Halterofilii romani au fost goniti de la Olimpiada

duminică, 17 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Halterofilii romani au fost goniti de la Olimpiada

Conducerea Federatiei Internationale de Haltere a anuntat ieri ca delegatia Romaniei a fost suspendata de la Jocurile Olimpice, fiindu-i interzisa participarea la aceasta competitie din cauza probelmelor de dopaj descoperite in ultimele zile. Regulamentul international in vigoare prevede ca o federatie nationala sa fie suspendata automat din toate competitiile pe durata a 12 luni daca trei dintre sporitvii sai au fost depistati dopati in cursul aceluiasi an. Dupa cum se stie, la controalele antidoping efectuate inaintea inceperii Olimpiadei, halterofilii Traian Ciharean (categoria 56 kg) si Adrian Mateias (+105 kg) au fost depistati pozitiv, ceea ce a determinat excluderea lor automata din lotul olimpic si trimiterea inapoi acasa cu primul avion. Din pacate, cazurile lor s-au alaturat celui al lui Razvan Ilie, descoperit dopat la finalul anului 1999, dupa Campionatele Mondiale. In aceste conditii, conducerea Federatiei Internationale de Haltere a propus suspendarea imediata a tuturor halterofililor nostri, ceea ce inseamna ca Marioara Munteanu (53 kg), Valeriu Calancea (85 kg) si Florin Vlad (105 kg).
nu mai pot concura la Olimpiada, cu toate ca au facut deplasarea la Sydney si s-au pregatit in mod deosebit pentru aceasta competitie.
Ieri, conducerea lotului nostru de haltere, care a primit intre timp vestea mortii secretarului general al federatiei, Lazar Baroga, a anuntat ca este dispusa sa plateasca taxa de 50.000 de dolari care ar permite sportivilor nostri sa continue concursul olimpic. Ungurul Tamas Ajan, conducatorul Federatiei internationale de specialitate, a spus ca regulamentul permite acest lucru, dar o decizie definitiva va fi luata abia in aceasta dimineata. "Ne-am simti, insa, mult mai fericiti daca romanii ar renunta sa mai concureze la Sydney", a mentionat Ajan, cu o crasa lipsa de bun simt.
Trecind peste resentimentele conducatorului federatiei internationale, pe care multi dintre halterofilii nostri il acuza voalat de un complot impotriva delegatiei Romaniei, Aurel Predescu, conducatorul lotului de haltere, a anuntat ca se vor plati cei 50.000 de dolari pentru a li se permite halterofililor nepatati sa concureze la Olimpiada. "Cu toate ca ni s-a sugerat in cele mai diverse moduri sa nu mai facem galagie si sa plecam acasa, vom plati suma de 50.000 de dolari si vom continua Olimpiada, caci regulamentul ne da dreptul", a spus Predescu, amintind ca in acest an au fost depistati pozitiv si trei halterofili taiwanezi, iar federatia asiatica nu a fost suspendata.
In aceeasi situatie cu lotul romanesc de haltere se afla cel de box al Iranului, care a fost exclus de la Jocurile Olimpice dupa ce pugilistul Anoushirvan Nourian a fost descoperit pozitiv la controlul antidoping. (Ion TEODOR)

Comentarii