Pe urmele caselor „fantoma”

Subtitlu

joi, 20 august 2009, 22:14
7 MIN
 Pe urmele caselor „fantoma”

Cosmarul inundatiilor distrugatoare din 2005 este inca viu pentru cei mai multi dintre oamenii care au trait drama de a le fi luata casa de apele involburate si, impreuna cu ea, agoniseala de o viata si sperantele de mai bine. La patru ani de la viiturile nemaiintilnite, vrincenii sinistrati isi amintesc instantaneu de clipele de groaza, dar si de cosmarul care a urmat. Unii si-au ridicat case noi de la temelie, altii, cu povara anilor in spate, au ramas cu materialele de constructii in ograda, pentru ca la 70 de ani nu au mai avut putere sa isi ridice o noua casa, cum au facut la tinerete, si nici bani pentru mina de lucru. Astfel, multe dintre „casele fantoma" neidentificate pe teren de controalele autoritatilor judetene, dar pentru care s-au dat materiale de constructie de la Guvern, sint de fapt case incepute si nefinalizate ori gramezi de boltari acoperite cu nailoane. In 43 de localitati afectate de inundatiile din anii 2005-2007, 927 de locuinte au recesitat reconstructie si consolidare. Dintre acestea, 94 nu au fost finalizate nici la patru ani de la acordarea materialelor, aflindu-se in diverse stadii de executie. 78 de locuinte sint total neexecutate, dintre care: pentru 65 de case materialele se regasesc in teren, iar pentru restul de 13 locuinte materialele nu mai sint de gasit. In acest ultim caz, Politia urmeaza sa se pronunte in urma unor cercetari. Reporterii nostri au mers pe urmele lasate de inundatiile din ultimii ani si va spun povestile oamenilor aflati in calea apelor.

Localitatea Nanesti a fost, dupa Vadu Rosca, a doua comunitate lovita  puternic de inundatiile din 2005-2007, ca numar de locuinte total sau partial afectate, in numar de 172. „Tot satul a fost evacuat. De la Guvern s-au primit materiale pentru 50 mp construibili, prevazuti in proiectul tip al locuintei, pentru casele total distruse. Au fost doua situatii: cei mai nevoiasi care au avut o casa veche, din lut, care a fost complet distrusa si au primit materiale pentru constructia unei case noi si al doilea caz, in care oamenii, mai gospodari, au avut o casa mai bine pusa la punct si care a fost afectata mai putin, asa incit au primit si mai putine materiale, in special din sponsorizari. Dar acum satul e mai puternic, nu mai gasiti case din lut sau chirpici", a spus primarul din Nanesti, Neagu Stoica, care intra cu barca la etajul primariei in vara anului 2005. De asemenea, mai exista 12 case nefinalizate, cazuri in care proprietarii nu au putut folosi materialele pentru a edifica o locuinta noua. „Oamenii si-au reparat vechea casa si au ramas cu restul materialelor. Este vorba mai ales despre batrini, care si-au facut o camaruta-doua unde sa locuiasca, n-au avut putere si bani pentru a face o casa din temelii", a mai adaugat edilul. Casa veche, batrineasca, construita in anii ’60 din furci si chirpici a batrinilor Traian si Paraschiva Vasile a fost rasa de pe fata pamintului de viitura. La 70 de ani, cu economiile agonisite de-o viata, au ridicat din temelii o casa noua, cu doua camere si un hol pentru „a avea unde muri". „Nu ne gindeam la 65 de ani sa mai ridicam o casa. Batrinii nostri au apucat razboiul, seceta, trebuia sa trecem si noi prin ceva. Nu vreau sa ne mai amintim ce a fost", spun sotii Vasile, cu lacrimi in coltul ochilor. Si lor le-a mai ramas ceva BCA in curte din materialele alocate in 2005. Pe Maricica Munteanu am gasit-o lucrind, impreuna cu fiul sau, la casa pe care a inceput-o in 2005, dar pe care nu a reusit sa o finalizeze in acesti ani. „Am avut materiale, dar ne trebuie mereu bani, pentru altele, am mai cumparat ciment, scinduri, cuie la cofrage. Si copilul este la facultate, dintr-o singura pensie trebuie sa ne descurcam", ne-a spus femeia de 56 de ani, care locuieste momentan intr-o camaruta. Singura a construit casa, intocmai dupa proiectul Guvernului, dar nu stie cind va fi gata.

Casa Austria 09 OMV, donatie de la ambasada

La Suraia au fost nu mai putin de 163 de locuinte calamitate la inundatiile din 2005-2007. Dintre acestea, 131 au primit materiale de la Guvern, iar 103 au fost finalizate. 18 sint nefinalizate, in diverse stadii de executie, 7 nu s-au executat deloc, dar materialele se gasesc pe teren, iar la una nici materialele nu se mai gasesc. Alte doua familii au renuntat total la materialele de constructii. O parte din case au fost donatii din partea Ambasadei Austriei, iar pentru o parte s-au primit materiale de constructie de la Guvern. Dintre acestea, multe au ramas la acelasi nivel de acum citiva ani. „Multe case sint ridicate, sint in diverse stadii de executie, pe la finisaje. Aceasta din cauze pecuniare, s-au alocat materiale, insa constructia s-a facut in regie proprie, unii oameni mai nevoiasi, desi i-am ajutat, nu au avut bani de mina de lucru. S-au mai intirziat lucrarile de constructie pentru ca unele case au fost trecute la demolare, iar oamenii si-au reamenajat o parte din vechea locuinta pentru a trece peste iarna", ne-a spus viceprimarul Laurentiu Bobocea de la Suraia. La 87 de ani, Paraschiv Craciun Olteanu, locuitor pe Loturi, se intreaba daca mai vin ceva ajutoare pentru sinistrati. Casa a cirpit-o dupa puteri, cu niste dulapi de scindura primiti de la Primarie. O alta casa partial finalizata, o alta poveste. Mariana Nechifor a ramas vaduva dupa ce o viitura puternica produsa pe un baraj al Siretului i-a rapit sotul. Casa si-a construit-o singura, cu materialele date de primarie. „Am primit BCA, ciment, geamuri, usi, tabla, scindura, fier, tot ce aveam nevoie. La altii s-au mai dat echipe de muncitori, dar eu, femeie, am muncit singura, m-a mai ajutat fratele meu", a spus sateanca de 34 de ani. Alti sinistrati, carora li s-a darimat complet casa, au primit case ca donatii din partea Ambasadei Austriei. Casa are doua dormitoare, o debara, o bucatarie si un hol, dar exista si restrictii. „10 ani nu ai voie sa o vinzi, ca altfel trebuie sa platim 10.000 de euro. Altii au dat placuta cu numele casei jos, dar noi am pastrat-o, sa se stie cine a facut bine", a spus Niculina Porumboiu, locatara de 38 de ani a casei 9 OMV, impreuna cu cei doi copii de 7 si 17 ani.

400 de boltari, in curte dupa 4 ani

Tot satul Mircestii Vechi din comuna Vinatori a fost afectat de viiturile din 2005. Ici si acolo, case noi, asezate pe temelie solida, tencuite, altele cu boltari, scindura si saci de ciment asezati cu grija in curte. Unii oameni nu au astepat materialele de la Guvern si si-au incropit din ce au avut o camaruta doua pentru a trece iarna. Ulterior, au primit si materialele de la stat, care au stat ani buni in curte. „Ne-a dat de la primarie 400 de boltari, scindura, un televizor, un frigider. Dar le-am primit dupa ce ne-am facut astea doua camere, le tinem pentru nevoie, poate le folosim la grajd", spune Gheorghe Paraschiv, din Mircestii Vechi, care are un stoc bine pus deoparte de boltari si scindura. Tanti Paraschiva Alexandru, de 86 de ani, a fost mai ocolita de apa, care i-a intrat in casa pina la temelie, si acum se mai vede semnul pina la care a urcat nivelul apei. Si-a reparat casa cu propriile puteri, dar a primit si din ajutoare scindura, un televizor si un aragaz. „Am carat la namol doua saptamini. Si acum, cind ploua mai tare, stau cu grija", ne-a spus femeia, care isi asteapta copiii din Italia.

Corpul de Control al MAI a scos la iveala 172 de „case fantoma"

Casele sinistratilor au fost subiect de „vendeta" intre actualul si fostul prefect, sustinuti politic, Raluca Dan (PSD) si Ion Oprea (PD-L). Dan i-a „pus in circa" fostului prefect Oprea din 2005 neterminarea unui numar de case pentru care s-au alocat bani de la Guvern. Pentru a verifica daca locuintele pentru care s-au alocat materiale de constructii de la Guvern se regasesc sau nu pe teren, la nivelul Prefecturii Vrancea s-au constituit patru comisii pentru inventarierea stadiului lucrarilor de reconstructie si consolidare a tuturor imobilelor afectate de inundatiile din 2005-2007. Verificarile s-au concretizat intr-un raport de activitate a comisiilor ce s-au deplasat pe teren, in urma caruia fostul prefect Ion Oprea nu prea a iesit bine, dat fiind ca ne aflam in plina campanie electorala pentru alegerile europarlamentare. „Cauzele care au dus la neinceperea construirii locuintelor sint diferite de la caz la caz. In general se datoreaza nealocarii de fonduri pentru manopera necesara executarii lucrarilor de constructii si in multe cazuri, a virstei inaintate a persoanelor afectate de inundatii, aflate in imposibilitatea de a-si mai construi casa", se arata in raportul ulterior semnat de subprefectul Sorin Hornea. De asemenea, in unele cazuri, situatia este cauzata de faptul ca amplasamentele pe care erau construite locuintele prezinta risc la inundatii sau alunecari de teren, iar stramutarea pe alte amplasamente nu a fost facuta si ca urmare nu s-au putut elibera autorizatii de construire. Anterior, Corpul de Control al Ministrului Administratiei si Internelor, Dan Nica, a scos la iveala ca 172 de case pentru care guvernul a alocat bani si materiale dupa inundatiile din 2005 si 2007 nu au mai fost reconstruite din diferite motive. Situatiile in care materialele au disparut de facto sint acum in atentia politiei. Inundatiile au distrus in Vrancea aproape 2.000 de case si au lasat sub cerul liber mii de vrinceni. In 2005, au fost distruse 1.126 de case, iar 1.968 au fost avariate, in vreme ce apele din 2007 au distrus 165 de locuinte si au avariat alte 18.

Sursa: Ziarul de Vranceahttp://www.ziaruldevrancea.ro/

Comentarii