Anul cenusiu al Penicilinei

marți, 15 aprilie 2003, 23:00
3 MIN
 Anul cenusiu al Penicilinei

Pentru voleibalistele de la Penicilina, finalul actualului sezon nu a diferit cu nimic de cel anterior, iesencele trebuind sa se multumeasca cu un deloc stralucit loc VIII in clasamentul final al Diviziei A. Evident, pentru o echipa care in sezoanele trecute isi obisnuise suporterii sa se bata pentru un loc pe podium, iar in 2001 chiar reusise frumoasa performanta a cistigarii Cupei Romaniei, acest loc 8, aflat mai aproape de zona luptei pentru retrogradare decit de cea a competitiilor europene, nu poate fi deloc multumitor.
Pe de alta parte, tinind cont de conditiile speciale in care a disputat aceasta editie de campionat, e dificil de spus daca Penicilina ar fi avut capacitatea de a termina pe un loc mai onorant. E deja bine stiut faptul ca cea mai valoroasa jucatoare a Penicilinei din campionatul trecut, Cristina Androhovici, nu a putut evolua in actualul sezon din cauza unei grave accidentari la genunchi. In aceeasi situatie s-a aflat si veterana Tatiana Popa, tinuta departe de terenul de joc de o accidentare la mina. Un alt factor care a impietat asupra unui parcurs de buna regularitate al echipei noastre a fost faptul ca a inceput campionatul cu un antrenor, Catalin Stirbu, si l-a terminat la timona cu cuplul Gabriela Copcea – Aurelia Ichim. Acestea din urma au incercat sa peticeasca „gaurile” din echipa noastra dind credit unor jucatoare tinere, precum Bordeanu, Melinte sau Purice, dar era evident ca lipsa de experienta a acestora avea sa cintareasca greu in meciurile cu miza, asa cum s-a si intimplat de altfel. Practic, greul a ramas pe umerii Laurei Dulcianu, Elenei Cozma si Mihaelei Formagiu, titulare fara drept de apel, cele care au meritul de a fi mentinut echipa ieseana departe de pericolul retrogradarii.
Chiar daca accidentarile de durata suferite de Androhovici si Tatiana Popa nu puteau fi anticipate, era clar ca Penicilina ar fi trebuit sa-si intareasca mai serios lotul la inceputul campionatului, cu atit mai mult cu cit plecase si ridicatoarea Dana Dochia. Abia pe ultima suta de metri s-a reusit legitimarea jucatoarelor Postelnicu si Patru, de la proaspat desfiintata Universitatea Craiova, dar Penicilina avea nevoie de mai mult pentru a putea spera sa se bata la un loc pe podium.
La fel de adevarat este ca in unele meciuri voleibalistele iesence si-au facut singure viata grea, gafind nepermis de mult si pierzind foarte multe meciuri cu fatidicul scor de 3-2. Mai ales in jocurile de acasa cu Rapid, Stiinta Bacau, Unic Piatra Neamt si CSU Metal Galati evolutia Penicilinei a fost atit de stearsa incit nici unul din factorii enuntati mai inainte nu erau in masura a o explica.
In ceea ce priveste viitorul echipei iesene, e greu de dat pronosticuri, inainte de a se sti cu cine se va porni la urmatoarele batalii. Cu siguranta ca Androhovici va fi recuperata total pina la startul noului campionat, dar nu se stie daca in teren, alaturi de ea, se va mai afla si buna sa prietena, Laura Dulcianu. Acesteia ii expira in aceasta vara contractul cu Penicilina si nu este exclus sa dea curs onei oferte mai generoase de a juca la o echipa din alt oras. Ramine de vazut, de asemenea, daca conducatorii clubului ieseni vor avea posibilitatea sa transfere in pauza competitionala una-doua jucatoare de valoare, asa cum ar fi normal. Deocamdata, dupa cum se vede, multe incertitudini. Un singur lucru ramine batut in cuie: modestul loc 8 din clasamentul final al Diviziei A. (Ion TEODOR)

Comentarii