Loc liber pentru nevasta

joi, 22 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Loc liber pentru nevasta

Asa dupa cum se stie, dupa Jocurile Olimpice de la Sydney, antrenorul roman Bela Karolyi, descoperitorul si formatorul celebrei Nadia Comaneci, a anuntat ca se retrage de la conducerea echipei feminine de gimnastica a Statelor Unite, considerind ca a facut destule pentru gimnastica americana in ultimele doua decenii. Decizia sa a stirnit decizii controversate, unii fiind multumiti de retragerea lui Bela dupa evolutia nesatisfacatoare de la Sydney, dar mult mai multi au incercat sa-l convinga sa-si pastreze functia. Asta pentru ca nimeni nu poate contesta contributia extrem de consistenta adusa de antrenorul roman la progresul gimnasticii americane dupa sosirea sa in State.
Surprinzator sau nu, in aceasta saptamina, conducerea federatiei americane de gimnastica a decis ca cea care ii va lui lucol lui Bela Karolyi la conducerea lotului national feminin sa fie… sotia sa, Martha. Conform contractului semnat de aceasta cu federatia, ea va ramine in functie pina la Jocurile Olimpice din 2004, principalul obiectiv fiind formarea unei echipe puternice pentru intrecerile olimpice de la Atena, chiar daca asta ar implica o oarecare neglijare a Campionatelor Mondiale din urmatorii doi ani.
"Martha are cunostintele tehnice si pedagogice necesare pentru a conduce echipa feminina si a-i asigura cel mai bun drum spre revenirea in elita gimnasticii, deci a cistigarii unor noi medalii, pe care toti le dorim", a declarat Bob Colarossi, presedintele federatiei americane de gimnastica, motivind astfel alegerea facuta.
Bela Karolyi dorise sa se retraga de la conducerea lotului de gimnastica al SUA inca din noiembrie 1999, nemultumit de criticile care i se adusesera dupa ce echipa feminina, campioana olimpica in 1996 la Atlanta, ajunsese sa se claseze pe locul 6 la Campionatul Mondial din 1999. El a acceptat apoi un mandat provizoriu ca director tehnic al loturilor nationale, responsabil cu selectia pentru Olimpiada de la Sydney. Acolo americancele s-au clasat pe pozitia a patra, dupa romance, rusoiace si chinezoiace, cu doua mai sus decit la Mondiale, dar rezultatul a fost considerat un esec, pentru ca, intiia oara din 1976, ele au ratat cistigarea unei medalii in concursul individual si pe aparate. Tensiunea creata in cadrul lotului si inentelegerile cu ceilalti antrenori subordonati l-au facut pe Bela Karolyi sa-si dea demisia.
Dar cum sotia sa, Martha, i-a fost permanent alaturi, atit in viata, cit si in cariera de antrenor, fiind considerata ea insasi un tehnician excelent, alegerea ei pentru a-l inlocui pe Bela a fost considerata cit se poate de normala. Pina acum Martha s-a aflat mereu in umbra sotului ei. Chiar si la Jocurile Olimpice de la Atlanta, cind americancele au cistigat medalia de aur pe echipe, desi doamna Karolyi fusese cea care condusese echipa spre succes, ea a impins-o in fata, pentru interviuri si flash-urile aparatelor de fotografiat pe antrenoarea secunda, Mary Lee Tracy. (Ion TEODOR)

Comentarii