample, solutiile marete si oamenii faimosi, deceniile, erele, secolele. Pe de alta parte insa, era la fel de familiarizat cu comici ca Mel Brooks ca si cu autorii clasici si putea sa lunece de la uriasa tragedie a lui Tucidide la Moise interpretat de Mel Brooks". Profesorul Chick, alterego al scriitorului Saul Bellow, il sfatuieste pe Ravelstein sa scrie o carte in care sa-si expuna intreaga filosofie politica. Dupa ce cartea scrisa de Ravelstein se bucura de un mare succes, aducindu-i autorului si o avere impresionanta, Abe ii cere lui Chick sa-i scrie biografia.

In timpul sejurului la Paris, in care au sarbatorit succesul cartii, cei doi filosofeaza pe tema mortii, a istoriei, a iubirii si a prieteniei. Bellow se imparte intre aceste doua personaje: cu virste diferite, dar apropiate prin spirit si cultura, legate parca de o veche complicitate. Intreg romanul sta sub semnul bolii si al mortii. Dupa vizita de la Paris, Ravelstein moare insa de SIDA si nu mai apuca sa-si vada portretul, un portret cu numeroase detalii negative. Abe traieste din plin drama intelectualului evreu. Modelul lui Abe Ravelstein a fost filosoful Allan Bloom, care l-a avut profesor la universitatea din Chicago pe celebrul Leo Strauss.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, Saul Bellow a avut puternice legaturi cu Romania, prin casnicia cu Alexandra Bagdasar, o fiziciana de origine romana, provenita dintr-o familie celebra de medici. Unul dintre personajele romanului Ravelstein poate fi usor identificat cu Mircea Eliade. Bellow vorbeste si despre relatia tinarului Eliade cu fascismul. Romanul a provocat, de altfel, numeroase discutii pe marginea acestui subiect.

 

* Marti, 20 mai, "Ziarul de Iasi" va ofera romanul "Ravelstein" la pretul de 5 lei.

Comentarii