Doi presedinti romani s-au inchinat ieri la mormantul lui Stefan cel Mare

miercuri, 28 aprilie 2010, 22:05
7 MIN
 Doi presedinti romani s-au inchinat ieri la mormantul lui Stefan cel Mare

Presedintele Traian Basescu si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, au ajuns, ieri, in jurul orei 13.00, la Manastirea Putna, unde au fost intampinati de localnici in costume nationale si cu flori in maini, in frunte cu primarul comunei Putna, Vasile Hotnogu, timp in care au batut clopotele lacasului de cult. Sefii de stat ai Romaniei si Republicii Moldova au fost intampinati cu paine si sare de copii imbracati in costume populare care cantau „Bine ati venit la Putna". Cei doi presedinti au fost intampinati in incinta Manastirii Putna de Inalt Prea Sfintitul (IPS) Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, de staretul manastirii Putna, Melchisedec Velnic, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Catalin Axinte.

Ceremonialul militar de primire, oficiat de soldati ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazu", a avut loc in fata intrarii in biserica manastirii Putna. Dupa ce a fost prezentat onorul si au fost intonate imnurile de stat ale Republicii Moldova si ale Romaniei, Traian Basescu si Mihai Ghimpu au intrat in biserica si au depus doua coroane de flori din garoafe rosii cu banda tricolora la mormantul lui Stefan cel Mare.

La ceremonie au fost prezenti ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prefectul Sorin Popescu. In momentul inceperii ceremonialului de depunere a coroanelor de flori, seful statului roman era vizibil emotionat, avand lacrimi in ochi. Dupa ce au depus coroane de flori la mormantul lui Stefan cel Mare, Traian Basescu si Mihai Ghimpu au ingenuncheat in fata mormantului, au facut semnul crucii si au pupat icoana care era pusa in apropierea candelei. Cei doi sefi de stat au primit in dar cate o icoana cu chipul lui Stefan cel Mare si Sfant.

IPS Pimen a spus ca vizita lor la Manastirea Putna ar trebui sa determine tanara generatie sa ajunga mai des la monumentul ctitorit de marele domnitor.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca, in vremea cand era elev de liceu la Bacau, a venit in excursie la Manastirea Putna, iar staret era actualul arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. El a spus ca atunci IPS Pimen a facut o descriere foarte frumoasa a manastirii si si-a amintit vorbele acestuia, potrivit carora „Maria Sa Stefan si mort ne-a aparat hotarul pentru ca nimeni nu a putut sa treaca peste mormantul lui Stefan si sa mai ia din Romania". "Ne spuneati si cat este Romania adevarata", a mai adaugat Traian Basescu.

"Daca doi presedinti romani au venit la Putna, multe se vor mai lumina. Amin!"

Pe chipul Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor s-a vazut o incantare deosebita la auzul acestor cuvinte spuse de presedintele Romaniei in prezenta omologului sau din Republica Moldova si a numeroasei delegatii. Prelatul sucevean a tinut sa aduca unele precizari, pe de o parte, cu privire la exagerarile patriotice, si a dat ca exemplu faptul ca unul dintre simbolurile manastirii – clopotul Buga, daruit de catre Stefan cel Mare. Astfel, prelatul a spus ca denumirea clopotului vine din cuvantul de origine slava Bog, care inseamna Dumnezeu, si nu "cum foarte gresit s-a spus, de la (raul) Bug". Pe de alta parte, cu o fata vesela si increzatoare, ierarhul sucevean a spus, in cuvinte putine, niste invataminte despre simbolismul adevarat al patriotismului si cum este acesta purtat de-a lungul generatiilor. Astfel, IPS Pimen a facut trimitere la o istorioara in care Mihai Eminescu, aflat in vizita la manastire, a intrebat de ce este chipul lui Stefan cel Mare atat de intunecat iar in acest fel poetul afla care este una din cele mai frumoase legende cu puternic iz patriotic. Astfel, spune legenda, intr-un miez de noapte, clopotul a inceput sa bata singur, de la sine. Parintii s-au adunat si se intrebau ce sa fie si au vazut apoi lumina in interiorul bisericii. Au intrat inauntru si au vazut candelele de la mormantul lui Stefan cel Mare ca erau stinse. A doua zi au aflat ca Bucovina fusese ocupata de austrieci. "Deci Stefan cel Mare s-a indurerat adanc si Eminescu, in incheierea istorisirii sale, se intreaba <oare se vor mai aprinde luminile la candela mormantului lui Stefan cel Mare?>. Si eu fiind ghid (cu cateva decenii in urma -n.red.) mi se spunea faptul ca si presedintele de atunci, Ceausescu, a vizitat Putna, iar eu ziceam ca <a inceput sa se mai lumineze>. Acum spun de-adevaratelea ca, daca doi presedinti romani au venit la Putna, multe se vor mai lumina. Amin!", a spus IPS Pimen. "Sa se aprinda candelele", a completat, discret, presedintele interimar al Republicii Moldova.

Basescu: "Zidirea Manastirii Putna a fost deopotriva un act de biruinta si un nepretuit act de credinta"

Presedintii Romaniei si Republicii Moldova, Traian Basescu si Mihai Ghimpu, au incheiat vizita la manastirea Putna semnand in cartea de onoare a manastirii. Mentionam insa ca, dupa depunerea coroanelor de flori la mormantul lui Stefan cel Mare si discutia cu IPS Pimen, in interiorul bisericii, cei doi presedinti, insotiti de prelatul sucevean, au vizitat muzeul manastirii. Accesul in muzeu pe durata vizitei celor doi sefi de stat a fost permis doar delegatiilor care ii insoteau pe acestia si catorva fete bisericesti. Pe parcursul acestei vizite IPS Pimen urma sa le povesteasca oaspetilor mai multe intamplari legate de trecutul acestei manastiri. La iesirea din lacasul de cult li s-a prezentat celebrul clopot "Buga", turnat din porunca lui Stefan cel Mare.

Traian Basescu a fost prins de mana de un copil iar, dupa cateva secunde, seful statului si-a dat seama ca acel copil nu este roman, ci este al unei familii de turisti germani care vizitau si ei manastirea. Presedintele Romaniei a conversat in engleza cu parintii copilului, spunandu-le ca este bine ca se afla in Romania ca turisti, unde pot vedea foarte multe lucruri frumoase. Cei doi presedinti au avut apoi o scurta intalnire cu IPS Pimen si cu staretul manastirii Putna, Velnic Melchisedec, ei primind cadou din partea fetelor bisericesti cate o icoana reprezentandu-l pe Stefan cel Mare si Sfant. Ulterior, cei doi presedinti au semnat in cartea de onoare a manastirii, Basescu apreciind, in mesajul sau, ca: "Zidirea Manastirii Putna a fost deopotriva un act de biruinta si un nepretuit act de credinta".

Ghimpu: "Poporul roman sta pe umerii manastirii Putna, Stefan cel Mare sa ne fie in veci calauza in a servi Patria"

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a aratat, in mesajul sau, ca fiecare popor si fiecare epoca sta pe umerii vremurilor trecute, citandu-l pe "marele nostru poet Mihai Eminescu". "Poporul roman sta pe umerii manastirii Putna, Stefan cel Mare sa ne fie in veci calauza in a servi Patria", a scris Mihai Ghimpu, care s-a semnat atat in calitate de presedinte interimar al Republicii Moldova, cat si in calitate de presedinte al Parlamentului din statul vecin. Interesant este faptul ca in fata mesei pe care era pusa cartea de onoare a manastirii nu era decat un scaun, iar presedintele Romaniei nu a acceptat ca monahii sa mai aduca inca unul, spunand ca asteapta sa semneze in carte mai intai omologul sau si apoi el. Dupa ce Traian Basescu a semnat in cartea de onoare a manastirii, Mihai Ghimpu, si-a dat seama ca a uitat sa mentioneze data si s-a asezat din nou pe scaun ca sa completeze ceea ce uitase. El a tinut apoi sa spuna ziaristilor prezenti ca a mentionat in cartea de onoare a manastirii Putna ca este roman din Colonita-Chisinau. Cei doi presedinti au plecat de la Putna fara sa faca declaratii, insa Mihai Ghimpu dupa ce un om din multime i-a urat sa revina la Putna ca presedinte plin, acesta i-a multumit si a remarcat ca niciun presedinte plin nu a facut pana acum ce a facut el astazi la Putna ca presedinte interimar.

Staretul manastirii Putna a declarat ca a fost o bucurie sa-i aiba la Putna pe presedintii celor doua state care apartin unui singur neam. "Faptul ca au venit este foarte bine pentru ca Maria Sa Stefan nu le poate spune nimic altceva decat ca neamul romanesc este unul si intinde cat se vorbeste romaneste. Nadajduim ca lucrul acesta ei il stiau, l-au inteles si au venit cumva sa se intareasca in convingerile lor", a spus staretul Melchisedec Velnic. De altfel, el l-a invitat pe Mihai Ghimpu sa participe si la slujbele ce vor avea loc la hramul Manastirii Putna. Cei doi presedinti au plecat apoi la aeroport, de unde trebuiau sa decoleze spre Iasi, insa decolarea a avut loc cu 30 de minute intarziere fata de ora programata – 16.50.

La Iasi, cei doi sefi de stat urmau sa aiba o intalnire cu studentii de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" si sa viziteze Catedrala Mitropolitana.

Mihai Ghimpu a inceput, marti, o vizita oficiala de doua zile in Romania. In prima zi a vizitei Mihai Ghimpu a avut convorbiri oficiale cu seful statului roman, urmate de o conferinta de presa comuna, la Palatul Cotroceni, s-a intalnit cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si a sustinut un discurs in fata plenului reunit. De asemenea, a participat la o intalnire cu oamenii de afaceri romani, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a primit titlul "Doctor Honoris Causa" din partea Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Tot marti, primarul general al Capitalei i-a oferit presedintelui interimar al Republicii Moldova "cheia Municipiului Bucuresti". Mihai Ghimpu a facut aceasta vizita in Romania la invitatia sefului statului roman, Traian Basescu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii