E groasa, Hagi!

luni, 12 noiembrie 2001, 00:00
7 MIN
 E groasa, Hagi!

Slovenia: Simeunovic – Milinovic, Galic, Vugdalic, Karic (’40 – N. Ceh) – Novak, A. Ceh, Pavlin, Acimovic (’66 – Pavlovic) – Osterc, Rudonja. Antrenor: Srecko Katanec.
Romania: Stelea – Iencsi, Gh. Popescu, Miu (’90 – Pancu), Chivu – Contra, Sabau (’82 – Ghioane), Mutu, D. Munteanu – Ilie (’82 – Rosu), Niculae. Antrenor: Gheorghe Hagi.
Cartonase galbene : Ad. Ilie, Mutu, Osterc
A condus la centru Kim Milton Nielsen (Danemarca).
0-1, min. 26 : Niculae, deschis de Contra, trimite un sut-centrare, devierea fundasului Vugdalic aruncind balonul in plasa, peste portarul sloven.
1-1, min. 42: Acimovic, complet liber in careu, cu capul, la coltul scurt, peste un Stelea fara replica, la o centrare de pe stinga a lui Nastija Ceh.
2-1, min. 70: Osterc, cursa pe stinga, urmata de un sut cu efect la vinclul lung, spre surprinderea lui Stelea, iesit la centrare.
Noi am jucat, ei au marcat
Ca de obicei, inaintea unui meci important, selectionerul Gica Hagi n-a dat publicitatii nici o formatie probabila, dar a lasat sa se inteleaga o formula posibila, urmind a introduce citeva elemente surpriza, nu atit pentru gazetari, cit pentru tabara adversa. In acest meci, Hagi s-a gindit sa surprinda prin introducerea lui Stelea in poarta si prin improvizatia cu Iencsi fundas lateral dreapta. Selectionerul s-a gindit ca gabaritul lui Stelica ar fi util la "avioanele" pe care, obisnuit, slovenii le inalta in careu, iar, in ceea ce priveste cea de-a doua surpriza, Hagi a vrut sa-i dea mai multa libertate ofensiva lui Contra, suficient de puternic pentru a acoperi, la nevoie, si portiunea defensiva a flancului drept. Daca prima nu i-a prea reusit (Stelea fiind invins de doua ori, tocmai la "altitudine"), a doua a fost un succes, numai ca golurile au venit de pe partea cealalta, la primul vinovata fiind tocmai deruta apararii noastre, in urma mutarii in plic data de Katanec. Schimbarea lui Karic cu Nastija Ceh a fost cu atit mai surprinzatoare, cu cit a avut efect imediat pe tabela de marcaj, aparatorii nostri neputind, intr-un timp atit de scurt, sa intuiasca miscarile induse in distributia slovena de ideea lui Srecko.
Pina atunci, romanii au manifestat o superioritate atit de evidenta, incit e explicabila ambitia lui Hagi de a transa calificarea inca de la Ljubljana. Ratarile lui Adrian Ilie (min. 5 si19), sutul lui Dorinel Munteanu de la 17 m (min. 6) din lovitura libera, respins anevoios de portar in corner, ca si golul inscris cu o doza de sansa de Marius Niculae, au creat impresia unei victorii facile romanesti, mai ales ca gazdele nu s-au napustit in atac nici macar la 0-1, daramite mai tirziu, ci au asteptat, calme, greselile tricolorilor. Cu doua minute inainte de pauza, centrarea neobositului Contra in careu, il gaseste din nou pe Adrian Ilie in careu, dar fundasii sloveni il blocheaza la timp.
Nielsen ne-a refuzat un penalty
Dupa pauza, romanii continua sa faca jocul, iar in minutul 58, Mutu este faultat in careu evident de catre Galic, dar danezul Nielsen, desi aproape de faza, se face ca nu vede. Trei minute mai tirziu, Dorinel Munteanu suteaza de la 22 m, din centrarea lui Contra, spre vinclu, dar mingea trece milimetric pe linga poarta. Poate, insa, mai mult decit penaltiul clar ca lumina zilei la Mutu, momentul cheie al meciului a fost min. 68, cind Contra a patruns frontal, liberoul Galic a ratat interventia si "Gurita" s-a trezit fata in fata cu Simeunovic. Numai ca, uluit, a tras slab si portarul sloven a agatat balonul. Si, dupa atitea ghinioane, vine si executia exceptionala, dar si norocoasa a lui Osterc, care il lasa "lampa" pe Stelea. La 2-1 pentru sloveni, tricolorii au continuat sa asalteze poarta slovena, dar cu mai putina claritate, "capul" lui Gica Popescu din min. 77, dintr-o lovitura libera trimisa din lateral de Ilie, nimerind pe linga poarta. Schimbarile dictate de Hagi de pe banca tehnica au venit prea tirziu pentru a fi viabile, astfel incit nationala Romaniei se trezeste invinsa intr-un meci pe care l-a dominat "da capo al fine". Si cu perspectiva de a asalta, miercuri, o reduta slovena, care se va agata cu ghearele si cu dintii de o remiza alba. Daca nu cumva, "norocosul" Srecko Katanec ii va pregati o noua cutiuta cu surprize lui Hagi al nostru… (Nic. G)
Cu lupa pe tricolori
Stelea (5) – desi nu a gafat monumental, putea interveni la ambele goluri incasate, daca avea fie un reflex "marca Lobont" (la primul gol, primit pe coltul scurt) fie un plasament cu un metru mai in spate, la al doilea; a mai gresit o degajare simpla, amplificind senzatia de nesiguranta.
Iencsi (5,5) – l-a scapat prea usor pe Osterc in minutul 70, rapidistul mai avind si alte momente in care a facut marcajul prea larg; a fost deranjat de faptul ca a jucat intr-un rol nou, fiind dispus foarte lateral, in dreapta.
Popescu (6) – nu a gafat dar nici nu a iesit in evidenta, plusul sau de maturitate nesimtindu-se in defensiva.
Miu (6,5) – ar fi putut bloca centrarea lui N. Ceh premergatoare primului gol al slovenilor. In rest, o surpriza placuta.
Chivu (5,5) – Acimovic a inscris de linga el; a confirmat usorul regres de dupa plecarea lui Bölöni, care-l facuse capitan de echipa.
Contra (7) – a profitat din plin de rolul ofensiv in care a fost distribuit, "zburdind" nu numai pe flancul sau preferat, drept; a alergat mult, a pasat exact, a centrat decisiv la gol si excelent pentru Adi Ilie, la marea ocazie a acestuia. Daca mai si inscria in minutul 69 cind a speculat autul batut aiurea de Rudonja devenea eroul meciului. Prea nervos, putea fi eliminat.
Sabau (6) – plasat in fata apararii, a inceput mai timid, si-a revenit la nivelul sau insa a terminat "bateriile" mai devreme decit era de asteptat.
D. Munteanu (6,5) – a fost pe linia evolutiilor sale constante la nationala, fiind cheia liniei mediane.
Mutu (6) – a excelat la capitolul daruire, lucru de neimaginat pina acum la el, eforturile facute diminuindu-i insa scinteia de care are nevoie pentru a arata de ce in Italia (unde joaca altceva decit la nationala) este al treilea stranier din campionat; a obtinut singur un penalty vazut de toata lumea, numai de arbitru nu.
M. Niculae (7) – s-a luptat la singe cu puternicii fundasi adversi; si-a facut "datoria" de virf, chiar daca a avut nevoie de noroc pentru a trimite in plasa o minge simpla.
A. Ilie (5,5) – cu veninul diluat, "Cobra" a irosit doua ocazii mari, una imensa in minutul 20; obisnuind lumea cu evolutii bune, s-a autoobligat sa arate mult mai mult.
Tricolorul-sef
A surprins prin postarea jucatorilor in teren, prima senzatie, la citirea echipei, fiind ca va juca 5-3-2 in locul preferatului sau 4-4-2, mentinut pina la urma. A preferat plusul de maturitate in centrul liniei mediane in locul elanului lui Ghioane si a speculat foamea ofensiva a lui Contra. Si-a pus jucatorii sa atace din primul minut, surprinzindu-le pe gazde care s-au trezit abia la 0-1, pe finalul primei reprize. A si gresit insa mult, in primul rind datorita lipsei de experienta ca antrenor. L-a introdus pe Stelea in poarta desi avantajul stilului lui "Arnold" fata de Lobont, aflat intr-o forma de exceptie, era anulat din start de nervozitatea etalata de goal-keeperul ales ca titular in cantonament, stiut fiind faptul ca problemele personale ale acestuia (acum este in divort) ii influenteaza mereu prestatia. Nu a replicat imediat la prima schimbare a lui Katanec care a adus importante schimbari pe flancul sting al slovenilor: N. Ceh, intrat in locul fundasului Karic, a jucat foarte avansat, iar Rudonja a fost retras, primul dind centrarea de la golul egalizator, imediat ce a intrat pe teren. A preferat sa joace ofensiv si cind conducea, neplacuta "temporizare", care ne-a adus atitea succese, fiind mult mai recomandata in acele momente. Furat de joc, a facut schimbarile mult prea tirziu, Rosu, Ghioane si Pancu neavind timp pentru nimic. (Ovidiu MINEA)
Presa internationala considera ca am pierdut nemeritat
Marele ziare de sport ale lumii au apreciat evolutia jucatorilor selectionatei Romaniei in partida cu reprezentativa Sloveniei, de simbata. "Slovenia a revenit cu sansa si credinta" este titlul unui articol din cotidianul spaniol "Marca", care mentioneaza ca Romania a fost mult superioara in prima jumatate de ora, cind si-a creat multe ocazii, mai ales prin Adrian Ilie si Mutu. "Elevii lui Hagi au facut un joc rapid si modern si ar fi meritat sa incheie cu un avantaj. In a doua repriza, Romania a avut din nou initiativa, dar a fost prejudiciata de arbitrul Kim Milton Nielsen care nu i-a acordat un penalty clar, dupa un fault in careu asupra lui Mutu. Dupa ce au primit al doilea gol, romanii au marit presiunea, ca si cum calificarea depindea numai de rezultatul de la Ljubljana. Desi presiunea exercitata de romani a fost asfixianta, ei au permis slovenilor sa-si mai creeze ocazii de gol lasind spatii libere" , scrie "Marca".
"Niculae a marcat, dar nu a putut evita infringerea Romaniei" este titlul unui articol publicat de cotidianul portughez "A Bola". " Golul lui Niculae a pus Romania in situatia de a rezolva barajul in favoarea sa inca din meciul tur, dar Slovenia a stiut sa-si asigure un avantaj minim. Dupa un inceput de meci prudent din partea ambelor echipe, romanii au luat initiativa, iar jucatorul de la Sporting Lisabona, Marius Niculae, a gasit solutia la o pasa a lui Contra si mingea a intrat in poarta cu putin noroc ", scrie publicatia "Record". Cotidianul citat noteaza ca in repriza, secunda, Romania a fost superioara din punct de vedere tactic si ar fi putut inscrie al doilea gol, mai ales cind Contra, scapat singur spre poarta, a sutat in portarul Simeunovic. " In urmatorul moment, a aparut golul victoriei slovenilor, marcat cu noroc, mentioneaza "Record".
Agentia "Onefootball" considera ca echipa Romaniei, desi invinsa, a dominat meciul. "Romania s-a instalat in jumatatea de teren a slovenilor si Niculae a marcat in minutul 26 golul pe care echipa lui Gheorghe Hagi il merita. In ciuda presiunii pe care a exercitat-o, Romania, careia nu i s-au acordat doua lovituri de la 11 metri, nu a mai putut inscrie si trebuie sa remonteze in meciul de la Bucuresti" , noteaza sursa citata.

Comentarii