D’Artagnan din Carpati

joi, 21 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 D’Artagnan din Carpati

Mihai Covaliu a adus ieri Romaniei primul titlu olimpic la sabie
Dupa medalia de aur cistigata de Diana Mocanu la 100 m spate, una dintre cele mai mari si mai frumoase surprize ale delegatiei romanesti la aceasta editie a Jocurilor Olimpice a fost produsa de Mihai Covaliu, care a cistigat ieri medalia de aur in proba individuala de sabie, invingindu-l in finala cu 15-12, pe francezul Mathieu Gourdain. Covaliu a reusit astfel performanta senzationala de a cuceri prima medalie olimpica pentru Romania in proba de sabie.
Cea mai buna performanta a lui Mihai Covaliu, in virsta de 23 de ani, era un loc cinci ocupat cu echipa Romaniei de sabie la Campionatele Mondiale de la Seul, din 1999. Noul campion olimpic mai avea in palmares un loc sapte la Campionatele Europene de la Madeira, din 2000.
Asa se explica de ce sabrerului brasovean nu i se acordau prea multe sanse la medalii inaintea acestui turneu. El a avut, insa, un parcurs remarcabil ieri dimineata. Dupa ce a trecut in primele doua tururi de polonezul Norbert Jaskot cu 15-12 si de bielorusul Dmitry Lapkes, cu 15-11, Covaliu a produs marea surpriza de a-l invinge cu 15-14 pe campionul mondial al probei, Damien Touya! A urmat un asalt la fel de dramatic in semifinale, impotriva germanului Wiradech Kothny, cistigat de sabrerul nostru cu 15-12. Finala a avut o evolutie a scorului pasionanta: Gourdain, sustinut de o galerie foarte puternica, a inceput mai bine si a condus cu 3-0 si 4-2. Covaliu a revenit cu calm, a egalat la 4 si apoi a reusit citeva tuse extraordinare, care i-au permis sa se distanteze la 7-4. Nimic nu era, insa, decis. Dupa 8-5 si 10-6 s-a ajuns la 12-8, moment in care devenise clar ca numai un imens ghinion l-ar mai putea opri pe Mihai din drumul spre aur. Am avut citeva emotii cind Gourdain s-a apropiat la 12-10, dar aproape instantaneu s-a facut 14-10, dupa doua atacuri "de manual" ale romanului. In ciuda ultimei zvicniri de orgoliu a adversarului, care s-a apropiat din nou la doua tuse, Covaliu a punctat decisiv si a cistigat finala cu 15-12!
Ceilalti sportivi romani prezenti la startul probei individuale de sabie s-au comportat onorabil, dindu-ne sperante pentru finala pe echipe. Dupa ce l-a invins pe cubanezul Alberto Maya cu 15-10, Alin Lupeica a cedat in saisprezecimi cu 15-14 in fata ungurului Csaba Koves. La rindul sau, Dan Gaureanu i-a eliminat cu acelasi scor, 15-10, pe Luigi Tarantino (fost campion mondial) si pe francezul Julien Pillet, fiind invins in sferturile de finala de Gourdain, viitorul medaliat cu argint, cu 15-14.
Din pacate, Laura Badea nu a reusit sa-si apere titlul olimpic la floreta. Dupa ce le-a depasit pe rind pe cubaneza Migsey Dussu (15-6), chinezoaica Meng Jie (15-7) si pe italianca Diana Bianchedi (15-4), Laura a trebuit sa se incline in finala in fata campioanei mondiale, italianca Valentina Vezzali,cu 15-8. In finala pentru medalia de bronz, Badea a fost depasita de o alta italianca, Giovanna Trillini, cu 15-9. In finala mare, Valentina Vezzali a dispus cu 15-5 de sportiva germana de origine romana Rita Koenig, originara din Satu Mare. Cealalta romanca care a concurat la floreta, Reka Szabo, a fost eliminata in sferturi de aceeasi Vezzali, desi sportiva noastra a condus pina in ultimele secunde ale timpului regulamentar cu 8-7! (Ion TEODOR)

Comentarii