Politisti cu opt clase

Subtitlu

miercuri, 05 august 2009, 21:06
7 MIN
 Politisti cu opt clase

Un caz absolut uluitor a fost solutionat zilele trecute de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi. Luni, acestia au dispus trimiterea in judecata a patru agentie de politie, trei din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Vaslui si unul din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ Vaslui) pentru intelaciune, instigare la fals material si fals intelectual, uz de fals. Politistii de frontiera Maricel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia si agentul de politie Aurelian Adam, politist in cadrul Postului de Politie Vetrisoaia, sunt acuzati ca in anul 2006 s-au angajat ca agenti la Politia de Frontiera, folosindu-se de diplome de bacalaureat false. Cei patru erau angajati ca sergenti aI IJPF Vaslui, iar in urma cu cinci ani cand au trecut in corpul agentilor, in baza noilor reglementari, aveau obligatioa sa fie absolventi de liceu. In timp ce majoritatea sergentilor fara studii s-au inscris la licee, la fara frecventa, pentru a reusi sa-si obtina diplomele salvatoare la locul de munca, cei patru, care la vremea respectiva erau absolventi de opt clase, respectiv scoala profesionala, au reusit sa faca rost de diplome fara a merge la scoala si fara a sustine examenul de bacalaureat. Astfel, in 2006, cand IJPF Vaslui a organizat concurs pentru ocuparea posturilor de agent, Maricel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia si  Aurelian Adam si-au depus dosarele de concurs, anexand la actele necesare diplome de bacalaureat din care reiesea ca sunt absolventi ai unor licee din Republica Moldova. Cei patru au participat la concurs, ba au si fost admisi. Diplomele de bacalaureat emise de liceele din Chisinau si Leova erau echivalate de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, insa au trezit suspiciuni. Cei patru angajati pana la acea vreme ca sergenti aparusera prea brusc cu diploma de liceu. Pe parcursul perioadei cat au activat ca sergenti ei au completat mai multe documente in care li se cereau date exacte despre familie si studii. Niciunul nu a facut precizarea ca ar urma cursuri liceale la fara frecventa. Ba, unul dintre ei a facut mentiunea ca s-a inscris la Grupul Scolar din Zorleni, insa ulterior s-a retras. Pentru a fi sigur ca diplomele sunt reale, reprezentantii IJPF Vaslui au sesizat Politia. Initial, dosarul a fost instrumentat de DNA, insa a fost declinat la Tribunalul Militar Iasi, considerandu-se ca agentii repectivi ar avea statut de militari. Procurorii militari au decis ca acest dosar este de competenta parchetului local, astfel ca in toamna anul trecut dosarul diplomelor false a fost declinat de Parchetul Militar Iasi catre Comenduirea garnizoanei Husi. Teoretic, cercetarile trebuiau efectuate de angajatii garnizoanei, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi.

Minciuni in cascada

Avand in vedere ca pe parcursul cercetarilor au iesit la iveala lucruri si mai grave, in luna martie a acestui an, coordonarea cercetarilor in acest dosar a fost preluata de prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi, Nina Baltag. Aceasta a cerut spirjin la autoritatile moldovene, la colegii procurori de acolo, s-a deplasat de mai multe ori la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a afla cum a fost posibila echivalarea unor diplome false. Legate cap la cap, informatiile obtinute in urma comisiilor rogatorii, precum si de la reprezentantii liceelor basarabene aveau sa indice faptul ca niciunul dintre cei patru politisti nu au urmat cursuri in Republica Moldova. Cu complicitatea unor basarabeni a caror identitate nu a fost inca descoperita, acestia si-au cumparat diplomele de bacalaureat. Stampilele, apostila de la Haga, toate insemnele faceau diplomele sa para legale. In fapt seriile si numerele de inregistrare ale diplomelor de bacalaureat unde titulari erau trecuti Maricel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia si Aurelian Adam, in baza de date din unitatile de invatamant din Republica Moldova figurau pe numele altor persoane, de cetatenie moldoveneasca. Ba mai mult, diploma unui politist figura ca fiind emisa de un liceu a carui titulatura nici macar nu a existat vreodata in Republica Moldova. In ciuda evidentelor, niciunul dintre cei patru politisti nu a recunoscut minciuna, ei sustinand cu inversunare ca au urmat cursurile liceelor din Republica Moldova. Initial, la primele audieri, unul dintre ei a recunoscut ca nu a fost la niciun liceu, ci a platit o anumita suma de bani pentru a obtine diploma, insa a revenit asupra declaratiei, sustinand ca a dat-o sub presiune, fiind batut de politistii care il audiau. Culmea tupeului, pe parcursul cercetarilor cei patru agenti au incercat sa scape basma curata punand la dispozitia procurorului anumite adeverinte din care reiese ca au urmat studiile respectivelor liceel. Mai exact, in documentele respective se preciza: "prin prezenta se adevereste ca domnul… a urmat cursurile liceului nostru, in perioada…".

Cum datele adunate pana la acea vreme indicau contrariul, procurorul de caz a verificat si adeverintele respective si astfel avea sa se constate ca acestea nu au fost emise de oficialii liceelor invocate, ci, cel mai probabil, de complicii pe care agentii i-au avut in Republica Moldova. "Eu le-am atras atentia ca aducandu-mi astfel de documente nu fac decat sa-si agraveze situatia, sa-si transforme infractiunea «in forma continuata»", a precizat Nina Baltag, prim procuroul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi. Dosarul in care cei patru agenti de politie sunt inculpati va avea un prim termen pe 11 septembrie, la Judecatoria Husi, instanta care va judeca fondul cauzei. Considerand ca le-au fost aduse prejudicii de imagine, prin actiunea celor patru agenti, atat Ministerul Educatiei, cat si IJPF Vaslui s-au constituit parti civile in acest dosar.

Transfer scandalos

Desi cercetarile in acest dosar se desfasoara de mai bine de doi ani, in luna aprilie a acestui an, unul dintre cei patru politisti incriminati a reusit performanta de a se transfera de la Politia de Frontiera, la IPJ Vaslui, fara examen, ci printr-un ordin al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane. Conducerea IPJ Vaslui desi recunoaste ca stia de existenta acestui dosar, sustine ca a fost de acord cu transferul politistului Aurelian Adam, dupa ce a avut avut o intrevedere cu acesta, in cadrul caruia agentul a sustinut ca este nevinovat si ca diploma lui de bacalaureat este perfect valabila. Iar sefii IPJ Vaslui l-au crezut pe cuvant. Astfel, din luna aprilie, agentul Aurelian Adam activeala in cadrul Postului de Politie Vetrisoaia. "Stiam ca este un dosar in care se cerceteaza corectitudinea unor diplome, insa am avut o discutie cu agentul in cauza si l-am intrebat daca are probleme cu actele de studii. El a sustinut ca are toate actele in regula si ca nu sunt reale acuzatiile care i se aduc. La vremea respectiva, in aprilie, el nu era urmarit penal.  Ma gandeam ca poate va primi un 18 indice 1 (amenda administrativa n.r.), nicidecum ca se va ajunge la o trimitere in judecata. Actele de studii nu i-au fost verificate la noi. Pur si simplu dosarul sau a fost transferat de la o institutie la alta", a declarat comisarul sef Mihai Carp, seful IPJ Vaslui.

Un alt agent din cei patru, Maricel Crianga, a fost suspectat multa vreme ca s-ar ocupa cu trafic de tigari din Republica Moldova, politist de frontiera fiind. El a devenit suspect pentru colegii de serviciu din cauza drumurile dese pe care le facea in Moldova. In plus, tatal sau detinea un magazin la Berezeni, unde se presupune ca erau vandute tigarile de contrabanda. Dar cum hotul cinstit e negustor cinstit, oficial, agentul Maricel Crianga nu a fost acuzat niciodata de trafic de tigari.

Sanctiuni de tot rasul

In ciuda probelor zdrobitoare adunate de procurorii huseni in dosarul diplomelor false, nici conducerea IJPF, nici cea a IPJ nu a avut curajul sa ia atitudine si sa-i dea afara pe politistii care le fac de ras uniforma si le aduc grave prejudicii de imagine. Luni, dupa ce dosarul celor patru a fost inaintat in instanta, conducerea Parchetului Husean a trimis adrese conducerilor celor doua institutii prin care li se aducea la cunostinta faptul ca Maricel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia si  Aurelian Adam au fost trimisi in judecata. Asa-zisele sanctiuni aplicate celor patru politisti, pana cand instantele vor da o sentinta definitiva in acest caz, a fost punerea agentilor la dispozitia sefului IJPF, resfectiv IPJ. Agentilor inculpati le-a fost retras armamentul din dotare, ei nu mai au voie sa lucreze cu informatii clasificate. Pur si simplu plimba hartii prin cele doua institutii, insa isi primesc salariile. E drept fara sporuri, insa nici sumele care le raman nu sunt de neglijat. Seful IPJ recunoaste ca in cazul angajatului sa e vorba mai degraba de o avansare, decat de o pedeapsa. Insa avand la activ un proces pierdut cu un politist dat afara, comisarul sef Mihai Carp se teme sa mai dea sanctiuni drastice. "Agentul Adam a fost mutat de la Vetrisoaia, la Politia din Husi. Numai pedeapsa nu este asta. Avand in vedere restrictiile ce se impun agentilor aflati sub urmarire penala sau trimsi in judecata, nici sarcini prea multe nu-i poti da. Putem spune ca se odihneste pe banii nostri. Dar nu avem ce face, fiind limitati de legislatie", a spus seful IPJ.

In cazul reprezentantilor IJPF, institutie care este parte civila in dosar, atitudinea a lasat complet de dorit. Comisarul Mihai Amuraritei, cel care tine locul purtatorului de cuvant oficial al institutiei, s-a aratat extrem de ofensat de curiozitatea noastra de a afla ce se intampla cu cei trei politisti de frontiera trimisi in judecata, daca au fost sau nu suspendati. El ne-a precizat doar ca au fost pusi la dispozitia comdanatului IJPF.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii