Calculele lui Titi

miercuri, 31 martie 1999, 23:00
2 MIN
 Calculele lui Titi

Demisia lui Dumitru Dumitriu de la Rapid are darul sa mire numai in cazul in care o rupem de contextul actual in care se afla acest club. Dumitriu nu i-a trintit usa in nas lui Copos fara a-si face unele calcule. El simtea ca, mai devreme sau mai tirziu, Lucescu, odata despartit de Inter, va fi adus in curtea Giulestiului, pentru ca stia increderea oarba, veneratia am putea spune pe care o are George Copos pentru "Il Luce". Lucru confirmat, de altfel, de Dumitriu intr-o emisiune televizata ulterioara anuntarii demisiei sale, in care a fost intrebat de ce a recurs la acest gest si el a raspuns: "Reintoarcerea lui Lucescu la Rapid a fost anuntata de Copos fara ca mie sa mi se comunice ceva. Si atunci am inteles ca noi doi nu vom putea face treaba buna impreuna, asa ca las echipa pe mina lui Lucescu, cu care are cele mai mari sanse de a lua campionatul".
Dincolo de gentiletea acestor vorbe se simte orgoliul ranit al lui Dumitriu, care s-a simtit lucrat pe la spate si care stia ca nu va putea colabora cu Lucescu la cirma Rapidului (varianta vehiculata si ea), pentru ca doua sabii ascutite nu incap in aceeasi teaca si la un moment dat unul dintre ei ar fi dorit sa-si asume atributiile mai importante. Pe de alta parte, insa, poate ca Titi a auzit mocnind in spatele sau murmure de nemultumire dupa primele prestatii din acest retur, cind a pierdut doua puncte mari la Constanta si s-a chinuit sa bata Onestiul si Resita. A simtit ca "lupii batrini" ai Rapidului, Lupu, Rednic, Sabau, il asteapta pe Lucescu ca pe Mesia si a ales calea cea mai onorabila de a parasi scena. Probabil ca si-a calculat foarte bine acest pas, chiar inaintea meciului cu Steaua, meci al carui rezultat e greu de anticipat, chiar si in ciuda diferentei de 11 puncte existente intre cele doua echipe. O infringere in Ghencea l-ar fi facut pe Titi direct raspunzator pentru ratarea campionatului si ar fi fost – daca nu o pata – un punct negru pe blazonul sau. Asa, a lasat echipa exact cum o preluase, adica pe primul loc al clasamentului, si nimeni nu are ce sa-i reproseze. Un punct in plus la imaginea sa publica.
Iar daca mergem un pic mai incolo cu speculatiile, putem considera ca Titi si-a calculat si din alt punct de vedere momentul plecarii de la Rapid. E momentul in care alta echipa bucuresteana foarte puternica financiar, FC National, a ramas fara antrenor si se afla in cautarea unui "nume" pentru banca sa tehnica. Echipa din Cotroceni are bani, are un lot valoros, dar nu are rezultatele pe care si le doreste, deci ii trebuie si un tehnician de marca. De ce n-ar fi Dumitriu acela? (Ion TEODOR)

Comentarii