Constantin Campeanu, membru in Biroul director al Ligii Profesioniste de Box

vineri, 13 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Constantin Campeanu, membru in Biroul director al Ligii Profesioniste de Box

Simbata, la Bucuresti, la Casa oamenilor de stiinta, Adunarea generala a Ligii Profesioniste de Box din Romania a decis scoaterea din toate functiile detinute in cadrul Ligii a secretarului general Dumitru Ciubotaru. Principala acuza adusa acestuia se refera la tratativele pe care le-a purtat in particular cu membri ai Federatiei Romane de Box, privind includerea Ligii Profesioniste in cadrul organismului ce tuteleaza sportul amator. Tot in cadrul Adunarii generale s-a hotarit includerea in Biroului Director, ca membru cu puteri depline, a arbitrului international iesean Constantin Campeanu. Pentru cititorii "Monitorului", amanunte de culise despre furtunoasa sedinta din Capitala am aflat chiar de la arbitrul iesean C. Campeanu.
– Care a fost ordinea de zi?
– La inceput s-a prezentat activitatea Ligii in 1997, apoi problemele financiare, dupa care s-a luat pozitie fata de declaratiile Federatiei Romane de Box in mass-media, referitoare la o posibila afiliere si subordonare a Ligii in cadrul FRB.
– Care este punctul de vedere al Ligii?
– Membrii Biroului director si presedintele Ligii Profesioniste de Box, Spiru Mazare, au dezavuat in corpore demersurile FRB privitor la tentativa de afiliere a Ligii. Departe de a se constitui intr-un act ostil la adresa FRB, membrii Biroului director au fost de acord cu stabilirea unor relatii de colaborare cu diriguitorii boxului amator. S-a respins insa orice intentie menita sa subordoneze Liga, nefiind posibila includerea unei organizatii de drept privat intr-o institutie bugetara, lucru care ar duce la indepartarea sponsorilor, si implicit la disparitia boxului profesionist in Romania.
– In ce consta colaborarea dintre FRB si Liga?
– La galele de box profesionist sint invitati si pugilisti amatori. De exemplu, in toamna anului trecut, cu prilejul galei organizate la Iasi – cind Mihai Iftode a cucerit centura la box profesionist – in deschidere au urcat in ring si pugilisti amatori, medaliati la nationalele de juniori, de la Constanta. De fapt, boxul amator este o pepiniera pentru profesionism. Astfel, pugilistii, dupa o cariera cu satisfactii mai ales morale la amatori, reusesc sa se realizeze si din punct de vedere financiar cind decid sa treaca la profesionism. Un exemplu elocvent este traseul urmat de Mihai Leu, fost campion national la amatori, acum campion mondial la profesionism, versiunea WBO. De asemenea, Leonard Doroftei, campion mondial la amatori, a trecut, recent la profesionism, pregatindu-se in Canada, la un club din Montreal.
– De ce a fost scos din functie Dumitru Ciubotaru din functia de vicepresedinte al Ligii?
– Dupa ce presedintele Ligii, Spiru Mazare, a prezentat pozitia lui Ciubotaru vizavi de afilierea la FRB, membrii Biroului director au decis, cu 11 voturi la 9, scoaterea din toate functiile detinute de vicepresedinte. In aceasta functie, in locul lui Dumitru Ciubotaru, a fost ales Paul Dobrescu.
– Cine mai face parte din Biroul director?
– Alaturi de presedinte si vice, secretar general a fost numit Janel Vancea, iar ca membri am mai fost ales eu si Vasile Maghiar.
– Functia pe care o detineti va modifica felul cum este perceput boxul profesionist din Iasi la nivelul conducerii Ligii?
– Fara falsa modestie, consider ca este un cistig numirea mea in Biroul director. Iasul a dat citiva campioni nationali de box profesionism, cum sint Vasile Catea, Giani Gogol, si acum, Mihai Iftode. De la Bucuresti pot pleda mult mai convingator cauza boxul iesean si ma pot implica direct in organizarea unor gale profesioniste internationale la Iasi.
– In calitate de arbitru international AIBA, care este urmatoarea gala la care participati?
– In calitate oficiala, impreuna cu Alexandru Hirlesteanu – membru in Biroul director si manager al clubului "Alexcom" – la sfirsitul lunii februarie voi oficia in ring intr-o gala profesionista organizata la Paris. (S.M.)

Comentarii