Taximetristii fara experienta, pericol pentru romascani

marți, 14 iunie 2011, 20:20
3 MIN
 Taximetristii fara experienta, pericol pentru romascani

Calatoria cu taxiul poate fi, de multe ori, o adevarata aventura pentru romascani, "condimentata" cu frine bruste, incalcari ale regulilor elementare de circulatie, curse de masini ad-hoc, precum si diferite probe de teribilism la volan. Siguranta clientului care utilizeaza serviciile de taximetrie este deseori mai putin importanta decit cistigul si placerea taximetristului de a simti adrenalina in timpul sofatului. Printre taximetristii din Roman se numara tineri care abia au trecut de virsta majoratului sau care au obtinut recent permisul de conducere, precum si persoane care nu au nici macar contracte individuale de munca. Pentru ei si pentru firmele de taximetrie care permit astfel de practici, legea nu pare sa aiba nici o solutie, iar competentele institutiilor desemnate sa controleze domeniul taximetriei sint atit de "bine" impartite, incit rezultatele controalelor devin minime dupa o simpla apasare de buton de pe statia de emisie-receptie a taximetristului.

Conform legislatiei actuale ce reglementeaza transportul in regim de taxi, fiecare taximetrist trebuie sa aiba de cel putin doi ani permisul de conducere de categoria B si sa aiba virsta minima de 21 de ani. Daca persoana care doreste sa lucreze ca taximetrist nu indeplineste aceste conditii – carora li se adauga si altele – atunci ea nu primeste atestatul din partea Autoritatii Rutiere Romane (ARR). Multe dintre firmele de profil angajeaza, insa, si soferi care nu au un astfel de atestat, considerind ca sansele sa fie "prinse" in cadrul unui control sint destul de mici. "Persoanele care doresc sa devina taximetristi trebuie sa urmeze un curs in domeniu si, apoi, sa fie examinate de reprezentantii institutiei noastre. Primesc atestat numai cei care trec de examen si indeplinesc toate conditiile legale de eliberare a acestui act, inclusiv cele de virsta si de vechime ca soferi. Firmele de taximetrie angajeaza, insa, si soferi care nu au un astfel de atestat. Pina in anul 2008, cind legea taximetriei a fost modificata, ARR putea verifica la sediul firmelor toate actele soferilor de pe taxiuri, inclusiv atestatele. Dupa aparitia Legii 265/2008, singura noastra posibilitate de control este verificarea in trafic a taximetristilor. Efectivele noastre sint foarte mici, fapt care face dificil un astfel de control pe teren", a declarat noul director al ARR Neamt, Ovidiu Iancu.

Acesta a confirmat faptul ca taximetristii anunta prin intermediul statiilor de emisie-receptie orice control efectuat in trafic, astfel incit cei aflati "cu musca pe caciula" sa nu fie prinsi. Lipsa atestatului unui taximetrist aduce firmei angajatoare o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

In opinia sefului ARR Neamt, singura solutie pentru prinderea taximetristilor fara atestat este cea a controalelor mixte, in care se implica echipe ale mai multor autoritati locale si judetene. Acesta a afirmat ca, ARR Neamt, in colaborare cu Politia Locala Roman si cu reprezentantii compartimentului de audit, control si autorizari din cadrul Primariei Roman, va efectua, periodic, o serie de controale inopinate in trafic. Opinia sa este impartasita si de directorul compartimentului de audit, control si autorizari din cadrul Primariei Roman, Remus Grajdeanu. "Problema taximetristilor care nu au atestat si care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege exista in toata tara. In mod normal, periodic, sint necesare controale mixte inopinate, care sa tina sub control si sa sanctioneze astfel de practici. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca unora dintre taximetristi le lipseste, practic, educatia rutiera, pe care – pe vremuri – se punea baza inca din scoala generala. La ora actuala, comportamentul neadecvat la volan, neatentia si viteza sint principalele cauze ale accidentelor, inclusiv in cazul taximetriei", a precizat Remus Grajdeanu.

Mai multe accidente rutiere ce au avut drept autori taximetristi fara experienta s-au petrecut in zona Romanului, in acest an. "ARR poate doar sa sprijine alte institutii in vederea eradicarii acestor probleme, care sint numeroase atunci cind este vorba despre taximetristi", a declarat Gabriel Farcas, fostul sef al ARR Neamt, actual sef de serviciu la nivel central in cadrul Autoritatii Rutiere Romane.

Deocamdata, nici o lege si nici o institutie nu au gasit solutii pentru a garanta, pe de o parte, siguranta celor care calatoresc cu taxiurile, iar pe de alta parte, siguranta pietonilor care pot avea oricind nesansa de a fi loviti de o masina condusa de un taximetrist lipsit de experienta. Singurul lucru pe care il pot face romascanii care doresc sa aiba un plus de siguranta atunci cind urca intr-un taxi este acela de a-i solicita taximetristului sa prezinte atestatul eliberat de ARR.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii