Consilierii radauteni au dat cu piciorul la 10 milioane de euro

joi, 19 martie 2009, 21:15
5 MIN
 Consilierii radauteni au dat cu piciorul la 10 milioane de euro

Ieri, in sedinta Consiliului local municipal Radauti, s-a respins un proiect de hotarare prin care orasul ar fi putut sa beneficieze de aproximativ 10 milioane de euro nerambursabili pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa, a celor de canalizare si a statiilor de euprare. Pentru acest proiect au votat doar cei noua consilieri locali PDL, consilierii PSD si PNL votand impotriva. Acesta pare a fi, dincolo de consecintele pe care o astfel de hotarare ar urma sa o aiba asupra locuitorilor municipiului Radauti, un semnal clar ca la nivelul consiliului local al localitatii coalitia PDL – PSD nu functioneaza deloc, vechiul parteneriat PSD – PNL fiind in continuare functional. In fapt, cuiul lui Pepelea in aceasta disputa care a durat ieri mai bine de trei ore, este cedarea activitatii de apa si canal de catre SC Servicii Comunale, societate cu asociat unic Consiliul local al municipiului Radauti catre operatorul regional ACET, lucru de neadmis de actualul director al societatii radautenie, Nistor Tatar si de  sustinatorii sai din consiliul municipal.

Pentru ca sa creasca sansele trecerii acestui proiect de hotarare, la Radauti au fost prezenti vicepresedintele Consiliului Judetean, Daniel Cadariu insotit de doi reprezentanti ai organismului intermediar ce se ocupa de implementarea Programului Operational Sectorial (POS) pe linie de mediu ce tine de Axa principala 1 privind obtinerea de fonduri europene.

Vicepresedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, a facut o trecere in revista a intentiilor cu care a mers ieri la Radauti, a rezultatului obtinut in consiliul local si a perspectivelor prefigurate in ceea ce priveste investitiile in activitatea de apa – canal – epurare, la Radadauti.

El a explicat ca proiectul de hotarare viza asocierea municipiului Radauti in cadrul asociatiei de dezvoltare intercomunitara AJAC – Asociatia Judeteana de Apa si Canal, in vederea accesarii de fonduri pentru reabilitarea sistemelor de apa si ape uzate in cadrul POS sus-amintit. "In cadrul acestei axe, judetului Suceava ar urma sa ii revina in jur de 120 de milioane de euro, in vederea reabilitarii si modernizarii sistemelor de alimentare cu apa, a sistemelor de canalizare si a statiilor de epurare. Din aceasta suma, in cazul in care municipiul Radauti s-ar asocia, i-ar putea reveni aproximativ 10 milioane de euro, suma care ar reprezenta valoarea bugetului acestei localitati pe aproape doi ani. Din pacate, avand in vedere gradul de indatorare al Radautiului, care incepand din 2010 va depasi limita de 30% din veniturile proprii, municipiul nu va avea posibilitatea de a-si moderniza aceste sisteme dintr-un eventual imprumut bancar sau prin emiterea de obligatiuni municipale. Ramane in aceasta situatie un mare semn de intrebare vizavi de modul in care autoritatile locale vor reusi sa gestioneze aceste servicii comunitare, cu atot mai mult cu cat municipiul Radauti are depasite termenele de conformare in ceea ce priveste calitatea apei potabile dar si a apelor reziduale iar in conditiile in care nu vor reusi sa demonstreze Ministerului mediului ca pot realiza investitii de modernizare a acestor sisteme, vor trebui platite penalitati pentru neconformare care se vor resimti in pretul final al acestor utilitati pentru fiecare locuitor din Radauti, putandu-se ajunge pana la dublarea sau chiar triplarea tarifelor aferente", a explicat vicepresedintele CJ Daniel Cadariu, care s-a aratat dezamagit de faptul ca din cei 17 consilieri prezenti la sedinta, numai 9 au votat pentru, lipsind un singur vot pentru ca acest proiect de hotarare sa treaca, in conditiile in care, conform legii administratiei publice locale, cvorumul necesar era majoritatea calificata a consilierilor in functie, fiind nevoie practic de votul a inca unui singur consilier.

Daniel Cadariu nu crede ca batalia a fost definitiv pierduta. "Speranta ar fi ca in cadrul unei sedinte extraordinare programata saptamana viitoare, acest proiect sa fie reluat si sa se obtina minim 10 voturi. Urgenta adoptarii unei astfel de hotarari rezida de faptul ca la sfarsitul lunii martie a acestui an urmeaza sa fie definitivat master – planul pentru judetul Suceava in ceea ce priveste sistemele de alimentare cu apa, canalizare si epurare, dupa care urmeaza intocmirea studiului de fezabilitate. Dupa intocmirea acestui studiu nicio localitate  nu va mai putea adera la aceasta asociatie  – AJAC in scopul accesarii de sume nerambursabile de la Uniunea europeana prin POS – Axa 1.

"Este pentru prima data cand intr-o sedinta de consiliu local transmit un S.O.S. in numele locuitorilor care nu beneficiaza de aceste servicii", declara primarul Aurel Olarean

Primarul municipiului Radauti, Aurel Olarean a fost mai transant decat vicepresedintele Consiliului Judetean. El a explicat ca in consiliul local grupul PSD – PNL a votat impotriva acestei asocieri, care poate insemna pentru Radauti pierderea unei oportunitati de peste 10 milioane de euro. Olarean a spus ca din cele 4800 de case din municipiul Radauti, 2800 nu au apa si canal. "Alta varianta de a atrage fonduri pentru asemenea investitii nu exista. Este pentru prima data cand intr-o sedinta de consiliu local transmit un S.O.S. in numele locuitorilor care nu beneficiaza de aceste servicii. Eu sper ca pana joi, saptamana viitoare, cand este programata o sedinta extraordinara de Consiliu local si va fi repus in discutie acest proiect pentru a patra oara,  radautenii sa constientizeze ce s-a intamplat astazi (ieri, n.r.) si sa determine consilierii alesi ce au votat impotriva sa isi schimbe atitudinea. Timpul ne preseaza. Daca nici joi nu se va vota proiectul, o buna parte din municipiul Radauti va ramane fara apa si canal. Pentru ca sunt datorii foarte mari ale orasului, mai ales pe programul de utilitati si mediu. 20% din bugetul local se duce pe dobanda la acest proiect iar 10 % pe subventii. Gradul de indatorare al Consiliului Local Radauti este acum de 29% iar la anul, in 2010 va fi de 50%, fiindca va incepe rambursarea creditului la utilitati si mediu. Prin urmare nu vor mai fi bani pentru extinderea retelelor de alimentare cu apa si a canalizarii", a declarat primarul Aurel Olarean.

"Se leaga unii de mine, dar fara nicio justificare", declara directorul SC Servicii Comunale Radauti, Nistor Tatar

Directorul SC Servicii Comunale Radauti, Nistor Tatar, a declarat ca nu se impotriveste nicidecum asocierii prevazute in proiectul de hotarare de consiliu local. "Unii consilieri erau nepregatiti, nu aveau la dispozitie regulamentul de organizare, statutul Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara si modul de constituire al aparatului regional. De aceea am propus ca acest proiect sa se discute saptamana viitoare, joi, in sedinta extraordinara de discutare a bugetului. La SC Servicii Comunale nu exista niciun fel de inertie, eu am declarat ca, chiar daca se va infiinta la nivelul municipiului Radauti o structura a operatorului de apa si canal, aceasta nu va fi condusa de mine. Se leaga unii de mine, dar fara nicio justificare. Eu ma voi ocupa in continuare de termoficare si de gunoiul menajer", a declarat directorul SC Servicii Comunale Radauti, Nistor Tatar.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii