Ar fi fost prea frumos

luni, 12 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Ar fi fost prea frumos

Daca Andrei Pavel ar fi cistigat si meciul de ieri, cu Tomy Haas, Romania ar fi obtinut victoria in fata Germaniei, in meciul contind pentru primul tur al Cupei Davis. Andrei a inceput bine meciul, obtinind un break in chiar primul game al meciului. Din pacate, el a ratat apoi de putin sansa de a se desprinde la 3-0, Haas a revenit si a facut la rindul sau un break. Putin dezorientat, Pavel si-a mai pierdut odata serviciul, iar germanul a cistigat primul set cu 6-3. Haas a cistigat si cel de-al doilea set, cu 6-4, profitind de servicile sale extrem de puternice si bine plasate, precum si de neasteptat de numeroasele greseli nefortate ale romanului. Tommy a pornit furtunos setul al treilea, ajungind sa conduca cu 4-0, dar Andrei a revenit spectaculos, a egalat la 5-5 si a impins setul in tie-break. A avut 6-2 in tie-break, dar nu a valorificat nici una dintre cele patru mingi de meci (!) si Haas a cistigat in final cu 6-3, 6-4, 7-6 (8-6). In ultimul meci de simplu, antrenorii nostri l-au aruncat in lupta pe Gabriel Trifu, dar acest nu i-a facut fata lui Nicolas Kiefer, care s-a impus cu 6-3, 6-1, 6-4, aducind victoria finala a Germaniei cu 3-2.
Asa dupa cum se stie, in primul meci al intilnirii, Tommy Haas a trecut fara probleme de Ionut Moldovan, cu 6-2, 6-0, 6-2. Apoi a venit rindul lui Andrei Pavel sa iasa la rampa si sa-i readuca pe nemti cu picioarele pe pamint, invingindu-l pe Nicolas Kiefer cu 7-6, 6-3, 5-7, 6-3 si facind din revenirea acestuia in echipa de Cupa Davis a Germaniei un esec. Kiefer a condus cu 5-4 in primul set, a avut patru mingi de set, insa, in ciuda incurajarilor venite de la cei 6000 de spectatori germani foarte curajosi, el nu a reusit sa-si materializeze avantajul si a cedat in fata unui Pavel mai motivat si mai tehnic. Desi a ptrut a ceda ritmul in setul al treilea, Andrei a revenit in cel de-al patrulea si s-a impus la a doua minge de meci pe care a avut-o, punind capat partidei in trei ore si 13 minute. "Mi-am asumat destul de multe riscuri, in special in primul set. Sintem amindoi jucatoriu cu stiluri asemanatoare si s-a intimplat ca astazi eu sa fiu mai in forma decit Nicolas", a spus Pavel, cu modestie, dupa meci.
Suprizele oferite de romani la Braunschweig au continuat simbata, cind au cistigat partida de dublu, desi gazdele erau foarte sigure de cistigarea acestui punct. Andrei Pavel a jucat din nou senzational, iar Gabriel Trifu l-a secondat magistral, invingid cu un simetric 6-4, 6-4, 6-4 cuplul Marc Goellner – David Prinosil, care joaca de citiva ani buni in aceeasi formula in Cupa Davis. Romanii au avut nevoie de cite un singur break in fiecare set pentru a-si asigura o victorie simpla la prima vedere, dar extrem de muncita si meritata. In primul set, Goellner, cel mai nervos jucator de pe teren, a fost cel care si-a pierdut serviciul, in game-ul al zecelea. Apoi, Pavel si Trifu au jucat din ce in ce mai bine, constienti ca sint mai buni decit oponentii lor si s-au impus in mod meritat, spre stupefactia spectatorilor germani. "Pur si simplu azi nu a fost ziua noastra. Marc si David nu au gasit nici un moment drumul spre punctele cistigatoare", spunea antrenorul german Carl-Uwe Steeb. La rindul sau, Pavel, care traieste de zece ani in Germania, a recunoscut: "Nu ma asteptam sa cistigam atit de usor la dublu, pentru ca Prinosil a jucat stralucitor anul acesta, iar cuplul german este unul dintre cele mai puternice din lume". (Ion TEODOR)

Comentarii