Surprize, surprize

vineri, 30 decembrie 2011, 13:45
3 MIN
 Surprize, surprize

Iasul, oras european al sportului

Aceasta cinste acordata orasului nostru a surprins in mod placut pe multa lume, dar a si contrariat pe unii. Acordarea titlului de oras european al sportului pentru Iasi a fost posibila datorita unui europarlamentar al urbei, Catalin Ivan, care a facut la Bruxelles un lobby cit se poate de eficient. Argumentele sint si de ordin sportiv (performerii din sporturile individuale, echipele de prima mina in popice si sah, efervescenta deosebita in sportul de masa ), dar, in primul rind, organizatoric: Iasul a gazduit in acest an Campionatele Europene de sah pentru tineret, urmeaza Mondialele scolare la anul si CM de amatori in 2012; turneele de tenis disputate la Arena CFR, competitiile de tir de la poligonul Omega-Tehnoton. Circotasii se pot lega de slabele rezultate in jocurile sportive, dar si de faptul ca nu avem nici un stadion la cote europene si nici o sala polivalenta corespunzatoare. La sfirsit de an, trebuie sa ne bucuram de aceasta cinste si sa speram ca va fi un imbold pentru cresterea valorica, dar si logistica a sportului iesean.

Bomba Terom Z – Amariei

Venita la mijloc de an, reaparitia pe scena handbalului feminin a unei echipe iesene nu reprezinta o surpriza prin ea insasi. De la disparitia Teromului si a urmasei sale, HC Aura, au mai fost incercari de reconstrui o echipa ieseana, toate esuate, din varii motive, in primul rind, financiare. Insa tocmai artizanul uneia dintre aceste tentative ratate, Florin Zamfir, a revenit in forta cu o surpriza de proportii: legitimarea celebrei jucatoare Carmen Amariei, una dintre vedetele in retragere ale handbalului mondial. In jurul ei si alaturi de tehniciana Victorina Bora, Florin Zamfir incearca sa construiasca o echipa de prima mina, urmarind mai intii promovarea in Divizia Nationala si, apoi, intrarea in Cupele Europene. Pe moment, alaturi de Carmen apar mai mult jucatoare cu experienta aduse din alte parti, dar este aproape sigur ca nu va fi neglijat filonul local de la LPS. Deocamdata, lucrurile stau bine: Terom Z defileaza in seria de Divizia A si este, practic, inca de la jumatatea intrecerii calificata in turneul de promovare. Turneu la care vor participa echipe din seria vestica (teoretic, mai puternice decit primele adversare ale iesencelor), dar si formatiile de pe locurile 11-12 din Divizia Nationala. Trofeul Z, disputat in decembrie la Iasi, a fost un test interesant, dar putin edificator cu privire la raportul dintre Terom Z si echipele de prim esalon. Sa vedem ce va fi la primavara si la vara.

Invitatii la masa bogatilor

Sporturile de echipa reprezinta, in mare masura, deceptii pentru sportul iesean, cu exceptia – mentionata in alta parte – a rugbiului. In rest, baschetul masculin a retrogradat, handbalul masculin a ratat promovarea (antologica a fost infringerea in fata copiilor de la Stiinta Bacau II cu 25-43, in conditii de superioritate numerica permanenta), baschetul feminin a ramas in Divizia A doar datorita lipsei de echipe, iar fotbalul merge cum merge. Echipa masculina de baschet a ramas sa se pregateasca pentru Divizia B, iar Penicilina in haine noi, era obligata sa inceapa un nou urcus, din golgota esalonului secund. Iata, insa, ca una dupa alta au venit invitatii neasteptate: baschetbalistii lui Costel Moscalu au fost rugati sa ia locul Stelei Turabo in primul esalon, iar voleibalistele de la Penicilina s-au trezit pe nepusa masa in A1. Cum n-a fost timp de intariri corespunzatoare, Politehnica a lansat un parteneriat cu CSS Unirea si a acceptat, dupa momente de ezitare, sa ia in piept divizia granzilor, profitind de faptul ca in acest sezon nu se retrogradeaza si lasind intaririle pe anul viitor. Tinara echipa a Iasului este "ciuca batailor", dar deocamdata nimeni n-are pretentii. Cit despre Penicilina, nici ea nu se simte mai bine, dar cuvintul de ordine este "rabdare".

Comentarii