Trofeul Carpati, Iugoslavia, marea favorita

luni, 19 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Trofeul Carpati, Iugoslavia, marea favorita

Cistigatoare a ultimelor doua editii a trofeului, nationala Iugoslaviei este favorita si acum, urmare a rezultatelor inregistrate in ultimii ani: trei medalii de bronz la CM Egipt (1999), CM Franta (2001) si CE Spania (1996) si doua locuri IV la CE Italia (1998) si la JO Sydney (2000).
In ultimii sase ani Macedonia a obtinut doua calificari la turnee finale (CE ’98 si CM ’99), dar n-a reusit sa treaca de faza grupelor.
Nici nationala Romaniei nu sta bine in aceasta perioada, multumindu-se doar cu participarea la CM ’95, CE ’94 si CE ’96.
Dintre echipele nationale prezente la Iasi, Iugoslavia este singura care va participa la Campionatul European organizat anul viitor in Suedia, in perioada 25 ianuarie – 3 februarie.
Pentru ca inca mai "face fite", tabela montata in urma cu un an in Sala Polivalenta are putine sanse sa fie inaugurata cu ocazia trofeului.
Doua noi vestiare vor fi inaugurate cu aceasta ocazie la "Polivalenta", cabinetul medical fiind si el gazduit intr-un spatiu nou, mai apropiat de sala de jocuri.
Singurul handbalist iesean care va participa la trofeu este extrema dreapta Ovidiu Damian, jucatorul transferat in acest sezon la Politehnica Iasi de la LPS Vaslui.
Pregatita de vasluianul Liviu Gugles, nationala de tineret a Romaniei se reuneste astazi la Vaslui unde se va pregati pina inaintea primei zile a turneului.
Cei 16 jucatori selectionati de Gugles sint nascuti dupa anul 1982 si provin in marea lor majoritate de la echipe de prima divizie. Exceptie fac ieseanul Damian, portarul sucevean Iulian Andrei si juniorul de la LPS Relonul Savinesti, Adrian Mamina.
Nationala de seniori ajunge miine la Iasi, antrenorul Radu Voina dorind sa-i aiba pe jucatori o mai lunga perioada de timp sub ochi. Mai mult ca sigur intre cele doua selectionate vor fi organizate si partide de pregatire.
Selectionatele straine ajung la Iasi martea viitoare. Daca Macedonia, Grecia si Bulgaria vor veni cu autocarul, sirbii au adoptat "calea aerului".
Cele 15 partide programate la trofeu vor fi oficiate de trei cupluri din tara si unul din Ungaria. La cererea organizatorilor lista va fi suplimentata si cu o brigada ieseana, formata din tinerii Bogdan Anton si Dan Gogolinca.
In afara ultimei zile de turneu (duminica, 2 decembrie, cind jocurile se desfasoara de la ora 10.00), partidele sint programate incepind cu ora 16.00.
Daca partida de deschidere este cea dintre nationalele de seniori si tineret a Romaniei (28 noiembrie, ora 16.00), jocul vedeta a turneului este Romania "A" – Iugoslavia (vineri, 30 noiembrie, ora 17.45).
Spatiul de la masa presei va fi dublat de organizatori pentru a satisface acreditarile la acest trofeu. Dintre ziaristii straini doar cei greci si-au anuntat pina acum prezenta.
In afara medaliilor si diplomelor oferite de FR Handbal organizatorii ieseni vor pune la bataie alte cinci premii prin bunavointa sponsorilor: cel mai bun portar, golgeter, cel mai tehnic jucator, cel mai tinar jucator si premiul fair-play. (Lucian MINUT)

Comentarii