Vasluienii fac coada la doctor ca sa renunte la fumat: 50% reusita

luni, 22 februarie 2010, 19:50
2 MIN
 Vasluienii fac coada la doctor ca sa renunte la fumat: 50% reusita

Scumpirea tigarilor i-a determinat pe multi vasluieni sa ia cu asalt cabinetul de consiliere pentru renuntat la fumat din cadrul Dispensarului TBC. De la inceputul anului, adresabilitatea a crescut considerabil fata de lunile noiembrie si decembrie.

Programul derulat de Ministerul Sanatatii, privind consilierea fumatorilor pentru renuntarea la acest viciu, a inceput sa se deruleze in municipiul Vaslui inca din noiembrie. De atunci, au batut la usa medicului pentru a cere ajutorul nu mai putin de 250 de vasluieni. Dupa inscrierea in program, fiecarui fumator i se intocmeste o fisa de evaluare, iar in functie de rezultate, se stabileste schema de tratament: medicamente sau plasturi. La fiecare doua saptamani, pacientii vin la control, iar dupa trei luni se face evaluarea. Tratamentul medicamentos pentru cei care doresc sa renunte la fumat se administreaza timp de doua luni, in timp ce plasturii se folosesc sapte zile.

Mai bine de jumatate dintre fumatorii vasluieni care s-au adersat pana acum cabinetului de consiliere au renuntat la fumat. Printre cei care cer ajutorul medicului pentru a renunta la fumat, pe langa bolnavi sau persoane care nu mai au bani de tigari, se numara si cadre medicale.

Intreg tratamentul administrat celor care se inscriu in programul pentru renuntarea la fumat se ridica la aproximativ sapte milioane de lei vechi si este suportat in totalitate de Ministerul Sanatatii.

"La inceput, cei care s-au adresat cabinetului nostru erau fosti pacienti, care sufereau de anumite afectiuni pulmonare, iar fumatul le inrautatea starea de sanatate. De la inceputul anului insa, foarte multi tineri au venit la noi, dorind sa se lase de fumat. Probabil si pentru ca s-au scumpit foarte mult tigarile in ultima perioada. Traseul pe care trebuie sa-l urmeze fumatorii care vor sa renunte la acest viciu este relativ simplu: vin la cabinet, sunt supusi unei consultatii timp de aproximativ 15 minute, dupa care le prescriem tratamentul: fie medicamente, fie plasturi. Rezultatele, spunem noi, sunt foarte bune. Un procent de reusita de 50% chiar este bun. Sunt persoane care par hotarate sa renunte la fumat, insa nu reusesc, altii, in schimb, chiar daca par neincrezatori in reusita, ne surprind placut", a declarat medicul Casandra Serindac, coordonatoarea cabinetului de consiliere pentru renuntare la fumat din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii