24 de asistenti maternali sanctionati pentru ca bateau copiii si-i exploatau prin munca

marți, 04 noiembrie 2008, 21:19
3 MIN
 24 de asistenti maternali sanctionati pentru ca bateau copiii si-i exploatau prin munca

Cei 24 de asistenti au fost propusi pentru sanctionare, iar in cazul a patru angajati li s-a retras atestatul de asistent maternal profesionist. In functie de vechime, un asistent maternal profesionist poate ajunge la un venit net lunar de 1.000 de lei. De asemenea, asistentii maternali profesionisti primesc lunar pentru cheltuielile de intretinere sume cuprinse intre 213 si 350 lei, in cazul copilului normal si 228 si 385 lei pentru copilul cu handicap.

 

In perioada 26 august – 30 octombrie a.c s-a efectuat o verificare a tuturor asistentilor maternali care sunt angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Suceava, ca urmare a evenimentul de la Bistrita, care a tras un semnal de alarma cu privire la activitatea unor asistenti maternali profesionisti.

Din totalul de 500 de asistenti maternali verificati, care au in ingrijire un numar de 724 de copii, 24 de asistenti maternali au fost propusi pentru sanctionare din diferite motive. Au fost depistati asistenti maternali care exploatau prin munca copiii aflati in grija lor si unii dintre ei au fost acuzati de catre copii chiar de violenta fizica. De asemenea, rezultatul controalelor au evidentiat ca acesti asistenti maternali nu respectau conditiile de locuit, jurnalul copilului era completat insuficient sau necorespunzator si chiar lipsa hranei adecvate pentru copii.

"In data de 2 octombrie a.c., presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a efectuat un control inopinat la domiciliul mai multor asistenti maternali profesionisti de pe raza oraselor Liteni si Dolhasca si a constatat unele dintre aspectele aratate mai sus la asistentul maternal C.G., careia i s-a retras atestatul de asistent maternal profesionist in sedinta Comisiei pentru Protectia Copilului din data de 10 octombrie. In perioada urmatoare, in urma controalelor efectuate au mai fost suspendate atestatele de asistent maternal profesionist  la trei persoane pe o perioada variind intre trei si sase luni" se arata in raportul de evaluare a asistentilor maternali profesionisti

din judetul Suceava, prezentat de Niculina Doina Daneliuc, director executiv adjunct al DGASPC Suceava. 

La finalul lunii septembrie a.c. DGASPC Suceava numara 495 de asistenti maternali profesionisti cu 695 copii in plasament. Dintre acestia doi aveau patru copii in grija lor, 27 asistenti cu trei copii, 130 cu doi copii si 336 cu un singur copil in plasament. Alti 22 asistenti maternali profesionisti cu contract de munca incheiat cu FARA Romania au in grija lor 29 copii, rezultand astfel 517 asistenti maternali profesionisti cu 724 copii in plasament.

Salariul unui asistent maternal profesionist cu un copil in plasament este de 691 lei/luna, pentru doi sau mai multi copii este de 691 lei/luna plus 15 la suta pentru ceilalti copii luati in plasament. In cazul copiilor cu dizabilitati salariul unui asistent maternal care are astfel de copii in plasament variaza intre 747 si 802 lei/luna plus 25 la suta pentru copilul incadrat in grad de handicap. In functie de vechime, un asistent maternal profesionist poate ajunge la un venit net lunar de 1.000 de lei. De asemenea, asistentii maternali profesionisti primesc lunar pentru cheltuielile de intretinere sume cuprinse intre 213 si 350 lei, in cazul copilului normal si 228 si 385 lei pentru copilul cu handicap.   

In cursul acestui an un numar de opt asistenti maternali profesionisti au fost sanctionati fara a li se retrage atestatul, pentru abateri minore, cele mai multe determinate de incompatibilitatea dintre asistentul maternal sau familia acestuia si copilul aflat in ingrijire.

"Mentionam ca inca din anul 2003, o data cu cresterea numarului de asistenti maternali, institutia noastra a luat masuri pentru a verifica si monitoriza lunar, cat mai atent, activitatea asistentului maternal profesionist. Astfel, am solicitat primariilor completarea unui Raport de vizita lunar,la domiciliul asistentului maternal, care vizeaza modul in care se ocupa de ocrotirea si educatia  copilului aflat in plasament. In prezent, de aproximativ doi ani, se efectueaza sedinte zonale, trimestriale, cu asistentii maternali, la care participa si reprezentantii primariilor, in care sunt discutate problemele intampinate de catre acestia, sunt impartasite experiente legate de cresterea si educarea copiilor, legislatia in vigoare etc. Toate aceste masuri ne-au sprijinit in activitatea desfasurata, evitandu-se, pe cat posibil, evenimente de natura sa afecteze dezvoltarea armonioasa a copiilor aflati in plasament la asistentul maternal profesionist" se arata in raportul inaintat de directorul adjunct Niculina Daneliuc.

In cadrul Serviciului Asistentilor Maternali Profesionisti  lucreaza un numar de patru psihologi si zece asistenti sociali, astfel unui singur asistent social ii revin aproximativ 50 dosare de asistenti maternali profesionisti si 70 dosare de copii.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii