Doi ginecelogi din Barlad, gasiti vinovati de moartea unei gravide in luna a noua: Doctori condamnati

joi, 18 februarie 2010, 20:04
4 MIN
 Doi ginecelogi din Barlad, gasiti vinovati de moartea unei gravide in luna a noua: Doctori condamnati

Magistratii Curtii de Apel Iasi au facut, in sfarsit, dreptate, in cazul gravidei care a murit in urma cu opt ani la Spitalul de Adulti din Barlad, din cauza neglijentei doctorilor. Magda Popescu si Marian Dumitru, ambii ginecologi in cadrul Spitalului de Adulti Barlad, au fost condamnati la doi ani cu suspendare de Curtea de Apel Iasi, pentru ucidere din culpa, fiind obligati sa plateasca familiei decedatei daune morale de peste doua miliarde de lei. Sentinta, care vine dupa opt ani de la moartea gravidei, spala cumva rusinea unei condamnari data in ianuarie anul trecut de Tribunalul Vaslui, care a achitat-o pe doctorita Popescu si a stabilit daune morale de-a dreptul modice pentru cei patru copii ramasi fara mama.

Cazul mortii Lilianei Nistor a facut inconjurul tarii in 2002. Mama a patru copii, femeia de 37 ani urma sa aduca pe lume inca un bebelus. Femeia a fost adusa de urgenta la Maternitatea Spitalului de Adulti din Barlad, pe 22 martie 2002. Desi avea membranele rupte, gravida a fost lasata timp de doua zile sa se chinuie in dureri cumplite. In cursul zilei de duminica, incercand sa se ridice din pat, gravida a cazut secerata intrand in stop cardio respirator. Nici gravida si nici fatul nu au mai fost salvati. Familia a acuzat-o atunci pe doctorita Magda Popescu, care era de garda in ziua in care a murit gravida, ca nu a vrut sa ii faca operatia de cezariana decat dupa ce ar fi primit o anumita suma de bani. Desi erau nevoiasi, sotul Lilianei Nistor a reusit sa stranga trei milioane de lei pentru a da doctorilor ce urmau sa efectueze operatia de cezariana. Numai ca nu a mai apucat, banii au fost gasiti in buzunarul halatului cu care gravida era imbracata cand a murit. In ciuda acuzatiilor deosebit de grave, medicii au incercat sa se disculpe sustinand ca Liliana Nistor era suspecta de pneumonie, boala care, spuneau ei, i-ar fi adus moartea.

Dupa necropsie, medicii aveau sa dezvaluie adevarul: cauza decesului gravidei a fost o ruptura de uter care a provocat o hemoragie interna. Verdict care a demonstrat ca biata femeie a fost lasata sa se chinuie in durerile facerii pana a murit.

Autoritati sanitare, Colegiu Medicilor, politisti etc au deschis o ancheta pentru a descoperi cine se face vinovat de moartea gravidei in luna a noua. Primii, cei de la Directia de Sanatate Publica si Colegiu, s-au spalat pe maini, pasand cazul forurilor superioare, in speta Ministerului Sanatatii si comisiei centrale a Colegiului Medicilor. Iar rezultatele anchetelor derulate de cele doua foruri nu au fost facute publice nici pana azi. Singurii care au tratat cazul cu seriozitate au fost politistii si procurorii. Acestia au facut dosar penal Magdei Popescu, medic de garda in ziua tragediei si lui Mihai Dumitru, seful sectiei. Cei doi au fost trimisi in judecata, insa modul in care s-a derulat acest dosar pe rolul instantelor a fost strigator la cer.

Cat costa viata unei mame?

Primii pe masa carora a ajuns dosarul celor doi medici au fost magistratii Judecatoriei Barlad, care i-au condamnat la inchisoare cu suspendare pe cei doi doctori. Sentinta este insa rasturnata la Tribunalul Vaslui, care in aprilie 2006 dispune rejudecarea cauzei la instanta de fond, in speta, Judecatoria Barlad. Dupa rejudecare, in decembrie 2006, judecatorii barladeni ii condamna la cate trei ani de inchisoare cu suspendare pe cei doi doctori, obligandu-i sa plateasca daune morale si materiale sotului si celor patru copiiramasi fara mama. Nemultumiti de sentinta, cei doi medici au atacat cu apel, iar dosarul ajunge din nou la Tribunalul Vaslui, unde, surpriza, are loc o noua rasturnare de situatie. Astfel, pe 29 ianuarie 2009, judecatorii Tribunalul Vaslui o achita pe doctorita Magda Popescu, gasind-o nevinovata, menintand numai condamnarea de trei ani cu suspendare a doctorului Dumitru. Mai mult, considerand probabil ca moartea femeii nu poate fi inlocuita cu bani, judecatorii au taiat si din daunele stabilite de Judecatoria Barlad pentru sot. De la 40 de milioane de lei, cei de la Tribunal au redus la 20 de milioane. In cazul celor patru copii ramasi orfani de mama, judecatorii Tribunalului Vaslui au taiat in carne vie, de la 250 de milioane de lei pentru fiecare (cat a stabilit initial Judecatoria Barlad), la 30 de milioane de lei de copil. Ba mai mult, judecatorii de la Vaslui au taiat si obligativitatea ca doctorii sa plateasca 150 de milioane de lei, despagubiri materiale pentru copii, reprezentand contravaloarea ingrijirilor de care acestia au fost lipsiti ca urmare a decesului mamei.

Nemultumiti, procurorii au atacat cu recurs sentinta, iar la Curtea de Apel Iasi au avut castig de cauza. Pe 13 octombrie, magistratii Curtii de Apel Iasi au admis apelul procurorilor, iar dupa rejudecare i-au condamnat pe cei doi doctori la cate doi ani de inchisoare cu suspendare si la plata a un miliard de lei vechi fiecare drept daune morale pentru familia gravidei. In decembrie 2009, magistratii Judecatoriei Barlad au investit cu formula executorie sentinta Curtii de Apel Iasi, decizia fiind irevocabila.

Conducerea Spitalului de Adulti Barlad, care a fost parte responsabila civilmente in acest caz a precizat ca cei doi medici, care isi desfasoara activitatea normal, au inceput sa achite obligatiile financiare fata de familia Lilianei Nistor.

"Doamna doctor am inteles ca a facut un imprumut bancar si a achitat intreaga suma, iar domnului doctor ii oprim in fiecare luna bani pe statul de plata. Spitalul nu a fost obligat de instanta sa plateasca ceva", a declarat Viorel Petcu, directorul spitalului barladean.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii