Cazul Melinte provoaca dihonie

miercuri, 17 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Cazul Melinte provoaca dihonie

Cazul Mihaela Melinte a intrat intr-o noua faza, una mult mai acuta, menita nu doar sa duca la cote paroxistice situatia dramatica a aruncatoarei de ciocan, suspendata din atletism si din viata olimpica, desi dosarul instrumentat contine multe lacune, ci si sa-i invrajbeasca pe cei care conduc destinele sportului romanesc. Dupa cum se stie, Mihaela Melinte nu a putut concura la Olimpiada de la Sydney, deoarece IAAF a considerat-o dopata datorita testului iesit pozitiv la un concurs din 7 iunie. Insa, chiar daca s-a fi demonstrat ca dosarul intocmit are multe date neconforme cu realitatea, Melinte a fost suspendata pe plan intrenational timp de doi ani. Mai mult, Comitetul Olimpic Roman a decis, conform rezolutiei intrate in vigoare la 1 ianuarie 1999, ca Melinte sa fie exclusa din viata olimpica, deoarece a fost dopata.
A fost suficient pentru ca marti clubul la care este legitimata sportiva, SC Bacau, si primaria sa anunte ca se vor adresa Parlamentului, Guvernului si Presedintiei deoarece hotarirea COR este "abuziva, antinationala si in neconcordanta cu legile CIO si IAAF". Presedintele onorific al clubului bacauan si primarul orasului de pe Bistrita, Dumitru Sechelariu, i-a acuzat pe membrii Biroului Executiv al COR ca in luarea hotaririi de a o suspenda pe Melinte au primat interesele personale.
Fata de cele exprimate de oficialii bacauani, secretarul general al COR, Dan Popper, a precizat ca printre factorii de decizie care acum contesta suspendarea pe viata a Mihaelei Melinte se afla persoane care au votat in Comitetul Executiv pentru excluderea pe viata . "Doctorul Dragan si Iolanda Balas spun acum ca sint de partea sportivei, dar au votat pentru suspendarea ei". In replica la cele afirmate de Popper, vicepresedintele COR, Iolanda Balas a declarat: "E o minciuna gogonata ceea ce spune Popper. Pot dovedi cu pasaportul ca atunci cind s-a votat aceasta decizie eu eram in drum spre Edmonton. Cind a fost propusa aceasta lege, l-am sunat pe Tiriac si i-am spus ca nu sint de acord. Nu am semnat niciodata asa ceva. Daca e sa vorbim de acuzatii, pot sa va spun si eu ca domnul Popper a aflat de la Titi Mihail, inainte ca Melinte sa intre in concurs, ca este suspendata de IAAF. I-a cerut lui Titi Mihail sa nu faca mare tam-tam pentru a nu afecta atmosfera din lotul olimpic. Iar la intoarcerea in tara a avut tupeul de a nega totul", a afirmat presedintele FR de Atletism. Iolanda Balas s-a aratat scirbita de toata aceasta situatie, incit se gindeste chiar sa nu mai candideze la presedintia COR. Presedintele Federatia de Atletism a adaugat ca va trimite un memoriu la IAAF, prin care va cere recalcularea perioadei de suspendare a Mihaelei Melinte: "Corect ar fi ca suspendarea sa inceapa cu ziua in care a fost depistata pozitiv, 7 iunie, nu cu 18 septembrie, cind am fost anuntati. Nu au decit sa-i anuleze concursurile la care a participat in acest interval" . (C.D.)

Comentarii