Cabinetele medicilor de familie, in faliment

joi, 12 februarie 2009, 21:07
6 MIN
 Cabinetele medicilor de familie, in faliment

La inceputul acestei sapatmini, peste 150 de medici din judet, care fac parte din Asociatia Patronala a Medicilor de Familie Neamt, s-au intilnit pentru a discuta pe tema bugetului extrem de mic alocat medicinei de familie. Ei sint ingrijorati de faptul ca multe dintre cabinete vor ajunge in pragul falimentului, iar spitalele vor fi sufocate de pacienti. In urma discutiilor, ei au inaintat un protest catre Ministerul Sanatatii si catre forurile judetene, cerind ajutor in rezolvarea situatiei.

Buget revoltator

Asociatia Patronala a Medicilor de Medicina Familiei/Medicina Generala (APMF/MG) Neamt tine sa semnaleze opiniei publice un fapt grav ce e pe cale sa se produca, solicitind sprijin in aceasta privinta. "Desi, conform Proiectului de buget pentru 2009, bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va creste, cu stupoare constatam ca, in ciuda acestei cresteri, fondurile alocate asistentei medicale primare (Medicinei de Familie) scad, incredibil, cu 40,69%. Astfel, procentul alocat Medicinei de Familie in anul 2008 a fost de 9,2% din bugetul Sanatatii. Propunerea pentru 2009 este de 5,4%! Aceasta scadere este in contradictie totala cu programele tuturor partidelor politice, care promiteau o crestere a procentului alocat Medicinei de Familie, pentru atingerea procentului de 12%, cum este in celelalte tari ale Uniunii Europene.

Diminuarea fondului alocat asistentei medicale primare, pentru anul 2009, cu 40,69% fata de anul 2008 (asa cum prevede proiectul de buget pe acest an), va duce la falimentarea a 40-50% din cabinetele de medicina de familie, care sint unitati sanitare private, deci la subminarea asistentei medicale primare, care este baza sistemului sanitar, si, deci, la prabusirea intregului sistem sanitar romanesc. Subfinantarea si, deci, desfiintarea retelei de asistenta medicala primara va insemna, insa, ca o buna parte a populatiei va ramine fara servicii medicale de baza, mai ales in mediul rural.

Pentru buna desfasurare a asistentei medicale primare, medicii de familie din Romania solicita pastrarea cel putin a aceluiasi fond de buget din anul 2008 pentru medicina de familie, si pentru anul 2009. Prin actiunile si hotaririle luate sintem de acord cu hotaririle luate de Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) si Patronatul National al Medicilor de Familie din Romania (PNMF) si vom fi solidari cu acestea pina la alocarea unui buget medicini de familie cel putin egal cu cel din 2009 si cresterea acestuia pina la nivelul existent in tarile Uniunii Europene, pina la 12% din fondul de sanatate, pina in 2010", se arata intr-un comunicat de presa.

In pragul falimentului

Conform protestului semnat de cei peste 150 de medici care s-au intilnit luni, Asociatia Patronala a Medicilor de Medicina Familiei/Medicina Generala Neamt a luat la cunostinta cu ingrijorare despre fondurile alocate asistentei medicale primare prevazute in proiectul de buget pe anul 2009.

"Am constatat cu surprindere ca, desi pentru anul 2009 nu sint prevazute modificari semnificative ale Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), fondul alocat asistentei medicale primare este diminuat cu 40,69% fata de anul 2008, reducerea fiind cea mai drastica, neegalata de nici un alt sector din sanatate sau de un alt capitol prevazut in buget. Pentru anul 2008, fondurile alocate asistentei medicale primare au reprezentat 9% din cota FNUASS pentru serviciile medicale. Proiectul de buget pentru 2009 prevede doar 5,4%, pentru asistenta medicala primara, cu toate ca in programul de guvernare al PSD s-a prevazut pentru asistenta medicala primara un procent de 10-12%, iar PD-L a prevazut cresterea veniturilor personalului medical, ambele formatiuni prevazind un procent de 6% din PIB pentru Sanatate", se arata in portestul medicilor de familie.

Pe plan european, medicina de familie beneficiaza de 12-15% din bugetele sanatatii. O finantare a asistentei medicale primare de 5,4% inseamna colapsul bazei piramidei sistemului de sanatate. Mai mult, prevederile pentru 2010 si 2011 nu dau sanse nici macar norocosilor care vor supravietui in 2009.

"Medicina de familie este segmentul de baza si de prim impact pentru sanatatea intregii populatii. In cabinetele medicilor de familie se acorda minimum 50 000 000 de consultatii pe an. In toata lumea, dezvoltarea medicinii de familie s-a dovedit singura solutie viabila si eficienta pentru protectia populatiei si asigurarea serviciilor medicale de baza. A distruge medicina de familie inseamna sa distrugi sistemul de sanatate, ceea ce nici o societate nu-si poate permite. Medicul de familie este medicul de prim contact si este alaturi de pacientul sau in toate aspectele vietii acestuia, de la nastere la casatorie, de la botez si pina la deces – omul sanatos, omul bolnav, omul care are nevoie de consiliere. Mai mult, 80% din consultatiile cronicilor si din retetele compensate acordate populatiei sint efectuate de catre medicii de familie. Vaccinarile, urmarirea riscului de boala sint aspecte ale preventiei care apartin tot medicului de familie. Urmarirea gravidei, a sugarului, supravegherea dezvoltarii copilului, urgentele minore, supravegherea epidemiologica (hepatite, TBC, gripa etc) sint efectuate tot la nivelul cabinetelor noastre. Medicina de familie este o specialitate extrem de vasta, care implica, in afara serviciilor medicale curative, si medicina omului sanatos, promovarea sanatatii, medicina comunitara, profilaxia bolilor cu impact major asupra sanatatii populatiei, aplicarea programelor nationale de sanatate, precum si o relatie speciala, de lunga durata cu pacientii nostri", spun medicii de familie.

Acestia explica faptul ca medicul de familie este cel care a intocmit sau a contribuit esential la registrul national de boli cronice, de diabet, programele nationale de preventie, distribuirea laptelui praf si monitorizarea gravidei.

40% din cabinete risca sa se inchida

Medicii de familie reprezinta mai mult de un sfert din medicii tarii. Alaturi de ei lucreaza si sint platiti din aceleasi fonduri circa 20 000 de asistenti medicali. Colapsul cabinetelor inseamna si afectarea intregului personal al cabinetelor medicale de medicina de familie. Cabinetele de medicina de familie sint unitati sanitare private.

"Exista o confuzie intretinuta intre veniturile acestor unitati sanitare si venitul medicului titular, care, evident, nu sint unul si acelasi lucru. Mai mult, venitul cabinetului nu este similar salariului medicilor din sistemul bugetar. In anul 2008, finantarea asistentei medicale primare a permis dezvoltarea cabinetelor medicale. Medicina de familie a devenit mai atractiva si, in acest an, noii specialisti de medicina de familie au inceput sa ocupe locurile descoperite de ani de zile, mai ales din mediul rural, preferind aceasta solutie in locul emigrarii sau orientarii spre alte domenii paramedicale. In conditiile in care bugetul FNUASS pentru anul 2009 este aproximativ egal cu cel din 2008, in conditiile unui an de austeritate, intelegem stagnarea finantarii asistentei medicale primare, ca si in celelalte segmente. Asta nu inseamna ca austeritatea sa se resimta cu preponderenta in medicina de familie, in conditiile in care la unele subcapitole creste procentul alocat cu pina la 40%, iar la celelalte scaderea este cuprinsa intre 5% si maximum 13%", sustin medicii de familie.

In acest context, APMF/MG solicita pastrarea cel putin a aceleiasi foi de buget pentru medicina de familie si in anul 2009, in scopul continuarii  functionarii si dezvoltarii asistentei medicale primare si, de asemenea, cu scopul prevenirii falimentarii cabinetelor medicale cu mai putin de 1 500 de asigurati inscrisi, adica jumatate din cabinetele medicale din tara, fapt care ar putea duce la blocarea sistemului sanitar. Diminuarea bugetului cu 40% va duce la diminuarea venitului cabinetului cu un procent similar, si va ajunge sub valoarea cheltuielilor necesare, in conditiile in care costurile mentionate ar ramine constante.

"Este ilegal sa micsoram salariile angajatilor, iar cheltuielile sint in buna parte neinfluentabile (utilitati, tipizate, dezinfectanti, caldura, energie electrica, telefoane, medicamente pentru urgente). Chiar cu o reducere drastica a cheltuielilor, se va ajunge la inchiderea a unui procent de 40-50% din cabinetele de medicina de familie. Medicii si asistentele vor alege un alt drum, usor de prevazut", considera medicii de familie.

Solutia Franta

In urma cu aproximativ doi ani, Ministerul Sanatatii a propus un proiect de lege care prevedea ca medicii care si-au facut rezidentiatul in tara trebuiau sa accepte posturile oferite de minister. Aceasta solutie ii viza in primul rind pe medicii de familie. In cazul in care medicii refuzau propunerea, acestia trebuiau sa plateasca rezidentiatul, indiferent daca doreau sa paraseasca tara sau alegeau sa lucreze intr-o alta localitate decit cea aleasa de minister. Acest proiect de lege avea scopul de a acoperi deficitul de cadre medicale din zonele rurale. Proiectul a fost supus dezbaterii publice, dar nu a fost aprobat.

Densitatea de 1,05 medici la 1 000 de locuitori plaseaza Romania pe locul 31 din 33 de tari din Europa analizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), iar media in Uniunea Europeana este de 3,15 medici la 1 000 de locuitori. Din 2007, incoace in jur de 5 000 de medici au parasit tara pentru a lucra in spitalele din strainatate.

"Credem ca se vrea falimentarea medicinei de familie. In curind, in statele din Uniunea Europeana se va adopta o directiva prin care 15% din bugetul alocat Sanatatii sa se indrepte spre medicina de familie, in timp ce la noi se reduce bugetul. In alte tari se incearca sa se puna accent pe medicina primara, pentru a elibera spitalele. Medicina primara reprezinta primul nivel, iar fara ea spitalele ar fi sufocate. In fiecare luna primim oferte si invitatii sa profesam in alte tari, mai ales Franta. Noi vrem sa muncim in tara, dar, daca acest lucru nu se poate, multi medici vor emigra", a spus medicul de familie Angela Bica, vicepresedinte al Asociatiei Patronale a Medicilor de Familie Neamt.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii