Cum aflam care produse nealimentare sint nesigure

Subtitlu

marți, 27 decembrie 2011, 20:29
4 MIN
 Cum aflam care produse nealimentare sint nesigure

Pentru ca de multe ori ne simtim nedreptatiti sau nemultumiti in calitate de consumatori, pentru ca pierdem timp si ne consumam nervi fie la cumparaturi, fie in contactele inevitabile cu firmele care presteaza servicii de tot felul, ne-am gindit sa venim in ajutorul iesenilor cu aceasta noua rubrica. Veti afla in fiecare saptamina cum sa va feriti de cei care va scot bani in plus din buzunar, dar si cum sa actionati in cazul in care sinteti nemultumiti de calitatea unor produse ori servicii. Veti primi aceste sfaturi de la Daniel Piftor, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului, caruia ii puteti adresa intrebari pe adresa redactie@ziaruldeiasi.ro.

Schimbul rapid de informatii intre statele membre ale Uniunii Europene si Comisia Europeana privind masurile luate pentru prevenirea, restrictionarea sau impunerea unor conditii privind punerea pe piata si utilizarea produselor nealimentare de consum periculoase, ce ar putea afecta sanatatea si securitatea consumatorilor, se face prin asa-numitul sistem de alerta RAPEX, instituit in baza Directivei nr. 2001/95/CE privind Securitatea generala a produselor, transpusa in legislatia nationala in Legea nr. 245/2004.

In aria de acoperire a RAPEX intra, cu exceptia produselor farmaceutice si medicale, toate produsele nealimentare destinate consumatorilor. Pentru produsele alimentare exista un sistem asemanator, numit RASFF.

Pentru Romania, punctul national de contact in cadrul sistemului RAPEX este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Scopul sistemului RAPEX este de a preveni furnizarea catre consumatori de produse care reprezinta un risc major pentru sanatatea si securitatea lor si, unde este cazul, de a dispune retragerea lor de pe piata sau chiar de la consumatori; de a facilita monitorizarea pietei, a activitatilor de aplicare in statele membre; de a identifica necesitatile si de a oferi o baza de actiune la nivel comunitar; de a contribui la punerea in practica a legislatiei comunitare de securitate a produselor.

Saptaminal, Comisia Europeana publica un sumar al produselor periculoase raportate de catre autoritatile nationale ale statelor membre (notificari RAPEX) prin care se dau informatii asupra produselor, despre pericolul potential pe care il implica si despre masurile ce au fost luate.

Informatii despre sistemul RAPEX si ultimele notificari (publicate in fiecare zi de vineri) se pot gasi la adresa: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm.

Cind un produs, de exemplu o jucarie periculoasa, este identificat la comercializare in Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin Comisariatele Judetente pentru Protectia Consumatorilor, ia masurile necesare pentru eliminarea riscului, dispunind oprirea punerii la dispozitia consumatorilor a produsului, retragerea acestuia de pe piata si sanctionarea contraventionala a operatorului economic responsabil.

Apoi, prin punctul national de contact, este informata Comisia Europeana (Directoratul General pentru Sanatate si Protectia Consumatorului) despre produs, despre riscurile pe care le implica si masurile luate de ANPC pentru protejarea consumatorilor.

Comisia Europeana disemineaza informatiile primite catre punctele nationale de contact ale altor tari europene si publica saptaminal, asa cum am precizat, pe Internet, lista produselor periculoase si a masurilor adoptate. Autoritatile nationale de contact verifica existenta produsului periculos notificat pe piata nationala si, daca acesta exista, el este retras de pe piata sau informeaza consumatorii despre riscurile asociate acelui produs.

Comisia Europeana publica de asemenea, anual, un Raport privind sistemul RAPEX.

Ultimul astfel de Raport este cel pe anul 2010, publicat in mai 2011, potrivit caruia in 2010 au fost interzise, retrase de pe piata sau recuperate de la consumatori 2.244 de produse nesigure.

Conform Raportului, numarul de produse nesigure inlaturate de pe piata interna a UE a fost cu 13% mai mare fata de 2009.

Conform Raportului RAPEX, imbracamintea si textilele au fost produsele care au constituit obiectul celor mai multe notificari (625 de notificari), aceste produse fiind urmate de jucarii (488 de notificari), autovehicule (175 de notificari, riscuri de raniri) si aparate electrice (158 de notificari, risc de soc electric).

Pina in luna octombrie 2011, Romania, prin ANPC ca punct national de contact, a transmis in cadrul sistemului RAPEX 41 de notificari de produse periculoase depistate pe piata din Romania, dintre care 32 de notificari au fost validate. Dintre acestea, o pondere mare au avut-o jucariile, articolele de imbracaminte pentru copii si produsele electrice.

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului Iasi s-a remarcat la evaluarea anuala facuta de ANPC ca fiind primul dintre comisariatele din Moldova in ceea ce priveste numarul de notificari in cadrul sistemului RAPEX, produsele periculoase identificate si notificate de institutia noastra fiind urmatoarele: termoplonjor, cana electrica (cafea), 2 seturi jucarii (ventuze) notificate si validate de Comisia Europeana.

De asemenea, mai sint trimise spre validare doua cabluri electrice si doua seturi de jucarii.

In acest context, pentru a evita expunerea la riscurile folosirii unui produs nesigur, atentionam consumatorii sa cumpere numai din magazine specializate, sa verifice existenta instructiunilor de utilizare care trebuie sa fie traduse in limba romana si sa respecte conditiile de instalare si exploatare prescrise de producator. In cazul constatarii unor deficiente, ii rugam sa ne sesizeze, pentru a lua masuri.

comisar sef Daniel PIFTOR, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului

Comentarii