Someri pretentiosi

sâmbătă, 31 iulie 2010, 08:24
2 MIN
 Someri pretentiosi

Greutatile si lipsurile de care se plang nu ii impiedica pe unii someri sa renunte la drepturile banesti fara sa clipeasca. Nu au de lucru, dar nici nu sunt dispusi la compromisuri atunci cand vine vorba de o slujba. Asa se face ca, daca nu le convine oferta celor de la AJOFM, unii spun "pas". Si potentialului salar, si indemnizatiei de somaj.

De la inceputul anului, in judetul Vaslui, cateva zeci de someri au renuntat de buna voie la indemnizatia pe care o primesc lunar. Nu au acceptat posturile gasite de cei de la Fortele de Munca si nici nu le-a trecut prin cap sa treaca pe la cursurile de calificare organizate de institutie. Gheorghe Marin e priceput la tamplarie. In iarna si-a pierdut locul de munca si a intrat in somaj. Indemnizatia de somer pe care o primeste de atunci nu depaseste 600 de lei. Ar fi castigat cu 150 de lei mai mult daca ar fi mers la locul de munca pe care i l-au gasit cei de la AJOFM. A refuzat, spune el, din cauza navetei. "Trebuie sa fac zi de zi naveta, undeva la tara. Lunar, m-ar costa aproape 200 de lei naveta. Unde ajung asa?! Nu pot sa ma duc. Imi caut ceva de lucru in oras sau mai aproape de oras. Daca imi ia si somajul, ma mut la tara", ofteaza omul. Cu alte cuvinte, acum, omul pierde de doua ori. Ramane si fara serviciu, si fara ajutorul de la stat.

"De la inceputul anului si pana la data la care vorbim, avem un numar de 16 someri indemnizati carora le-a incetat plata indemnizatiei de somaj ca urmare a refuzului participarii la un curs de calificare si alti 16, care au ramas fara bani pentru ca au refuzat un loc de munca. In plus, mai avem si cativa someri neindemnizati, care au fost radiati din evidentele Agentiei, dupa ce au refuzat posturile pe care salariatii nostri le-au identificat pentru ei. E vorba de cinci persoane", a declarat directorul AJOFM Vaslui, Adrian Carlan.

Somerii care nu sunt de acord cu slujbele oferite sunt, de regula, muncitori necalificati: betonisti, sudori, tamplari sau confectioneri. Legea spune ca o slujba poate fi refuzata fara ca somerul sa piarda indemnizatia numai daca locul de munca este mai departe de 50 de kilometri de casa sau nu se potriveste cu pregatirea celui vizat. In judetul Vaslui, la finele lunii iunie, in evidentele AJOFM figurau 22.487 de persoane.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii