Cum s-au pricopsit cu pensii de lux avocatii-magistrati: Pensii imorale

miercuri, 10 februarie 2010, 20:25
5 MIN
 Cum s-au pricopsit cu pensii de lux avocatii-magistrati: Pensii imorale

La inceputul acestui an, doua foste judecatoare ale Tribunalului Vaslui, Aurica Nastasa si Verginica Harabagiu, iesite la pensie in 2008, respectiv 2009, au solicitat Baroului de Avocati Vaslui intrarea in avocatura. Cele doua cereri au fost admise imediat intrucat cele doua foste judecatoare practicasera avocatura inainte de a deveni magistrati. Un alt fost magistrat al aceluiasi Tribunal, Jan Crudu, iesit la pensie in octombrie 2009, a solicitat si el reintrarea in avocatura.

Cata vreme legea le permite, demersul lor pare in regula. Analizand insa parcursul profesional al acestora, ies la iveala aspecte care ridica multe semne de intrebare. Toti cei trei au intrat in magistratura fara concurs, in baza unui interviu sustinut in fata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cu totii au imbracat roba de judecator dupa ce anterior practicasera avocatura. Nimic in neregula pana aici: incepand cu anul 2005, aproximativ 1.000 de avocati din intreaga tara au solicitat CSM intrarea in magistratura, fara concurs. Cum instantele si parchetele aveau mare nevoie de magistrati, sute de avocati au devenit peste noapte judecatori. Unii dintre ei erau intr-adevar decisi sa faca o cariera in magistratura, altii insa au avut o tinta cat se poate de exacta: pensia de magistrat (80% din veniturile realizate de magistrat in ultimul an, inclusiv sporurile). Altfel nu se explica de ce au renuntat la roba de judecator dupa doar cativa ani.

Este si cazul celor trei fosti judecatori ai Tribunalului Vaslui. Aurica Nastasa, spre exemplu, a intrat in magistratura in mai 2005, pana la acea data desfasurandu-si activitatea ca avocat. Trei ani mai tarziu, a solicitat CSM eliberarea din functie prin pensionare, cerere care i-a fost aprobata, astfel ca, in decembrie 2008, presedintele Romaniei a semnat decretul de eliberare din functie. Potrivit declaratiei de avere, in anul 2008, ultimul in care Aurica Nastasa a activat ca judecator, ea a obtinut venituri salariale in valoare de peste un miliard de lei. Un calcul simplu ne arata ca fosta judecatoare se bucura de o pensie de peste 60 de milioane de lei pe luna.

In cazul Verginicai Harabagiu, aceasta a fost numita judecator in august 2007. Dupa doar doi ani de activitate la instanta, a solicitat CSM iesirea la pensie, cerere care i-a fost aprobata, avand in vedere ca si ea indeplinea conditiile legale. Din august 2009, Verginica Harabagiu primeste pensie de magistrat, chiar daca nu a imbracat roba de judecator decat doi ani de zile. Potrivit ultimei declaratii de avere, in anul 2008 aceasta a obtinut venituri salariale in valoare de peste 720 de milioane de lei vechi. Pensia insa a fost calculata la veniturile din ultimele 12 luni, care, cu siguranta, in 2009 au fost mai mari ca in 2008.

Acelasi traseu ca si Verginica Harabagiu, l-a avut Jan Crudu. El a fost numit judecator tot in august 2007 si a iesit la pensie in octombrie 2009. In 2008, veniturile salariale ale acestuia au depasit 680 de milioane de lei.

Chiar daca pensia nu este deloc modesta si multi dintre pensionarii de rand nu primesc in cativa ani pensia pe care o primesc magistratii intr-o singura luna, cei trei nu s-au multumit si au decis sa mai castige un ban in plus din avocatura. Potrivit statutului, avocatii care provin din randul magistratilor nu au voie, timp de doi ani, sa puna concluzii in procese la instanta la care au activat. Dupa aceasta perioada, acestia pot sa-si reprezinte clientii in fata fostilor colegi de instanta.

Un traseu relativ asemanator l-au avut alti doi fosti judecatori proveniti din randul avocatilor. Serghie Deftu, tot de la Tribunalul Vaslui, a intrat in magistratura in februarie 2007, desi mai avea un an pana la iesirea la pensie pentru limita de varsta, iar in decembrie 2008, evident, s-a pensionat. A solicitat CSM mentinerea in activitate, insa, odata cu interdictia cumularii pensiei cu salariul, Serghie Deftu s-a retras din magistratura.

In octombrie anul trecut, Nelly Pascal, de la Judecatoria Vaslui, a iesit si ea la pensie, dupa doar doi ani de activitate ca judecator. Anterior intrarii in magistratura, Nelly Pascal a profesat ca avocat in cadrul Baroului Iasi. De mentionat ca intrarea ei in magistratura s-a produs dupa o adevarata batalie cu CSM. Initial, cererea a fost respinsa. Nemultumita, ea a atacat decizia in instanta, precum si la Consiliul National al Discrimirarii si in cele din urma a avut castig de cauza. Desi lupta pentru intrarea in magistratura lasa a se intelege ca avocata Nelly Pascal intentioneaza sa faca o cariera in aceasta profesie, iata ca si ea a renuntat, preferand pensia dupa doar doi ani de activitate in instanta.

Cum se calculeaza pensia magistratilor

Judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura se pot pensiona si pot beneficia de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. Magistratii se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei de 60 de ani si beneficiaza de pensie daca au o vechime de cel putin 25 de ani. De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei de 60 de ani, si judecatorii si procurorii cu o vechime in magistratura intre 20 si 25 de ani, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in magistratura. Pentru fiecare an care depaseste vechimea in magistratura la cuantumul pensiei se adauga 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi.

Persoanele care indeplinesc conditiile de vechime numai in functia de judecator sau procuror se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia se stabileste dintr-o baza de calcul egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara pe care o are un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad al instantei sau parchetului, si de sporurile avute la data eliberarii din functie. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functia de judecator sau procuror din motive neimputabile.

De aceste prevederi magistratii ar putea sa nu se mai bucure incepand cu anul viitor, daca proiectul legii sistemului unitar de pensii aprobat ieri de guvern va trece si de Parlament. Ba mai mult, pensiile speciale urmeaza a fi recalculate in primele cinci luni ale anului viitor, iar masura se va aplica retroactiv. Magistratii din intreaga tara au dezaprobat masura adoptata de guvern, amenintand ca vor ajunge pana la CEDO pentru a-si pastra pensiile in actuala formula.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii