Teorizati de ape

marți, 13 iulie 2010, 21:29
4 MIN
 Teorizati de ape

Pe malul Prutului, in cateva case a intrat apa. Speriati, unii proprietari si-au adunat cateva lucruri, si-au pus animalele la adapost si au plecat la rude. Altii au ramas si incearca in zadar sa isi salveze bunurile. Este si cazul familiei Ghinda, din Bogdanesti, care aproape nu vrea sa renunte si lupta cu pohoaiele, doar-doar isi va salva casa. "suntem disperati. De vreo patru-cinci zile incercam sa tinem apa departe de casa. Nu mai avem somn. Bucataria este plina de apa. Avem o pompa cu care scoatem apa de peste tot, dar muncim in zadar. Apa se infiltreaza prin alte parti si deja peretii sunt umezi in casa. Gradina e compromisa, beciul e plin ochi cu apa. Acum doua saptamani, garla era uscata. Cum a inceput sa ploua, s-a umflat si a navalit peste noi. Daca o tine asa, intr-o saptamana, toata ulita asta trebuie evacuata. Noi suntem pregatiti sa si plecam, dar speram sa nu fie cazul. Ne mai ajuta vecinii sa scoatem apa. E greu. Anexele sunt sub apa. Pasarile le-am dus la vecini, porcii la SMA. Nu avem alta solutie. Trebuie sa trecem si peste asta. Numai de nu ar mai ploua…", spune cu lacrimi in ochi femeia. Ea povesteste ca si acum doi ani Prutul a iesit din matca, insa distrugerile nu au fost atat de mari pentru ca nici nivelul si nici forta apei nu au fost la fel de mari. Familia Buzamat este o alta familie, de aceasta data din Ranzesti, careia apa ii ajunge in casa. Mihai Buzamat a pus cativa zeci de saci de pamant in apropierea casei, insa apa a trecut deja peste ei. Omul nu era acasa, asa cum ne-am si asteptat, ci lucra cot la cot cu alti zeci de voluntari la intarirea digului de aparare a satului.

Falciu, zona calamitata

Nici trenul nu a mai ajuns in Falciu ieri. Calatorii au asteptat disperati in statia Falciu Nord, insa au sfarsit prin a porni la drum cu masini de ocazie. "Stam de doua ore si nu vine trenul. Cica e apa mare la Bogdanesti si de aia nu ajunge. S-a oprit la Bogdanesti, dar noua nu ne-a zis nimeni nimic. Nu am fost informati. Stam vai de capul nostru cu bagajele in drum de atata timp. mergem la copii la Barlad", a spus Veronica Culceru, o batranica din Falciu. In plus, pe cateva zeci de metri, la Bogdanesti apa a ajuns pe DN 24 A Barlad – Murgeni – Husi. Si asta, chiar daca de-o parte si de alta a drumului au fost pusi zeci de saci de pamant. Traficul in zona se desfasoara cu dificultate de cateva zile. Si ca si cum asta nu era destul, ieri a plouat torential, iar oamenii care munceau la digul de aparare de la Ranzesti au abandonat lucrul pentru ca exista riscul prabusirii utilajelor in apa. Au revenit imediat ce vremea s-a imbunat. In ultimele zile, aici s-au pus mii de saci cu pamant, iar malurile sunt protejate cu material geotextil, pus la dispozitie de cei de la Apele Romane. Neculai Moraru, primarul comunei Falciu, a spus ca "datorita cantitatii mari de precipitatii, la Stanca Costesti s-a dat drumul la o cantitate mare de apa si asta a dus la inundarea a peste 1000 ha pasuni, 40 ha culturi agricole, si o parte din casele din Ranzesti, langa Prut, si in satul Bogdanesti. Oamenii sunt speriati, mai ales ca, in ciuda eforturilor facute, nu am reusit sa eliminam pierderile, asa cum ne-am propus. Mai grav este ca rapita si graul se strica pe camp. A plouat mult, iar asta a facut imposibila recoltarea suprafetelor de pe raza comunei. Asa se face ca aproape jumatate din productie este compromisa. Facem eforturi sa declaram zona calamitata". Doar copiii si pescarii amatori se bucura in aceste zile de apa mare.

Cinci familii evacuate

In cursul zilei de ieri, cinci familii din comuna au fost evacuate din locuinte, dupa ce apa care a trecut peste digul de protectie al raului Prut a inceput sa se infiltreze in casele oamenilor. Potrivit autoritatilor vasluiene, patru din cele cinci familii, doua din Ranzesti si doua din Bogdanesti, au fost cazate la rude, in timp ce a cincea familie a fost cazata in caminul Cultural din Falciu.

"Problemele in acea zona au inceput sa apara de luni dimineata, atunci cand nivelul raului Prut a crescut pe sectorul Falciu spre iesirea din judetul Vaslui. Pe langa cele cinci case unde au inceput sa apara infiltratiile si s-a impus evacuarea persoanelor au fost inundate mai multe curti, insa fara a exista pericolul aparitiei inundatiilor si in locuinte. De asemenea, o portiune de aproximativ 60 de metri din drumul national Barlad – Falciu – Husi care trece prin comuna a fost inundata, circulatia desfasurandu-se cu dificultate in special pentru autoturismele mici", a declarat, Levente Szekely, prefectul judetului Vaslui.

Atat autoritatile locale din Falciu, cat si angajatii Apelor Romane si cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui intervin in localitatea Ranzesti cu saci cu nisip pentru a preveni inundarea altor gospodarii din cauza apei deversate din Prut. Prefectul judetului Vaslui, Levente Csaba Szekely, crede ca riscul in zona se va mentine pana la retragerea raului Prut in albie, situatie care va dura cel putin cateva zile. In ultimele zile, localnicii si autoritatile au supraanaltat digul cu peste 3.000 de saci cu nisip, astfel incat sa previna extinderea inundatiilor in comuna Falciu.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii