UPDATE Elevii intoxicaţi de la corn la Valea Oilor mai stau o zi în spital FOTO și VIDEO

luni, 24 februarie 2014, 12:31
4 MIN

Starea celor 12 copii din Valea Oilor județul Iași, care au ajuns ieri la Spitalul de Boli Infecțioase cu toxiinfecție alimentară, este stabilă, aceștia urmând a fi ținuți sub observație încă o zi. Anchetele Poliției și ale Direcției de Sănătate Publică privind descoperirea produselor alimentare care au provocat toxiinfecția continuă. Cei 12 copii din Valea Oilor și-au petrecut noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde au fost ținuți sub supraveghere pentru a se observa apariția diferitelor simptome asociate cu toxiinfecția alimentară. "Copiii sunt foarte bine, sunt în continuare sub atentă supraveghere, le-am luat analize, încă nu avem nici un rezultat, îi mai ținem o zi și apoi vor merge acasă. Nici unul dintre ei nu are probleme, agentul infecțios, chiar dacă nu va apărea la analize, nu înseamnă că nu a existat, el va fi identificat de ancheta Direcției de Sănătate Publică", a precizat prof.dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

„Cornul şi laptele“ fac victime prin­tre şcolari. 12 copii cu vârstele cuprinse între 11 şi 14 ani de la şcoala din satul Valea Oilor, comuna Bălţaţi, s-au into­xicat ieri după ce au consumat produse expirate. Din fericire, minorii nu au fost grav afectaţi, iar în prezent se află sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase.

 

Ieri, copiii au pri­mit ca de obicei cornul şi laptele în jurul orei 11.00, iar după cel mult o oră ca­drele didactice sunau la Serviciul de Am­bulanţă. La început s-a ridicat o elevă şi a spus că-i este rău şi în scurt timp tot mai mulţi colegi de-ai ei descriau aceleaşi simptome de greaţă şi ame­ţeală. „Copiii s-au şi speriat când au văzut că fata a spus profesorului că se simte rău şi atunci probabil a interve­nit şi o chestiune psihologică. Oricum, lap­tele nu era expirat pentru că el este v­alabil până în luna iunie. În schimb, s-au găsit nişte ambalaje de la cornuri pe care scria că produsul expiră pe da­ta de 22 februarie, adică zilele trecute. Cornurile au fost aduse la sfârşitul săptâmânii trecute, iar cel mai probabil femeia care le preia şi care le împarte nu a verificat data de pe ele azi când le-a împărţit“, a declarat primarul loca­lităţii, Vasile Aştefanei.

Copiii au fost duşi de echipajele de salvare la Centrul de Primire Urgenţe din Târgu Frumos, acolo unde au fost stabilizaţi până la mu­tarea lor la Spitalul de Boli In­fecţioase din Iaşi, cu toate că, iniţial, se vehiculase că minorii aveau să revină în scurt timp la şcoală. „Cei 12 copii prezentau semnele unei toxiinfecţii alimentare: cefalee, vărsături şi dureri abdominale. Ei au fost preluaţi de ambulanţă şi transferaţi la Iaşi cu suspiciunea care urmează a fi verificată de toxiinfecţie alimentară. Toţi erau stabili şi nu prezentau, hemodinamic, urgenţe medicale“, a declarat dr. Ga­briel Perianu, medic primar de urgenţă.

În tot acest timp, la şcoala din sat, poliţiştii, inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi autorităţile locale au demarat o anchetă prin care să stabilească cauzele producerii incidentului, respectiv vinovaţii din acest caz. Ancheta a demonstrat că laptele distribuit de firma Dorna era valabil până în luna iunie, în timp ce unele cornuri distribuite de firma Vel Pitar expiraseră de două zile. „Am demarat o anchetă, s-au prelevat probe, urmează să fie lucrate în laborator şi sperăm să aflăm rezultatele în trei-patru zile, cam atât durează finalizarea analizelor. Atunci vom putea şti dacă a fost vorba despre toxiinfecţie alimentară“, a declarat Ma­rius Voicescu, purtător de cuvânt DSP. În paralel, Oficiul pentru Protecţia Co­nsumatorului a demarat o anchetă proprie la sediile ambelor firme distri­buitoare ale produselor din programul „Cornul şi laptele“ la şcoala din Valea Oilor.

Potrivit unui comunicat de presă emis de compania Vel Pitar ieri-seară, produsul care ar fi provocat îngrijorare în rândul şcolarilor a fost distribuit joi, 20 februarie, pentru a fi consumat în ziua respectivă şi în ziua următoare. Mai mult decât atât, firma susţine, că ieri, în ziua incidentului, a livrat proaspăt produsul „biscuiţi Şcolar“ cu termen de va­labilitate de 12 luni.

Şi poliţiştii au precizat că au deschis o anchetă în acest sens, la şcoala din localitate fiind pre­zentă ieri o echipă de doi criminalişti. „Am primit o sesizare despre faptul că mai mulţi copii ar fi avut probleme de sănătate după ce au mâncat alimente distribuite printr-un program. Se fac cercetări în acest sens, iar la finalizarea acestora vor fi luate măsurile legale“, a precizat şi Anca Vîjiac, purtător de cu­vânt al Poliţiei.

 

Comentarii