Spaga de la vamile ucrainene, subiect de dezbatere intre autoritatile din Suceava si Cernauti

joi, 11 decembrie 2008, 21:35
2 MIN
 Spaga de la vamile ucrainene, subiect de dezbatere intre autoritatile din Suceava si Cernauti

Spaga care se da la frontiera romano-ucraineana a devenit subiect de discutie intre autoritatile de la Suceava si Cernauti. La ultima intrevedere intre reprezentantii autoritatilor din Suceava si Cernauti s-au discutat, in mod oficial, mai multe probleme si proiecte comune pe linia colaborarii si securitatii transfrontaliere. Dincolo de aceste subiecte, abordate si prezentate in mod oficial, la discutii a fost pusa problema "traditiei" din vamile ucrainene. "Traditia" este denumirea sub care vamesii si granicerii ucraineni, precum si politistii din tara vecina, pretind de la cetatenii straini diverse sume de bani. Denumirea de "traditie" sugereaza, in sine, o practica indelungata a celor de la frontiera ucraineana.

Subiectul acesta destul de delicat sub aspectul imaginii autoritatilor nu a fost abordat in mod oficial la ultima intrevedere comuna intre reprezentantii autoritatilor romane si ucrainene. Totusi, partea romana a ridicat, spre finalul discutiilor, problema "traditiei" din vamile ucrainene. "Am dorit de mai multa vreme sa discut pe aceasta tema si sa intreb autoritatile ucrainene ce au de gand sa faca in privinta "traditiei". Aceasta pentru ca am primit tot mai multe semnale in ultima perioada de la cetateni romani care doreau sa treaca granita. Consider ca este inacceptabila aceasta practica, mai ales in conditiile in care dorim sa derulam un concept comun al turismului in Bucovina. Turistii care vin sa ne viziteze judetul ar putea sa doreasca sa viziteze si zona de peste granita, riscand sa li se ceara sa dea mita. Ar fi o pierdere foarte mare din punct de vedere al imaginii", ne-a declarat Petru Luhan, administratorul public al Consiliului Judetean Suceava.

Pe de o parte, Petru Luhan a tinut sa aprecieze faptul ca partea ucraineana are unele legi destul de bune in anumite domenii ce privesc cooperarea transfrontaliera si, implicit, combaterea infractionalitatii la granite. Exemplul dat in acest sens de administratorul public al CJ Suceava este cel al prevederilor legale pe cae Ucraina le are in privinta combaterii traficului de carne vie.

Pe de alta parte, tot Petru Luhan considera ca este in beneficiul comun al ucrainenilor si romanilor ca "traditia" din vamile ucrainene sa dispara. De altfel, el a sugerat ca o metoda de diminuare considerabila a acestei practici ar putea fi si prezentarea unor cazuri in mass-media. Administratorul public al CJ Suceava a mai precizat ca este posibil ca in cursul saptamanii viitoare sa mai aiba loc o sedinta privind cooperarea transfrontaliera si nu este exclus ca problema "traditiei" sa fie discutata si la nivelul conducerilor administratiilor suceveana si cernauteana.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii