Bronz din piscina

duminică, 17 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Bronz din piscina

Prima medalie delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice de la Sydney a fost cucerita simbata de catre inotatoarea braileanca Beatrice Caslaru, care a obtinut bronzul in finala probei de 400 m mixt. Acest loc trei obtinut de Beatrice este de doua ori valoros, pentru ca el echivaleaza cu prima medalie olimpica la natatie cistigata de Romania in ultimii 12 ani (dupa ce a lui Noemi Lung de la Seul) sii. acelasi timp deschide drumul inotatorilor nostri spre performante de exceptie la Sydney. Caslaru a cistigat seria sa cu timpul de 4 minute, 41 de secunde si 4 sutimi, intrind in finala cu a patra performanta a zilei. In ultimul act al cursei ea a plecat mai prost, dar pe ultimele patru lungimi de bazin a inotat exceptional si a recuperat, ajungind la un moment dat a doua. Pe ultimii metri a fost intrecuta, insa, de japoneza Yasuko Tajima, asa incit a trebuit sa se multumeasca doar cu broznul si cu speranta unei reusite mai bune la 200 m mixt. Titlul olimpic a revenit ucrainencei Jana Klocikova (4:33.59), mai buna cu trei secunde si 19 sutimi decit reprezentanta noastra.
O mare surpriza putea produce tinarul Dragos Coman la 400 m liber. El s-a clasat al doilea in seria sa, intrind in finala cu al saptelea timp (3:48.77) si fiind nevoit sa inoate pe unul cin culoarele laterale, mai dezavantajoase. Cu toate acestea, Dragos a facut o cursa de senzatie, nefiind cu nimi complexat de faima adversarilor sai si s-a aflat mult timp pe pozitia a treia, echivalenta cu medalia de bronz. Ultima parte a cursei a fost, insa, extenunata, romanul a cedat ritmul si a terminat cursa al cincilea. Oricum, timpul sau (3:47.38) reprezinta un nou record national, iar pozitia a cincea ocupata este cea mai buna din palmaresul vreunui inotator roman prezent la Jocurile Olimpice! A invins australianul Ian Thorpe, urmat de italianul Massimiliano Rosolino si sud-africanul Ryk Neethling.
In stafeta de 4×100 m liber feminin s-au impus americancele, urmate de suedeze si canadience, iar in proba similara masculina cistig de cauza au avut australienii, in fata americanilor si brazilienilor. Stafeta feminina a Romaniei la 4×100 m liber, formata din Lorena Diaconescu, Florina Herea, Diana Mocanu si Camelia Potec, nu a trecut de serii, intr-o proba in care oricum nu ne puneam mari sperante.
In reuniunea de ieri am avut parte de citeva bucurii si de o deceptie. Aceasta din urma a venit din partea Cameliei Potec, care a ratat calificarea in finala probei de 400 m liber, obtinind doar al patrulea timp al seriei sale si al 11-lea pe total. Se pare ca Potec acuza unele dificultati de adaptare la noul fus orar, la fel ca si Simona Paduraru, detinatoarea celui de-al 16-lea timp al seriilor. In schimb, eroina zilei a fost tinara de 16 ani Diana Mocanu, care a participat in finala la 100 m fluture si s-a clasat a opta, cu un timp excelent, 58,43 secunde. Diana a reusit, insa, sa se califice si in finala la 100 m spate, care se va disputa astazi, cu cel mai bun timp dintre toate competitoarele! Dupa ce a venit a doua in seria sa, in 1:01.18, in semifinale Mocanu a fost cea mai rapida, ajungind la finis intr-un minut si 70 de sutimi, un timp cu doar doua sutimi de secunda mai slab decit recordul olimpic. In finala de astazi, in care se va bate pentru medalii, una dintre adversarele sale va fi inotatoarea franceza de origine romana Roxana Maracineanu, fosta campioana mondiala.
La masculin, Cezar Badita a facut o figura foarte frumoasa, atingind obiectivul stabilit inainte de Olimpiada, calificarea in finala probei de 400 m mixt. El s-a clasat al treilea in serie, in 4:17.11 (nou record national), iar finala a terminat-o pe locul al saptelea, vizibil obosit dupa efortul depus dimineata. Dragos Coman a reusit al saselea timp in seria sa la 200 m liber, iar
Razvan Florea doar al 21-lea timp la 100 m spate. (Ion TEODOR)

Comentarii