Desi au fost desfiintate 700 de posturi din invatamant, doar 92 de persoane figureaza in evidentele AJOFM Suceava

joi, 21 ianuarie 2010, 20:04
2 MIN
 Desi au fost desfiintate 700 de posturi din invatamant, doar 92 de persoane figureaza in evidentele AJOFM Suceava

Le-am plans de mila cateva luni de zile pe parcursul celei de-a doua jumatati a anului trecut angajatilor din sistemul de invatamant mai ales din cauza disponibilizarilor pe care Ministerul Educatiei le-a impus odata cu inceperea anului scolar 2009-2010.

In luna iulie 2009 toate inspectoratele scolare din tara au primit o adresa de la minister prin care li se preciza numarul posturilor finantat de stat, concluzia fiind ca in fiecare judet trebuiau luate masuri pentru a reduce numarul de norme. In ceea ce priveste judetul Suceava, din adresa respectiva a rezultat un numar de 713 posturi ce trebuiau reduse incepand cu 1 septembrie 2009.

Dupa lungi discutii cu ministerul, sindicatele si managerii scolari, fiecare unitate de invatamant trebuia sa renunte la cineva, fie ca era vorba de suplinitori, fochisti, secretare, laboranti sau paznici. Cel putin asta au comunicat reprezentantii Inspectoratului Scolar Suceava in luna august, cand situatia era cat de cat clarificata.

Astfel, inspectorul general Petru Carcalete a anuntat atunci ca, incepand cu data de 1 septembrie 2009, 590 posturi didactice si 123 posturi nedidactice si didactice auxiliare au fost desfiintate. Nu stiu cati dintre noi s-au intrebat ce s-a intamplat cu sutele de angajati care au ramas fara locuri de munca, insa, in contextul actual, cand se vehiculeaza operarea unui nou val de reducere a posturilor din invatamant, raspunsul ar fi interesant de aflat.

In acest scop am solicitat Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Suceava o situatie a somerilor inregistrati in ultimele luni ale anului 2009 care au provenit din invatamant. Nu mica ne-a fost mirarea cand ni s-a comunicat cifra de 92 de persoane. Conform informatiilor puse la dispozitie de AJOFM, in luna octombrie a anului trecut au intrat in evidentele agentiei 51 de persoane provenind din invatamant, o luna mai tarziu alte 32, iar in decembrie inca sapte, iar in septembrie doar doua persoane si-au depus dosarul pentru indemnizatia de somaj.

Restul, cateva sute de persoane, fie s-au reorientat profesional, fie au considerat ca nu au nevoie de indemnizatia de somaj pentru a face fata responsabilitatilor financiare de zi cu zi. Totusi, un semn de intrebare persista, mai ales in contextul actual in care locurile de munca vacante de pe piata sunt de ordinul zecilor si nu corespund pregatirii profesionale a dascalilor.

Unde sunt "victimele" schimbarilor impuse de criza financiara in sistemul de invatamant nu stim, insa cu siguranta nu au ingrosat randurile somerilor suceveni.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii