Adoptie contra cost

Subtitlu

marți, 25 august 2009, 22:03
5 MIN
 Adoptie contra cost

Amanunte de-a dreptul incredibile in cazul baietelului de patru ani, din Carja, adoptat de o familie de romi din localitatea Fetesti, judetul Ialomita, au iesit la iveala in urma verificarilor facute de Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA). Actele care au stat la baza procesului de adoptie au fost intocmite superficial de Directia Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Ialomita, iar modul in care reprezentantii acestei institutii au acordat atestat de familie romilor Dumitra si Gheorghe Calin, cei care au adoptat, frizeaza penalul.

Desi pare greu de crezut, ancheta sociala care a stat la baza acestei adoptii a fost consemnata pe o singura pagina, iar datele inscrise acolo nu ar fi trebuit sa recomande adoptia. S-a constatat ca familia Calin, din Fetesti, are cinci copii si nu mai putin de 27 de nepoti! Toti minorii se afla in Anglia, unde se banuieste ca se ocupa cu cersetoria.

In vara anului trecut, unul dintre liderii romilor din Murgeni, Cornel Sandu, i-a facut cunostinta Nelei Stoica, mama baietelului adoptat, cu fiul cel mare al familiei Calin, Stefan Comisar, din Fetesti. Acesta dorea sa infieze baietelul, insa pentru ca singura sursa de venit o reprezenta ajutorul social, oferit la vremea respectiva de Primaria Fetesti, instanta a respins cererea de adoptie. Ca urmare, a apelat la parintii sai, Dumitra si Gheorghe, care erau sustinuti de Cornel Sandu.

Cornel Sandu a recunoscut in fata politistilor ca familia Calin i-a promis Nelei Stoica bani pentru a-si construi o casa, in schimbul copilului. Pentru asta, pe langa baietelul de patru ani, femeia trebuia sa le-o dea si pe fetita mai mica, care, anul trecut, cand se facea tranzactia, nu avea decat sase luni. In momentul in care familia Calin a venit la negocieri cu Nela Stoica, baietelul de patru ani se afla la niste asistenti maternali profesionisti din Barlad. Invocand grade de rudenie inexistente, sotii Calin au cerut DGASPC Vaslui plasarea baiatului. Seful DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Stefanica, a aprobat acest lucru, ba, mai mult, desi nu era nicio graba si nu era intrunita nicio conditie specifica, a solicitat instantei, pe 30 iunie 2008, plasarea baietelului in regim de urgenta la familia de romi din Ialomita. Potrivit legii, plasarea in regim de urgenta se impune atunci cand copilul este abandonat, abuzat sau se afla in pericol. Or, Alexandru avea toate conditiile la familia de asistenti maternali din Barlad, de care se atasase foarte mult.

Patru luni mai tarziu, adoptia a fost parafata de instanta din Ialomita. La o luna dupa ce a fost adoptat de sotii Calin, baietelul de la Carja a fost scos din tara, cu destinatia Anglia, in baza unei procuri notariale. Anchetatorii care instrumenteaza acest caz banuiesc ca Alexandru este obligat sa cerseasca in strainatate. Cel mai probabil, acesta este adus in tara atunci cand sunt programate vizitele de monitorizare ale celor de la DGASPC Ialomita.

Ancheta sociala de tot rasul

Datele consemnate in ancheta sociala realizata de reprezentantii Serviciului Public de Asistenta Sociala, din cadrul Primariei Fetesti, folosita atat de cei de la DGASPC Ialomita, cat si de cei de la DGASPC Vaslui, sunt mai mult decat "subtiri" si in niciun caz nu justifica oportunitatea ca familia Calin sa mai adopte un copil. Avand in vedere ca ancheta sociala care a stat la baza acestei adoptii se insira pe o singura pagina, va prezentam intreg continutul acesteia, pentru a va da seama de profesionalismul cu care a fost realizata:

"Subsemnatele, Jelaianu Genica Emilia si Neculai Marioara, membre ale Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Fetesti, ca urmare a sesizarii DGASPC Ialomita, ne-am deplasat la domiciliul numitilor Calin Gheorghe si Dumitra, din Fetesti, unde am constatat urmatoarele: Calin Gheorghe – nascut la data de 15.08.1951, in Tandarei, judetul Ialomita, absolvent a 7 clase, nu a lucrat niciodata, in prezent fara ocupatie. Calin Dumitra – nascuta la data de 15 martie 1955, in Tandarei, judetul Ialomita, nescolarizata, cu probleme de sanatate, este incadrata la gradul doi de handicap, avand o pensie in cuantum de 207 lei. Cei doi au inceput relatia de concubinaj in anul 1970, iar in anul 1992 si-au legalizat relatia. Din casatoria celor doi au realizat cinci copii: Stefan Comisar, in varsta de 36 de ani, nescolarizat, tata a 8 copii, in prezent plecat in Irlanda cu copiii; Costica, in varsta de 33 ani, absolvent a sase clase, casatorit, tata a patru copii, plecat cu familia in Anglia; Lenuta, in varsta de 28 ani, casatorita, plecata in Anglia; Claudia, in varsta de 27 ani, casatorita, mama a doi copii, plecata cu familia in Anglia; Vasile, in varsta de 24 ani, casatorit, tatal unui copil, plecat in Anglia cu familia. In prezent, sotii Calin locuiesc intr-un imobil, proprietate personala, compus din cinci camere si doua holuri, bine mobilate si dotate cu aparatura electro-casnica si de menaj, pe masura necesitatilor. Cei doi soti mai detin un imobil in municipiul Fetesti, format din cinci camere si un hol si un cont in banca de 4.000 de euro. Nu detin teren agricol si nici alte lucruri de valoare. Nu cresc pasari si nici animale. Sotii Calin se pot declara un cuplu fericit, dar pentru ca fericirea sa fie deplina doresc adoptarea unui copil; chiar daca din casatoria lor au rezultat 5 copii, ei considera ca pot ajuta si alti copii aflati in dificultate".

Fraza de-a dreptul stupida care incheie aceasta ancheta sociala este contrazisa de realitate. Sotii Calin se declarau fericiti daca mai adoptau un copil. Numai ca, la o luna dupa ce l-au adoptat pe Alexandru, l-au si expediat in Anglia.

Nereguli confirmate de autoritati

Seful Oficiului Roman pentru Adoptii, secretarul de stat Bogdan Panait, ne-a confirmat neregulile constatate in urma verificarilor efectuate in acest caz: "Pe 5 martie 2009, reprezentantii ORA au verificat la nivelul DGASPC Ialomita modul de instrumentare a acestei adoptii. Asa cum stiti, la momentul verificarilor noastre, copilul era deja adoptat in baza sentintei judecatoresti emise de catre Tribunalul Ialomita. In urma studierii documentatiei in aceasta speta, a rezultat o analiza insuficienta a motivatiei si oportunitatii de a adopta a familiei in cauza si de asemenea am apreciat ca insuficiente documentele depuse de solicitanti in dovedirea situatiei lor materiale. Cu privire la modul in care copilul a ajuns in cadrul familiei Calin, institutia noastra si-a exprimat serioase rezerve referitoare la existenta unui grad de rudenie intre soti si mama minorului, familia Calin declarand la momentul solicitarii plasamentului existenta unor relatii de rudenie, fapt de natura sa le confere prioritatea la stabilirea unei masuri de protectie. De altfel, in sustinerea declaratiilor referitoare la existenta unui grad de rudenie, nu exista la dosarul cauzei date, informatii, documente care sa confirme acest lucru. De asemenea, institutia noastra considera ca plasamentul in regim de urgenta dispus de directorul DGASPC Vaslui la viitorii adoptatori a fost inoportun si nejustificat. In situatia in care, in urma verificarilor organelor de cercetare penala, vor rezulta elemente care sa confirme comiterea unor infractiuni pe parcursul procedurilor de adoptie ori aspecte din care sa rezulte ca adoptia s-a incheiat intr-un alt scop decat cel al ocrotirii interesului superior al copilului, vom lua in considerare sesizarea instantei competente pentru declararea nulitatii adoptiei, aceasta fiind singura institutie abilitata de lege sa dispuna in acest sens".

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii