Politehnica Moldrom are sansa medaliei de bronz

luni, 27 aprilie 1998, 23:00
2 MIN
 Politehnica Moldrom are sansa medaliei de bronz

Campionatul primei divizii masculine de baschet se afla pe ultima suta de metri. Simbata s-a incheiat sezonul regulat, Politehnica Moldrom Iasi reusind sa termine pe un onorant loc III in prima grupa valorica. Daca in prima parte a campionatului iesenii s-au miscat mai greu, abia formindu-se ca echipa si obtinind o calificare in grupa de elita in ultima instanta, in partea secunda au erupt pur si simplu, reusind o performanta neasteptata. Practic, aceasta clasare, privind realist, este cea mai buna posibila, in conditiile in care studentii au fost devansati de doua echipe care de citiva ani domina autoritar baschetul romanesc.
Elevii antrenorilor Dragan Petricevic si Petre Magurean (secondati de Radu Boisteanu) au pierdut doar patru partide din cele 14 disputate, in deplasari foarte grele. Cu Dinamo s-au pierdut ambele intilniri, dar bucurestenii sint campionii en-titre. Moldovenii au reusit insa sa obtina cite doua victorii la patru dintre adversare (Ploiesti, Erbasu Steaua, Carbochim si SOCED), ceea ce confirma cresterea valorica impresionanta din aceasta primavara.
Ierarhia acestui sezon este insa departe de configuratia finala, pentru ca, in meciurile din play-off, se pot produce rasturnari de situatii neprevazute. Practic, asa cum au tinut sa precizeze majoritatea celor implicati, campionatul propriu-zis incepe pe 2 mai 1998. Forma de moment, un dram de noroc si alti factori specifici pot rasturna niste calcule care, in prima instanta, par sigure.
Pentru prima faza a play-off-ului, se poate spune ca Politehnica Moldrom a avut noroc prin stabilirea echipei SOCED Bucuresti ca adversar, asta daca vrem sa o comparam cu Erbasu Steaua sau Herlitz Mobex Tg. Mures, doua adversare mai mult decit redutabile. De intilnirea cu bucurestenii depinde insa foarte mult clasarea finala, o victorie ducindu-i pe ieseni in lupta pentru locurile I-IV, pe cind o infringere trimitindu-i pe locurile V-VIII. Nu va fi deloc usor, mai ales ca prima partida se joaca in Capitala, si, in varianta in care se pleaca de la 0-1, meciurile urmatoare de la Iasi vor avea o incarcatura psihica imensa.
La bucuresteni va lipsi conducatorul de joc Claudiu Fometescu, ceea ce usureaza sarcina moldovenilor, insa, mai mult ca oricind, nu trebuie privit acest razboi cu superioritate, lucru de care se va feri, cu siguranta, antrenorul Dragan Petricevic. In varianta fericita a victoriei, urmarind schita de program alaturata (precizind faptul ca invingatoarele joaca intre ele, la fel ca si invinsele), iesenii ar urma sa intilneasca pe invingatoarea dintre Forest Sibiu si Erbasu Steaua, tot in sistemul "doua din trei", insa cu doua partide pe terenul adversarei. Varianta "neagra" poate fi deosebit de nefavorabila, nefiind exclusa posibilitatea ca iesenii sa intre in lupta pentru locurile VII-VIII.
Privind lucrurile cu optimism, Politehnica Moldrom nu trebuie sa rateze sansa de a evolua pentru locurile III-IV, cu (probabil) Herlitz Tg. Mures, in sistemul "trei din cinci", cu majoritatea partidelor in polivalenta ieseana. S-a depus o munca enorma, si acest lucru poate fi reflectat fidel in clasamentul final. (Lucian MINUT)

Comentarii