Intoarcerea uriasului

joi, 30 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Intoarcerea uriasului

Vestea intoarcerii baschetbalistului roman Gheorghe Muresan la echipa l’Elan Béarnais Pau-Orthez a facut rapid inconjurul Frantei, stirnind o mare emotie in rindul iubitorilor baschetului din Franta. Asa dupa cum se stie, pivotul roman, unul din cei mai inalti baschetbalisti din lume (2,31 m), a anuntat luni ca a semnat un contract cu Pau-Orthez pina la sfirsitul seoznului, urmind ca apoi respectivul contract sa poata fi prelungit, daca ambele parti vor cadea de acrod. Muresan, in virsta de 29 de ani, care si0a reziliat cu echipa americana New Jersey Jets, din NBA, din cauza unei acidentari la piciorul drept care a recidivat, va redebuta in prima liga franceza in aceasta seara, cind echipa sa va evolua pe terenul celor de la Evreux.
In urma cu doua saptamini, "Big Ghitza" ceruse permisiunea presedintelui clubului Pau-Orthez, Pierre Seillant, de a se antrena impreuna cu echipa franceza, pentru a-si reveni complet dupa accidentarile din ultima perioada si a reintra in cea mai buna forma sportiva. Desi la inceput precizasera ca "nu se pune problema aducerii lui Ghita in lotul nostru", uimiti de progresele extraordinare facute de Muresan in aceste zile si considerind ca el este deja capabil sa faca fata cerintelor campionatului francez, conducatorii clubului i-au propus sa intre imediat in teren si romanul a acceptat, dupa semnarea contractului necesar si inregustrarea transferului sau la federatia franceza.
Asa dupa cum se stie, Muresan a mai jucat un sezon intreg (1992-1993) pentru Pau-Orthez, in urma cu opt ani, facind senzatie in campionatul francez. Apoi a urmat aventura din NBA, insa Ghita si-a permis sa mai joace opt meciuri pentru Pau in toamna lui 1996, in timpul grevei jucatorilor din campionatul profesionist nord-american.
Acestea sint, in mare, antecedentele care au condus la revenirea jucatorului roman la Pau-Orthez, echipa la care mai evolueaza vedete precum Josh Grant, Fabien Dubos, Vasko Evtimov, Didier Gadou, Dwayne Scholten, Keith Hill si Ronnie Smith. "Clubul nostru a semnat un contract de joc cu baschetbalistul roman pina la finalul acestui sezon. Desi initial dorea sa joace la o echipa din NBA, Muresan a preferat sa revina in Franta si sa-si aduca aportul la o evolutie cit mai buna a echipei noastre in campionat. Ulterior vom stabili de comun acord daca si in ce conditii acest contract va fi prelungit", a declarat directorul sportiv al clubului francez, Gérard Bouscarel, punind capat oricaror speculatii.
Ghita Muresan s-a nascut pe 14 februarie 1971, la Tritenii de Jos. A inceput sa joace baschet la 15 ani, cind masura deja 2.07 metri, la Universitatea Cluj. S-a evidentiat in mod deosebit la Campionatul Mondial de baschet pentru Juniori de la Edmonton (Canada), in 1991, cind a condus echipa Romaniei pe locul 5, devenind cel mai bun recuperator si al doilea marcator al competitiei (cu o medie de 23,4 puncte pe meci). Si-a stabilit recordul personal intr-un meci international Romania – Suedia, in noiembrie 1992, cind a inscris nu mai putin de 42 de puncte! In sezonul 1992-1993 a evoluat la Elan Béarnais Pau-Orthez, echipa pentru care a avut o medie excelenta, de 18,3 puncte si 10,3 recuperari pe meci. Intre 1993 si 1998 a evoluat la Washington Bullets, iar in sezonul 98-99 a evoluat intr-un singur meci pentru New Jersey Nets. In cele 276 de meciuri jucate in NBA a reusit o medie de 10,6 puncte si 6,8 recuperari pe meci. In 1996 a fost declarat jucatorul cu cel mai rapid progres din NBA. Este casatorit cu Liliana, impreuna cu care are doi copii, Gheorghe Junior si Victor. (Ion TEODOR)

Comentarii