Mii de credinciosi la prima sarbatoare a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului

duminică, 13 septembrie 2009, 18:16
4 MIN
 Mii de credinciosi la prima sarbatoare a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului

Incepind de duminica, 13 septembrie, Episcopia Romanului se numeste oficial Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Intr-o ceremonie solemna, la care au participat citeva mii de credinciosi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a ridicat Episcopia Romanului la rang de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Pe scena amenajata in curtea Catedralei Episcopale "Sfinta Cuvioasa Parascheva" din Roman, dupa Sfinta Liturghie oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost citit Tomosul sinodal de ridicare a Episcopiei la rang de Arhiepiscopie. Episcopul Eftimie Luca a fost ridicat in rang de arhiepiscop, iar PS Ioachim Bacauanul – in rang de episcop vicar. La eveniment au participat, alaturi de Patriarhul BOR, presedintele Traian Basescu, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, 15 ierarhi ai BOR, PS Petru Gherghel, Episcop catolic de Iasi, oameni politici, reprezentanti ai autoritatilor din judetele Neamt si Bacau, peste 100 de preoti din toata Episcopia Romanului si mii de credinciosi veniti special la sarbatoare din cele doua judete.

Doua zile incarcate de istorie si spiritualitate

Timp de doua zile, Catedrala Episcopala din Roman a fost loc de pelerinaj pentru credinciosii din toata Episcopia Romanului. Aducerea moastelor Sfintului Teodosie de la Brazi de catre PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei, au purtat inca de simbata mii de credinciosi in curtea Catedralei Episcopale, prilej de venerare si inchinaciune, dar si de bucurie spirituala, daca ne gindim ca o particica din aceste moaste vor ramine definitiv in grija Catedralei Episcopale.

Alaturi de preotii din toata Eparhia Romanului, credinciosii au asistat simbata, la sosirea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei. Prima vizita a inaltei fete bisericesti la Roman a fost minutios pregatita de preotii din Episcopia Romanului, in cinstea acesteia fiind tinuta o sluba de Te Deum in Catedrala Episcopala, urmata de alocutiuni tinute deopotriva de PS Ioachim Bacauanul si PF Daniel. "Cind multumim lui Dumnezeu, recunoastem darurile sale si abia pe urma ii putem cere alte daruri. Recunoasterea este liantul dintre daruri, pentru ca ele sa devina ziditoare si sa creasca duhovniceste. Inca de anul trecut trebuia sa aratam aceasta recunostinta Episcopiei Romanului, dar a facut-o ea insasi, la implinirea a 600 de ani de existenta, iar acum Sfintul Sinod a initiat aceasta recunoastere pentru episcopia care a vegheat si a rodit timp de 601 ani", a spus PF Daniel. Patriarhul a mai spus ca momentul istoric pe care il traiesc toti cei 500 de mii de credinciosi din toata eparhia este o lucrare misionara, de demnitate. Hotarirea Sfintului Sinod din 18 – 19 iunie 2009, care a stat la baza ridicarii Episcopiei Romanului la rang de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, a tinut de vechimea acesteia, de 600 de ani, rolul deosebit al eparhiei in pastrarea credintei stramosesti din aceasta parte de tara, activitatea pastoral – misionara si administrativa si, nu in ultimul rind, de faptul ca intreg tinutul Bacaului a facut dintotdeauna parte, jurisdictional si canonic, din Episcopia Romanului.

"Daca Romanul este istoria, Bacaul este implinirea si continuitatea"

Duminica, 13 septembrie, manifestarile religioase au inceput cu procesiunea la racla cu moastele Sfintului Teodosie de la Brazi. Dupa Sfinta Liturghie oficiata chiar de PF Daniel, inconjurat de un sobor de ierarhi si preoti, s-a citit Tomosul sinodal de ridicare a Episcopiei la rangul de Arhiepiscopie. La acest moment a fost prezent si presedintele Traian Basescu, alaturi de sotia sa. Consilieri prezidentiali, autoritati judene din Neamt si Bacau, primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu, senatorul PSD Ioan Chelaru (Roman) si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc (Bacau) sint doar citeva dintre oficilitatile prezente la festivitate. Cum PS Eftimie Luca, in virsta de 95 de ani, nu a putut fi prezent la ceremonia de inminare a insemnelor arhiepiscopale, acest moment a fost aminat de PF Daniel dupa terminarea ceremoniei.

Numarul mare de credinciosi prezenti la acest moment si primirea insemnelor arhiepiscopale de catre PS Ioachim Bacauanul au aratat, asa cum a spus chiar patriarhul, ca este semn de intarire a noului rang. "Sintem coplesiti de o imensa bucurie pentru ca Episcopia Romanului va fi inscrisa la loc de cinste intre episcopiile de acelasi rang. Este una dintre cele mai vechi eparhii din tara si, daca Romanul este istoria, Bacaul este implinirea si continuitatea. Cele doua tinuturi si-au conjugat aspiratiile si o vor face si de acum iniante", a spus PS Ioachim Bacauanul, proaspatul episcop vicar.

Episcopia Romanului este printre putinele eparhii din tara care au printre ierarhi patru sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana: mitropolitul Dosoftei al Moldovei, episcop intre 1659 – 1671, Teodosie de la Brazi (1671 – 1674), Ioan de la Rasca si Secu (1674 – 1685), Pahomie de la Gledin (1706 – 1713), Sfintul Cuvios Antipa de la Calapodesti (Bacau), singurul roman canonizat la Muntele Athos. Eparhia Romanului cuprinde teritoriul din jurul Romanului si intreg judetul Bacau. Are in componenta patru municipii: Roman, Bacau, Moinesti, Onesti, si cinci orase: Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Slanic Moldova si Tirgu Ocna. In cuprinsul eparhiei sint peste 450 de parohii in care functioneaza 517 preoti, 33 de manastiri si schituri ce insumeaza 398 de vietuitori. Eparhia are si un seminar teologic ce functioneaza la Roman, infiintat in timpul marelui episcop al Romanului, Melchisedec Stefanescu.

PS Ioachim Bacauanul a multumit, in incheierea manifestarilor, atit comunitatilor care au contribuit la buna desfasurare a acestora – orasele Roman, Tirgu Ocna, Onesti, Comanesti, Moinesti – cit si celor care au dorit sa contribuie financiar si logistic la acesta sarbatoare. Episcopul vicar, PS Ioachim Bacauanul, a oferit Patriarhului Romaniei, din partea Centrului Eparhial, icoana Sfintei Parascheva, o pictura murala din secolul al XVI – lea. Darul oferit de Centrul Eparhial Roman este un semn de pretuire si recunostinta fata de Intiistatatorul Romaniei, ce in urma cu exact doi ani era numit in scaunul patriarhal. Ca urmare a faptului ca la manifestare au participat pelerini din afara Romanului, veniti special pentru aceasta ceremonie religioasa, Episcopia a pregatit peste 4000 de pachete cu alimente ce au fost impartite dupa terminarea festivitatilor. In drum spre Bucuresti, PF Daniel a facut o vizita la Catedrala "Inaltarea Domnului" din Bacau.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii