"Le-am stricat somnul conducatorilor de la Politehnica"

duminică, 16 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 "Le-am stricat somnul conducatorilor de la Politehnica"

Ca situatia existenta acum la clubul Politehnica nu are darul sa produca liniste in sufletul amatorilor de sport ieseni nu mai este un secret. "Buba" s-a spart nu cu mult timp in urma, cind un conflict a izbucnit la nivelul echipei de baschet, mai precis unul intre conducatorii clubului si Petre Magurean, antrenorul chemat la echipa chiar de conducatori, dar caruia nu i s-a aprobat cererea de angajare. Desi poate parea un razboi strict personal intre cele doua tabere, situatia este mult mai complexa in conditiile in care echipa de baschet (care a tinut blazonul clubului in ultimii ani) este cea mai amenintata cu desfiintarea, in conditiile in care bugetul aprobat pentru acest an (1,8 miliarde de lei), este doar cu o suta de milioane peste cel alocat anul trecut. Mai mult, peste jumatate de suma acordata de la buget a fost cheltuita deja, astfel ca discutiile care se poarta pe holurile sediului clubului se refera la desfiintari de discipline. Si cum solutiile oferite de conducatori macar in ceea ce priveste echipa de baschet sint minore daca nu inexistente, intervin variantele cu care tehnicienii echipei pot rezolva problema dar sint conditionati. "Aveam posibilitatea ca firma «Connex» sa preia echipa ca sponsor unic, insa cazul a ajuns pina in Consiliul de Administratie al MobiFon, care nu aprobat acest lucru. S-a vorbit de imaginea pe care clubul trebuia s-o faca unui sponsor care a oferit 10.000 de dolari, dar care n-a facut-o. Si nici aici nu s-a inchis drumul pentru noi, in conditiile in care directorul regional de la «Connex», Gabi Toma, foarte atasat de ceea ce facem, a promis ajutorul a 30 de colaboratori cu conditia unei schimbari la nivelul conducerii clubului" , spune Petre Magurean.
Desi presedintele Octavian Neagoe a anuntat ca doreste sa se retraga din functie incepind cu 1 august (dupa care a plecat in concediu), acest lucru nu a avut darul sa linisteasca lucrurile, in conditiile in care se asteapta sedinta Biroului Senat al Universitatii Tehnice, care marti va dezbate situatia de la club. Insa, cum UT nu poate opera eventuale schimbari ci doar sa faca sesizari spre Ministerul Educatiei Nationale, criza s-ar putea prelungi, ceea ce afecteaza in special echipa de baschet. "Sintem in masura sa rezolvam problemele cu Dornescu si Murgoci, cei doi jucatori cu oferte din alta parte, insa timpul ne preseaza" , a mai adaugat Magurean. Practic, mentinerea lotului de jucatori care a incheiat sezonul trecut este principala preocupare a bancii tehnice a echipei, preturile piperate pentru alti jucatori din tara precum si apropierea finalului perioadei de transferuri indemnind la varianta readucerii la echipa a lui Sasa Scutelnic si a unui alt tinar jucator de peste Prut.
"Sestopal este antrenorul nationalei moldovene si avem din partea lui referinte pentru acest jucator tinar, de 2.02 m. Cu cei doi moldoveni, care sint in asteptare si care pot fi transferati pina in decembrie, cu ceilalti jucatori (care au demonstrat ca au valoare din moment ce sint cautati de alte echipe), pot sa spun ca ne putem bate pentru partea superioara a ierarhiei" , a completat Petre Magurean, care spune ca n-a inteles optica conducatorilor clubului, adica conditionarea angajarii lui in schimbul atragerii de sponsori, "mai precis sa aduc o cosarca de bani, sa le-o pun pe masa, ca sa aiba ei ce imparti, ca doar atit au aratat ca stiu sa faca in ultimii ani" . Concluzia la care s-a ajuns la intrunirea de ieri a fost ca problema este globala si nu nu se rezuma doar la echipa de baschet. "Este nevoie sa bati din usa in usa, sa cauti solutii. Adica iti dai demisia cind nu mai ai nimic de impartit sau vorbesti de desfiintari? Exista varianta sa vina altcineva si sa faca macar cu 1% mai mult" , a mai spus Magurean, care s-a aratat contrariat de declaratia data de presedintele Neagoe, privind faptul ca nu-l mai leaga nimic de Iasi dupa plecarea fiicei.
Pe aceeasi pozitie s-a situat si prof. Grigore Ursanu, cel care de citiva ani este preparatorul fizic al echipei de baschet si care a parasit clubul o perioada (din postura de antrenor de atletism) dupa divergente de idei cu cei din conducere: "Avem de ales intre a mentine o conducere si a incepe sa desfiintam echipe sau sa incercam sa miscam ceva. Devenisem incomod la club (asa-i cind aduci 45 de medalii intr-un an) si am decis sa plec de acolo, vreme de doi ani, pentru ca doream sa se se schimbe ceva, sa se caute solutii pentru a iesi din situatia grea. Dar asta insemna umblatura, timp. Daca cei din conducere spun ca e greu sa faci fata atunci de ce se cramponeaza de scaune? Probabil ca ceva nu este in regula." Discutia a marsat apoi spre schema incarcata de la clubul Politehnica, acolo unde salariile reprezinta aproximativ 80% din suma alocata de la buget, situatie cu adevarat incredibila.
Jucatorii si-au exprimat in corpore dorinta de a continua la Iasi iar conducerea tehnica (partial neconfirmata de club), formata din Petre Magurean, Radu Boisteanu si Grigore Ursanu, a pus pe tapet programul de pregatire viitor (cu antrenamente zilnice si un cantonament montan la Borsec, incepind din 7 august). Insa toate aceste lucruri sint direct influentate de ceea ce se va intimpla la nivelul structurii superioare de conducere a clubului Politehnica. Pentru cei din anturajul echipei pare destul de clar ca o mentinere a actualei conduceri inseamna pierderea pleiadei de sponsori si iminenta desfiintare a echipei (poate si ca raspuns la tevatura iscata). In ultima instanta, disparitia baschetului masculin iesean ar putea fi impiedicata doar de o eventuala deplasare de grup sub aripa fundatiei AS Baschet Junior Iasi, cea care sustine in acest moment echipe de mini-baschet si baby-baschet. Este insa o solutie complicata, care necesita timp, rabdare si bani. (Lucian MINUT)

Comentarii