Primarii suceveni care n-au reusit sa cheltuie toti banii dati de Guvernul Ungureanu, disperati ca ramani fara fonduri

miercuri, 09 mai 2012, 19:21
7 MIN
 Primarii suceveni care n-au reusit sa cheltuie toti banii dati de Guvernul Ungureanu, disperati ca ramani fara fonduri

Primariile care au primit sume mici de bani, au reusit sa ii cheltuiasca mai rapid, in schimb, primariile care primisera fonduri mai mari si care isi fixasera la Trezorerie termene de plata dupa 10 mai au fost lovite in plin de hotararea noului Guvern. „Domnul Ponta a copilarit pe la Cacica, la Pirtesti si are cunoscuti care isi mai aduc aminte de el. Probabil ca asa intelege dumnealui sa faca un cadou acestei comunitati", a spus Petru Todosi, primarul comunei Cacica, una din localitatile sucevene favorizate de Guvernul Ungureanu si defavorizate de Guvernul Ponta.

Primarii din majoritatea localitatilor sucevene care au primit bani din Fondul de rezerva al Guvernului spun ca au inclus banii in bugetele locale si i-au si cheltuit pentru ca aveau de platit datorii. Exista si cateva cazuri, in special la localitatile din mediul rural, unde nu s-au putut cheltui, pana luni seara, toti banii primiti si din aceasta cauza exista riscul ca acestea sa achite banii necheltuiti, fiind vorba insa de sume de 5 pana la 15% din totalul fondurilor primite de la Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Recenta hotarare a Guvernului condus de Victor Ponta, luata in sedinta de marti, de a recupera din conturile autoritatilor locale banii alocati de fostul Guvern din Fondul de Rezerva Bugetara, prevede ca vor fi retrasi doar banii care inca nu au fost cheltuiti de primarii. In acest caz, prevederile acestei hotarari, nu pot fi aplicate in municipiul Suceava, daca tinem cont de afirmatiile primarului Ion Lungu potrivit caruia cei 550.000 de lei alocati in ultima sedinta a Guvernului Ungureanu au fost utilizati imediat ce au fost alocati. „Noi suntem harnici la Suceava si i-am cheltuit. Banii au fost dati la Termica", a spus  Ion Lungu, adaugand ca, in cazul in care Guvernul ar insista sa dea banii inapoi, atunci probabil ca maniera in care se va face ar fi cea de retinere a unei sume de 550.000 de lei din cotelor defalcate care vin de la nivel central. „Nu ne va destabiliza pe noi, ca nu e vorba de o suma mare, dar probleme vor avea primariile unor localitati mici care abia au din ce sa traiasca", a spus Ion Lungu.

Primarul municipiului Radauti, Aurel Olarean, (PDL) a declarat ca suma primita din Fondul de rezerva, respectiv 250.000 de lei, a fost introdusa in buget, prin hotarare a Consiliului Local. „Eu am propus ca banii sa fie alocati pentru lucrari de reparatii la strazi, dar consilierii locali au decis sa-i dea pentru maturat. Am incercat sa-i conving ca mai intai trebuie sa reparam strazile ca sa avem ce matura, dar ei au decis sa maturam gropile", a spus Aurel Olarean. El a precizat ca nu a facut inca plati din banii respectivi, dar ca pentru a fi returnati e nevoie de o noua rectificare bugetara.

Primarul municipiului Falticeni, Vasile Tofan (PDL), a declarat ca banii alocati din Fondul de rezerva, 250.000 de lei, au fost platiti deja constructorului unei noi gradinite. „Am rectificat bugetul si am si achitat banii in contul datoriei pe care o avem pentru lucrarile facute la o noua gradinita din municipiu. Mai avem de platit la gradinita lucrari executate de peste 300.000 de lei", a spus primarul. El a precizat ca lucrarile la gradinita nu sunt finalizate, dar ca nici pe cele care au fost deja executate nu a reusit sa le achite, constructorul fiind tot mai nemultumit.

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ioan Moraru (PNL), de altfel singurul liberal din judetul Suceava care a beneficiat de fonduri alocate de fostul Guvern, a declarat ca suma de 200.000 de lei primita de municipiu de la Guvern a fost cheltuita pentru plata subventiei la termoficare. „Banii sunt cheltuiti. Sunt deja istorie", a spus primarul care a mentionat ca Guvernul nu-i mai poate lua inapoi. El a aratat ca fondurile primite erau necesare pentru termoficare si a subliniat ca suma solicitata a fost de un milion de lei din care s-a primit o cincime. „Nu cred ca banii de la Vatra Dornei vor fi recuperati pentru ca noi, in trei ani, am primit prin trei Hotarari de Guvern doar 330.000 de lei, cam cat primeste o comuna amarata intr-o singura transa", a spus Ioan Moraru. El a spus ca, atunci cand a primit 200.000 de lei de la Guvernul Ungureanu a crezut ca poate cei de la centru au gresit.

Un numar de 50 de localitati din judetul Suceava au primit in total 15,82 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara potrivit Hotararii de Guvern publicata in Monitorul Oficial, din care doar doua localitati cu primari din PSD – Radaseni si Draguseni – si una de la PNL – Vatra Dornei, restul fiind primari PDL sau care candideaza din partea PDL. Primarul comunei Radaseni, Paul Bulhlea, nu a putut fi contactat, el motivand ca are semnal slab la telefonul mobil. Primarul comunei Draguseni, Vasile Cepoi, a precizat ca suma de 200.000 de lei pe care a primit-o a fost virata de la bun inceput in conturile unor societati la care Primaria avea datorii mai vechi, printre care si E.ON. Primarul Vasile Cepoi a precizat ca datoriile la energia electrica pentru iluminat public nu au mai fost achitate de aproape un an de zile iar E.On a somat de mai multe ori Primaria sa le achite,in caz contrar sisteaza furnizarea energiei electrice.

Aproape toti banii alocati comunei Cacica vor fi luati inapoi de Guvern

Pe de alta parte, sunt in judet si unele cazuri de primarii care nu au reusit sa cheltuie toti banii. Spre exemplu, la Dolhasca, a fost cheltuita in jur de 85% din suma de 1,01 milioane de lei. Primarul Maria Cojocariu a declarat ca una din cele mai presante probleme a fost legata de restanta la iluminatul public, pentru care E.On o avertizase ca va sista energia electrica daca nu achita banii. Dupa ce a primit fonduri de la fostul Guvern, datoria la E.On a fost achitata, la fel ca si alte arierate si niste despagubiri impuse prin hotarare judecatoreasca. Singura suma care nu a mai fost platita este cea de 140.000 de lei pentru niste lucrari facute la o scoala din Probota. „Nu au fost platite restantele la aceasta lucrare pentru ca platile se fac prin Trezorerie dupa o anumita planificare iar noi, Primaria Dolhasca am fost planificati la Trezorerie pe data de 11 mai. Intre timp a venit aceasta hotarare de Guvern si nu mai putem face plata pentru ca ni se iau cei 140.000 de lei inapoi", a explicat Maria Cojocariu.

O alta primarie unde s-au dat fonduri de la Guvern a fost cea a comunei Darmanesti. Primarul Dan Chidovet a spus ca a reusit sa faca plati pentru 95% din cei 640.000 de lei, cat a reprezentat suma de bani alocata de la Guvern. „Au fost si datorii pe care nu le-a achitat Primaria inca din 2007, fiind facute de fostul primar", a tinut sa precizeze Dan Chidovet. El a explicat ca in jur de 35 de mii de lei vor trebui sa fie returnate la stat pentru ca suma respectiva a fost prevazuta pentru cheltuieli de organizare a alegerilor, dar suma  nu a mai putut fi inclusa in genul de cheltuieli ce se pot deconta din banii primiti din Fondul de Rezerva.

Cea mai critica situatie este tocmai in comuna Cacica, adica in localitatea unde au fost dati cei mai multi bani de fostul Guvern Ungureanu – 2,05 milioane de lei. Potrivit primarului Petru Todosi, aproape toti banii vor fi luati inapoi de Guvernul Ponta iar asta pentru ca pana in prezent, din motive ce tin de birocratie, de ordinea de efectuare a unor plati samd, nu au putut fi cheltuite toate fondurile. „Am avut nevoie foarte mare de fonduri pentru cofinantarea unor proiecte pe fonduri europene iar banii de la Guvern erau foarte buni si ma ajutau foarte mult. Numai ca ne-am lovit de niste obstacole cum ar fi data pentru efectuarea unor plati ca de exemplu la unele lucrari cu finantare prin Programul Operational Regional unde data fixata a fost cea de 18 mai", a spus, printre altele, primarul Petru Todosi. El a adaugat ca a platit din arieratele pe care le avea Primaria comunei Cacica in jur de 100.000 de lei. Primarul a  spus ca mai erau de platit si alte arierate, dar in buget erau pe trei trimestre stabilite platitie si de aceea o mare parte din arierate nu au putut fi inca achitate, mai ales in conditiile in care nu se astepta nimeni la o astfel de rasturnare de situatie. „Domnul Ponta a copilarit pe la Cacica, la Pirtesti si are cunoscuti care isi mai aduc aminte de el. Probabil ca asa intelege dumnealui sa faca un cadou acestei comunitati", a spus primarul Petru Todosi.

Discutabila masura a Guvernului Ponta

Premierul anuntase, luni, in plenul Parlamentului, ca a cerut specialistilor din Ministerul Finantelor sa propuna in sedinta de marti a Guvernului o solutie prin care banii acordati de fostul Guvern catre primarii sa fie recuperati si folositi la salarii si pensii. Optica noului Guvern condus de Victor Ponta este ca primarii sa fie obligati sa returneze fondurile necheltuite din alocatiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu in termen de trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii prin care actualul Executiv a decis, marti, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finantelor. „Banii trebuie restituti in trei zile de la aparitia in Monitorul Oficial a hotararii de Guvern", a spus ministrul Finantelor, Florin Georgescu.

Ulterior, in sedinta de marti, Guvernul a decis prin hotarare, sa recupereze din conturile autoritatilor locale banii alocati de fostul Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, si inca necheltuiti. Premierul Victor Ponta a amintit ca a criticat in numeroase randuri modul in care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal si ilegitim" 170 milioane euro din Fondul de rezerva, pentru a finanta campania electorala a unor alesi locali PDL. (Dan PRICOPE)

Comentarii